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Board of supervisors may reduce annual tax rate on personal property at any time during 
calendar year until July 1, 1996, effective date of amendment providing for change in 
tangible personal property tax rate to be made before date commissioner of revenue 
delivers personal property and land books to treasurer; lacks authority to make taxpayer 
refunds resulting from personal property tax reduction, absent specific statutory authority. 
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Member, House of Delegates  

April 29, 1996 

You ask whether the Smythe County Board of Supervisors may reduce the tax rate on personal 
property after the date established for payment of such taxes, and if so, what would be the proper 
method for payment of refunds.  

You relate that Smythe County observes a calendar year for all purposes, and that during 1995, 
the county levy on personal property was $2 per $100 value. County taxes are due and payable 
on December 5 of each year. In late December 1995, the Smythe County Board of Supervisors 
reduced the 1995 rate to $1.50 per $100. At that time, approximately 70% of taxpayers in the 
county had paid their 1995 personal property taxes.  

Section 58.13001 of the Code of Virginia provides that "[t]he governing body of each county shall, 
at its regular meeting in the month of January in each year, or as soon thereafter as practicable 
not later than a regular or called meeting in June, fix the amount of the county and district taxes 
for the current year." A prior opinion of the Attorney General concludes that the purpose of this 
provision is to require the county to set a tax rate early in the tax year.1  

There are several statutory provisions that must be considered in responding to your inquiry. A 
rule of statutory construction requires that statutes dealing with the same subject be read together 
to give effect to the legislative intent. Such statutes should not be considered in isolation, but 
must be construed to produce a harmonious result, giving effect to all provisions if possible.2  

Section 58.13118 requires each commissioner of the revenue to prepare personal property books 
and to deliver copies as provided by statute by September 1 of each year, or within ninety days 
from the date the personal property tax rate has been determined, whichever date is later.3 The 
commissioner is subject to penalties if he or she fails to deliver the books on time.4 Section 58.1-
3119 provides that "[a]fter the commissioner of the revenue has delivered a copy of his personal 
property book to the county or city treasurer, no alteration shall be made therein which affects the 
taxes or levies of that year." (Emphasis added.) Section 58.13913 provides that "[e]ach treasurer 
shall commence to receive local levies as soon as he receives copies of the commissioner's 
books and continue to receive the same without penalty up to and including December 5 of each 
year, or such other date set by the governing body" in compliance with the provisions of § 58.1-
3916.5 (Emphasis added.) This is mandatory language.6  

Section 58.13012, however, begins with the phrase "[n]otwithstanding any other provision of law, 
special or general, to the contrary," and provides that the governing body of any locality "which 
levies taxes on … tangible personal property … on a calendar-year basis is authorized and 



empowered to change the rate of its tax … during any calendar year." The General Assembly 
has not provided any guidance for the dates of any such changes.7  

Section 58.13119 provides that personal property books may not be altered after delivery by the 
commissioner, and § 58.13118 requires that such books be delivered not later than September 1 
of each year, or within ninety days from the date the personal property tax rate has been 
determined, whichever date occurs last. Section 58.13012, however, was enacted subsequent to 
§§ 58.13913, 58.13118 and 58.13119.8 The General Assembly is presumed to know what 
statutes previously have been enacted.9 When a statute begins "notwithstanding any provision of 
law, special of general, to the contrary," it is presumed that the intention was to override any 
potential conflicts with earlier legislation. Even if the later enacted statute is read to be conflicting 
with the earlier statutes, it is axiomatic that, when there is a conflict, the earlier statutes must yield 
to the subsequently passed statute.10  

Accordingly, it is my opinion that the Smythe County Board of Supervisors may, consistent with 
the intent of the General Assembly, reduce the annual tax rate on personal property at any time 
"during any calendar year,"11 and, specifically, after the date established for payment of such 
taxes, until July 1, 1996, when the amendment to § 58.13012 becomes effective.  

