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You ask whether a pedestrian has the right-of-way while crossing a highway within a crosswalk 
where the posted speed limit is 35 miles per hour.  

You relate that a constituent was injured recently when struck by a hit-and-run driver while she 
was crossing a highway within a crosswalk. You also relate that officials from the Department of 
Transportation, the Fairfax County Police Department and other related agencies have been 
working with your office to improve the safety of pedestrians at the location where the accident 
occurred. Finally, you relate that some confusion was expressed by these officials as to whether 
the right-of-way of a pedestrian is affected by the posted speed limit of 35 miles per hour. You 
advise that some of the officials believe a pedestrian has the right-of-way in a crosswalk where 
the speed limit is less that 35 miles per hour, while others think a pedestrian has the right-of-way 
in a crosswalk where the speed limit is up to and including 35 miles per hour. You do not indicate 
that the crosswalk had any pedestrian control signals,1 that the constituent was partially blind and 
using either a dog or a specially designated cane,2 that there was a law-enforcement officer 
controlling traffic, or that the constituent was alighting from a bus.3 Therefore, I assume for the 
purposes of responding to your inquiry that such facts were not present and need not be 
considered.  

The General Assembly has described the right-of-way of pedestrians in § 46.2924 of the Code of 
Virginia.4 Decisions of the Supreme Court of Virginia specifically have recognized that the 
provisions of § 46.2924 afford pedestrians the right-of-way at an intersection and, by law, give 
them some degree of protection.5 The Court has stated that § 46.2924 gives pedestrians a 
"`superior right-that is, the right to cross from one side of the street to the other in preference or 
priority over vehicles'" where there are no traffic signals or law-enforcement officers to control 
traffic.6  

Generally, § 46.2924(1)(3) addresses separate and different kinds of highway crossings, setting 
forth the right of the pedestrian at each type of crossing. A principle of statutory construction to be 
applied in this matter is that "[i]f the language of a statute is plain and unambiguous, and its 
meaning perfectly clear and definite, effect must be given to it."7 It is unnecessary to resort to any 
rules of statutory construction when the language of a statute is unambiguous.8 In those 
situations, the statute's plain meaning and intent govern. Finally, use of the word "shall" in § 46.2-
924 indicates that the General Assembly intended its terms to be mandatory.9  

The plain language of § 46.2924(1) applies to any "clearly marked crosswalk."10 Section 46.2-
924(2) applies to any "regular pedestrian crossing." Section 46.2924(3) applies to any 
"intersection when the driver is approaching on a highway or street where the legal maximum 
speed does not exceed thirty-five miles per hour."11 Only in § 46.2924(3) does the legal maximum 
speed for vehicular traffic-"not exceed[ing][12] thirty-five miles per hour"-have any impact on a 
pedestrian's right-of-way.  



I am, therefore, of the opinion that a pedestrian has the right-of-way in a crosswalk at any 
intersection where the legal maximum speed is up to and including thirty-five miles per hour. In 
§ 46.2924, however, the General Assembly clearly has not given a pedestrian an absolute right to 
venture into a crosswalk or intersection at any time. In addition, decisions rendered by the 
Virginia Supreme Court make it clear that pedestrians are not entitled to assert their right-of-way 
by advancing carelessly in front of vehicles that are dangerously close to them.13 

1See VA. CODE ANN. § 46.2925 (governing right-of-way of pedestrian whenever 
special pedestrian control signals-"Walk" or "Don't Walk"-are in place).  

2See § 46.2933 (governing right-of-way of totally or partially blind pedestrian using 
guide dog or specially designated cane).  

3See § 46.2927 (governing right-of-way or pedestrian boarding or alighting from bus).  

4Section 46.2924 provides, in part:  

"The driver of any vehicle on a highway shall yield the right-of-way to any pedestrian 
crossing such highway:  

"1. At any clearly marked crosswalk, whether at mid-block or at the end of any block;  

"2. At any regular pedestrian crossing included in the prolongation of the lateral 
boundary lines of the adjacent sidewalk at the end of a block;  

"3. At any intersection when the driver is approaching on a highway or street where the 
legal maximum speed does not exceed thirty-five miles per hour.  

"Notwithstanding the foregoing provisions of this section, at intersections or crosswalks 
where the movement of traffic is being regulated by law-enforcement officers or traffic 
control devices, the driver shall yield according to the direction of the law-enforcement 
officer or device.  

"No pedestrian shall enter or cross an intersection in disregard of approaching traffic."  

5See, e.g., Marshall, Adm'r v. Shaw, 196 Va. 678, 684, 85 S.E.2d 223, 227 (1955) (citing 
repealed § 46244, currently § 46.2924).  

6Id. at 684, 85 S.E.2d at 227 (quoting Lucas v. Craft, 161 Va. 228, 235, 170 S.E. 836, 838 
(1933)). The Court further stated that the language "`is so plainly expressed in the statute 
that it needs no interpretation or construction. It means what is said.'" Id. (quoting 
Lucas v. Craft, 161 Va. at 23435, 170 S.E. at 838).  

7Temple v. City of Petersburg, 182 Va. 418, 423, 29 S.E.2d 357, 358 (1944); see also 
1993 Op. Va. Att'y Gen. 256, 257.  



8See Ambrogi v. Koontz, 224 Va. 381, 286, 297 S.E.2d 660, 662 (1982); 1993 Op. Va. 
Att'y Gen. 99, 100.  

9See 1986-1987 Op. Va. Att'y Gen. 300, 300, and opinions cited therein.  

10The term "crosswalk" is defined in § 46.2100 as "that part of a roadway at an 
intersection included within the connections of the lateral lines of the sidewalks on 
opposite sides of the highway measured from the curbs or, in the absence of curbs, from 
the edges of the traversable roadway; or any portion of a roadway at an intersection or 
elsewhere distinctly indicated for pedestrian crossing by lines or other markings on the 
surface."  

11The term "intersection" is defined in § 46.2100 as "(i) the area embraced within the 
prolongation or connection of the lateral curblines or, if none, then the lateral boundary 
lines of the roadways of two highways which join one another at, or approximately at, 
right angles, or the area within which vehicles traveling on different highways joining at 
any other angle may come in conflict; (ii) where a highway includes two roadways thirty 
feet or more apart, then every crossing of each roadway of such divided highway by an 
intersecting highway shall be regarded as a separate intersection, in the event such 
intersecting highway also includes two roadways thirty feet or more apart, then every 
crossing of two roadways of such highways shall be regarded as a separate intersection; 
or (iii) for purposes only of authorizing installation of traffic-control devices, every 
crossing of a highway or street at grade by a pedestrian crosswalk."  

12The ordinary meaning of "exceed" is "to be greater than or superior to[.]" WEBSTER'S 
NINTH NEW COLLEGIATE DICTIONARY 432 (1990).  

13See, e.g., Thornton v. Downes, 177 Va. 451, 458, 14 S.E.2d 345, 348 (1941). 
 
 
 
 

 �  


