
TAXATION: REAL PROPERTY TAX - REVIEW OF LOCAL TAXES. 

Commissioner of revenue shall assess and list separately on land book each portion of 
subdivision lot determined by commissioner from best available information to have two 
owners. Recordation in circuit court clerk's office of change in acreage figures shown on 
plat is not mandatory for commissioner to change real estate assessment determined to 
be erroneous, but commissioner may require recordation before correcting tax records. If 
commissioner is satisfied that on January 1, 1995, landowner chargeable with taxes 
owned less land than indicated on land book, commissioner may adjust tax assessment 
on proper application of taxpayer for correction of erroneous assessment made by 
commissioner. 

The Honorable Ann H. Thomas  

Commissioner of the Revenue for York County  

April 5, 1996 

You ask two questions regarding the assessment of real estate taxes. You first inquire as to the 
proper person to assess with taxes when the land book lists more than one owner of the 
property.1  

Section 58.13281 of the Code of Virginia requires each commissioner of the revenue, annually, 
beginning on January 1, "to ascertain all the real estate in his county or city … and the person to 
whom the same is chargeable with taxes on that day."2 Section 58.13281 further provides that the 
owner of real estate on January 1 "shall be assessed for the taxes for the year beginning on that 
date."  

You provided a plat that was properly recorded indicating that there are two owners of separate 
portions of a subdivision lot.3 Section 58.13290 provides that when a lot becomes the property of 
different owners in two or more parcels, subsequent to a general reassessment, each parcel is to 
be assessed and shown separately on the land book.4 The commissioner of the revenue must 
assess each parcel at its fair market value as of January 1 of the year after the lot was divided.5  

Determining the ownership of property for tax purposes involves the exercise of discretion by the 
commissioner of the revenue.6 A commissioner should make this determination on the basis of 
the best information available.7 It is my opinion that, if you, as commissioner of the revenue, 
determine on the basis of the best information available that two persons own separate portions 
of the same lot shown on a subdivision plat, you should follow the procedure in § 58.13290 for 
assessing each portion separately.8  

Your next question consists of two parts and involves correcting errors in the acreage figures 
shown in the commissioner's land book. You state that in March 1994, a taxpayer received 
ownership of a .5-acre lot that was assessed to the previous owner, as reflected in an earlier 
recorded deed. A plat prepared by surveyors in August 1994, however, indicates that the land 
consists of a .2211-acre lot.  

You ask whether the plat must be recorded before the commissioner may change the 
assessment. Prior opinions of the Attorney General conclude that recordation of a plat is not 
mandatory for a commissioner of the revenue to change an assessment determined to be 
erroneous.9 A 1985 opinion notes, however, that, as a matter of policy, when a taxpayer seeks to 
change information reflected in the deeds and plats recorded in the circuit court clerk's office that 



is incorrect, the commissioner of the revenue may require recordation before correcting the tax 
records.10  

You next ask what the effective date is for a change in assessment if a commissioner of the 
revenue determines that the earlier assessment was erroneous. The status of the taxpayer and of 
the property is determined on January 1 of the tax year.11 While § 58.13313 requires the 
commissioner of the revenue to correct any mistake entered in the land book,12 prior opinions of 
the Attorney General conclude that corrections of erroneous land assessments after January 1 
are denied retroactive recordation in the land book for that year.13  

If, however, the information in the land book is incorrect and results in an erroneous 
assessment14 of taxes, § 58.13980(A) authorizes the taxpayer to apply to the commissioner for 
correction of the assessment, and § 58.13981 authorizes such correction.15 Prior opinions of the 
Attorney General conclude that if a locality's real estate assessor values a tract of land on a per-
acre basis, and it subsequently develops that the tract contained less acreage than indicated in 
the deed, a commissioner's assessment of taxes on the basis of the incorrect amount of acreage 
is erroneous.16 These opinions indicate that under such circumstances, upon application of the 
taxpayer, the commissioner may exonerate the taxpayer from the payment of the portion of land 
erroneously assessed and, in preparing subsequent land books, may extend the taxes on the 
basis of the per-acre value ascertained in the general reassessment, multiplied by the number of 
acres indicated on the recorded plat. Accordingly, if you determine that on January 1, 1995, the 
landowner chargeable with the taxes owned less land than the land book indicates, you may 
adjust the assessment in accordance with § 58.13981, upon proper application pursuant to 
§ 58.13980(A).17  

1Section 58.13015 of the Code of Virginia provides that property generally is taxed to its owner.  

2The first paragraph of § 58.13281 provides: "Each commissioner of the revenue shall 
commence, annually, on January 1, and proceed without delay to ascertain all the real estate in 
his county or city, as the case may be, and the person to whom the same is chargeable with 
taxes on that day. The beginning of the tax year for the assessment of taxes on real estate shall 
be January 1 and the owner of real estate on that day shall be assessed for the taxes for the year 
beginning on that day."  

3I assume that, in the most recent general reassessment, the parcel was listed on the land book 
as a one-owner lot.  