You next inquire as to the proper method for making taxpayer refunds that may result from any 
reduction of the annual tax rate on personal property. A 1987 opinion of the Attorney General 
concludes that a "board has no independent authority to compromise claims for legally assessed 
taxes."12 Another 1987 opinion concludes that, "[a]ssuming that no court has declared the tax at 
issue unconstitutional, … I am of the opinion that a city council lacks the authority to refund 
personal property tax payments in the absence of a certification of an erroneous tax assessment 
by the commissioner [of the revenue]."13 I am not aware of any statutory enactment subsequent 
to the 1987 opinions that would authorize a board of supervisors to refund the personal property 
taxes in question, in the absence of a certification of an erroneous tax assessment by the local 
commissioner of the revenue.  

Accordingly, the only statutes permitting the refund of such taxes are §§ 58.13981 and 58.13990. 
Section 58.13981 requires the commissioner of the revenue to correct assessments when he is 
satisfied that he has erroneously assessed the applicant-taxpayer. Upon certification by the 
commissioner and concurrence by the attorney for the jurisdiction that an assessment exceeds 
the proper amount, the local governing body shall direct its treasurer to refund taxes already 
paid.14 Section 58.13990 similarly authorizes localities to provide by ordinance for the refund of 
taxes erroneously paid. Under such an ordinance, the tax-collecting officer is authorized to refund 
local taxes upon certification by the commissioner of the revenue that he has erroneously 
assessed such taxes.15 Section 58.13990 also permits a local governing body to grant refunds of 
any local tax that is declared unconstitutional by a court of competent jurisdiction. 
 

11973-1974 Op. Va. Att'y Gen. 376, 377.  

2Prillaman v. Commonwealth, 199 Va. 401, 40506, 100 S.E.2d 4, 78 (1957); Op. Va. Att'y Gen.: 
1993 at 135, 137; 1992 at 97, 99; id. at 108, 112.  

3The first paragraph of § 58.13118 provides, in part: "Each commissioner of the revenue shall 
retain in his office the original personal property book. Each commissioner of the revenue shall 
deliver one certified copy of the personal property book to the treasurer of his county or city and 
to the Department of Taxation.… For failure to deliver the copies in the manner herein provided 
by the first day of September of each year, or within ninety days from the date the rate of tax on 
personal property has been determined, whichever date shall occur last, the commissioner of the 



revenue shall be fined not less than $50 nor more than $200 and he shall not be paid any 
compensation which he may be due, payable out of the state treasury, for making out such 
books."  

4See § 58.1-3118id.  

5Section 58.13916 permits localities by ordinance to provide the dates for filing annual tangible 
personal property tax returns and setting penalties, interest, etc.  

6See 1986-1987 Op. Va. Att'y Gen. 300, 300, and opinions cited therein (use of word "shall" in 
statute generally indicates its procedures are intended to be mandatory).  

7During the 1996 Session, however, the General Assembly amended § 58.13012 to authorize any 
local governing body to change the tangible personal property tax rate, "provided such change is 
made prior to the date on which the personal property and land books are delivered to the 
treasurer of the applicable county, city or town." Ch. 354, 1996 Va. Acts Reg. Sess. ___.  

8Section 58.13012 (formerly § 58851.8) was enacted by the 1974 Session of the General 
Assembly. See Ch. 293, 1974 Va. Acts 443.  

9See Op. Va. Att'y Gen.: 1987-1988 at 1, 2; 1985-1986 at 65, 67.  

10See Op. Va. Att'y Gen.: 1987-1988, supra; 1985-1986 at 246, 246.  

11Section 58.13012.  

121986-1987 Op. Va. Att'y Gen. 317, 318.  

131986-1987 Op. Va. Att'y Gen. 315, 316; see id. at 317, 318 (authority of county board of 
supervisors to settle and compromise claims does not extend to authority to compromise claims 
or suits relating to legally assessed taxes, absent specific statutory authority).  

14Section 58.13981.  

15Section 58.13990. 
 

 
 
 