4Section 58.13290 provides: "When a tract or lot becomes the property of different owners in two 
or more parcels, subsequent to any general reassessment of real estate in the city or county in 
which such tract or lot is situated each of the two or more parcels shall be assessed and shown 
separately upon the land books, as required by law.… Failure of the owner or person dividing 
and selling the land to record a plat thereof shall not relieve the commissioner of the revenue of 
the responsibility for assessing or reassessing any such tract of land when divided as provided for 
in this section." See 1978-1979 Op. Va. Att'y Gen. 262, 263 (commissioner of revenue has 
authority to change valuation of land between general reassessments to value tract or lot that 
becomes property of different owners in two or more parcels).  

5Section 58.13290 further states that "[t]he commissioner of the revenue, in assessing each lot or 
parcel, shall assess the same at its fair market value as of January 1 of the year next succeeding 
the year in which the tract or lot of land becomes the property of several owners, without regard 
to the value at which such tract of land was assessed as a whole, but with regard to other 
assessments of lots, pieces or parcels of land in the city or county. Such assessment shall stand 
until the next general reassessment of real estate in the city or county." See Op. Va. Att'y Gen.: 
1974-1975 at 89, 90 (general legislative mandate that separate parcels of real property be 



separately assessed; § 58773 [recodified as § 58.13290] requires separate assessment of each 
lot which becomes property of different owners in two or more parcels); id. at 488, 489 (new 
assessment required under former § 58773 to value property at its fair market value as of 
January 1 of year after that in which property was divided).  

6See 1974-1975 Op. Va. Att'y Gen. 506, 507.  

7See 1990 Op. Va. Att'y Gen. 245, 24647 (upon receiving information that land book acreage 
figures are incorrect, commissioner should correct figures to reflect best information available).  

8It is not your responsibility, of course, to resolve a title dispute between individuals regarding 
ownership of a tract or lot. Moreover, you should base your decision on evidence presented in the 
land records or other reliable documents and not on the request of two persons, each of whom 
will be taxed on a portion of the property.  

9See Op. Va. Att'y Gen.: 1990, supra, at 24647 (when A transfers portion of parcel to B and B 
records plat of survey, remaining acreage held by A should be corrected even if A records no 
plat; commissioner must correct acreage figures shown in land book upon receiving information 
that existing land book figures are incorrect); 1985-1986 at 298, 298 (no law requires that plat be 
recorded showing lot size different from what appears on commissioner's real estate record for 
commissioner to change records and land book description); 1977-1978 at 406 (no property tax 
consequences flow from act of recording plat; status that is taxed is ownership of plat on first day 
of January). Compare Op. Va. Att'y Gen.: 1972-1973 at 85, 86 (commissioner must be satisfied 
that acreage is incorrect; cannot correct assessment on basis of unrecorded plat) and 1965-1966 
at 44 (commissioner may not correct land book on basis of unrecorded plat).  

101985-1986 Op. Va. Att'y Gen., supra, at 298.  

11See § 58.13281.  

12Section 58.13313 provides: "Every commissioner, in making out his land book, shall correct any 
mistake made in any entry therein. But land which has been correctly charged to one person shall 
not afterwards be charged to another without evidence of record that such charge is proper."  

13See Op. Va. Att'y Gen.: 1987-1988 at 534, 535; 1977-1978, supra note 9, at 407.  

14The term "assessment" is used in the tax statutes to mean both the valuation of property by a 
real estate assessor and the levying of taxes by the commissioner of the revenue on the basis of 
that valuation. See 1977-1978 Op. Va. Att'y Gen. 71, 71. Other than in the instances provided in 
the tax statutes for the commissioner to reassess property on the basis of changed 
circumstances, a commissioner of the revenue has no authority to reassess the value of real 
property. See 1984-1985 Op. Va. Att'y Gen. 305, 305.  

15Section 58.13980(A) provides: "Any person …assessed by a commissioner of the revenue … 
with local taxes on [real estate] aggrieved by any such assessment, may, within three years from 
the last day of the tax year for which such assessment is made, or within one year from the date 
of the assessment, whichever is later, apply to the commissioner of the revenue … who made 
the assessment for a correction thereof." Section 58.13980 further provides that, for such 
correction to apply, "the error sought to be corrected [must have been] made by the 
commissioner of the revenue … to whom the application is made."  



The first sentence of § 58.13981 states that "[i]f such commissioner of the revenue … is satisfied 
that he has erroneously assessed such applicant with any such tax he shall correct such 
assessment."  

16See 1972-1973 Op. Va. Att'y Gen., supra note 9, at 86; see also 1982-1983 Op. Va. Att'y Gen. 
at 105, 106. Section 58.13980(A) authorizes the commissioner of the revenue to correct errors in 
real estate assessments that were made by the commissioner. See 1975-1976 Op. Va. Att'y Gen. 
378.  

17Section 58.13984(A) permits a taxpayer to apply to the appropriate circuit court for relief from an 
assessment that is alleged to be at more than the property's fair market value or that is not 
uniform in application. Section 58.13984(B) requires the local commissioner of the revenue to 
apply to the appropriate circuit court for correction of an assessment "based on obvious error" if 
the commissioner is unable to correct the assessment under § 58.13981. Thus, a court order to 
correct an assessment of taxes based on obvious error is not necessary, unless for some reason 
the commissioner is unable to correct the error under the procedure provided in § 58.13981. 
 
 

 
 


