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You ask whether judges or justices of foreign courts are authorized pursuant to 
§ 2025 of the Code of Virginia to celebrate the rites of marriage in the 
Commonwealth.1 Specifically, you ask whether a marriage in Loudoun County 
may be performed (1) by an active or retired justice of (a) the Supreme Court of 
the United States or (b) the Maryland Supreme Court, or (2) by an active or 
retired judge of (a) a Maryland court of record or court not of record, or (b) a 
federal court of record located within or without the Commonwealth of 
Virginia.  

A 1992 opinion of the Attorney General notes that "[t]he interest of a state in 
the institution of marriage and in prescribing exclusive measures for its 
creation is well established."2 The Supreme Court of the United States has 
held: 

[M]arriage involves interests of basic importance in our society. It is not 
surprising, then, that the States have seen fit to oversee many aspects of that 
institution. Without a prior judicial imprimatur, individuals may freely enter 
into and rescind commercial contracts, for example, but we are unaware of any 
jurisdiction where private citizens may covenant for or dissolve marriages 
without state approval.[3] 

Section 2025, like § 2023,4 is "an exercise by the General Assembly of its 
legislative power to delegate the authority to celebrate marriages" and to 
establish licensing requirements for persons to whom that authority is 
delegated.5 A person so appointed performs the marriage ceremony on behalf 
of the Commonwealth, and is there to represent the interests of the 
Commonwealth in the proper solemnization of marriage vows.6  

Given the interest of the Commonwealth in the institution of marriage, it is 
my opinion that § 2025 authorizes only active or retired judges and justices of 
the courts of the Commonwealth to celebrate the rites of marriage. The 



Commonwealth may require an individual who performs the marriage 
ceremony to fulfill specific duties as proof that the marriage was performed.7 
Therefore, I am of the opinion that it is not the intent of the legislature to 
permit individuals having no knowledge of these statutory requirements to 
perform marriages within the Commonwealth.  

The primary goal of statutory construction is to give effect to the legislative 
intent behind the enactment of a statute.8 In addition, words are to be given 
their common meanings unless a contrary legislative intent is manifest.9 The 
ascertainment of legislative intention involves appraisal of the subject matter, 
purposes, objects and effects of the statute, in addition to its expressed terms.10  

A review of the legislative history of this statute suggests that the General 
Assembly did not intend to permit judges from outside the Commonwealth to 
perform marriages. Before 1981, there was no statutory authorization for a 
judge to perform a marriage ceremony. 

The circuit and corporation courts of this State, the clerks of which are 
authorized to issue marriage licenses, shall appoint one or more persons, 
resident in the county or city for which such court is held, to celebrate the rites 
of marriage within the same, and upon any person, so appointed, giving such 
bond as is required of an ordained minister, shall make a like order 
authorizing him to celebrate the rites of marriage in such county or city, as the 
case may be. Any order made under this or the preceding section may be 
rescinded at any time by the court or by the judge thereof in vacation.[11] 

This version of the statute was recodified as § 2025 during the 1950 
reorganization of the Code and remained intact until 1981. During its 1981 
Special Session, the General Assembly added a paragraph to § 2025 permitting 
judges of "this State" to perform marriage ceremonies: 

Any circuit court judge or general district court judge of this State may celebrate 
the rites of marriage either within or without the county or city wherein his 
court is situated without the necessity of bond.[12] 

With this enactment, the General Assembly clearly and unambiguously 
intended to authorize only judges of the Commonwealth to perform 
marriages. Accordingly, § 2025 could not be read as authorizing a judge of a 
foreign court to perform a marriage ceremony.  

At its 1983 Session, the General Assembly modified the first sentence of § 2025 
by deleting the reference to corporation courts and changing the reference to 
Virginia from "this State" to its appropriate status as "the Commonwealth."13 
The second paragraph was amended as follows: 



Any circuit court judge or general justice of a court of record and any judge of a 
district court judge of this State Commonwealth may celebrate the rites of 
marriage either within or without the county or city wherein his court is 
situated without the necessity of bond or order of authorization.[14] 

The legislative intent reflected by these amendments may be construed to 
address three specific points. Initially, the amendment removes the reference 
to the corporation court, presumably because the corporation courts of the 
Commonwealth were abolished along with the Hustings Courts when the 
courts were reorganized in 1973.15 Secondly, in both paragraphs, the 
amendment replaces the identification of Virginia as a "state" with the term 
"Commonwealth." Finally, in an effort to include the justices of the Supreme 
Court of Virginia among those authorized to perform a marriage ceremony, the 
General Assembly deleted the term "circuit court" in the second paragraph and 
added "justice of a court of record" to the statute. Such a change in the text is 
understandable since only a judge would preside over a circuit court, while 
both judges and justices would preside over courts of record-circuit and 
appellate courts. Accordingly, the statute still reveals no indication that the 
General Assembly intended to expand the authorization provided under § 20-
25 to foreign judges.  

Additionally, a 1985 opinion of the Attorney General concludes that § 2025 
provides no authorization for a retired circuit court judge of this 
Commonwealth to perform a marriage ceremony.16 Subsequently, in 1987, the 
General Assembly amended the second paragraph of § 202517 to address the 
narrow issue of permitting retired judges and justices of the courts of this 
Commonwealth to perform marriages, since that was the issue in the 1985 
opinion of the Attorney General. It appears, however, that in attempting to 
address specific elements of § 2025, the General Assembly inadvertently has 
left the statute in its current state of ambiguity.  

It is a basic principle of statutory construction that absurd results are to be 
avoided.18 Furthermore, it is presumed that the General Assembly does not 
intend the application of a statute to lead to irrational consequences.19 It would 
be absurd and irrational to construe § 2025 to authorize a retired judge or 
justice from any court other than a court of the Commonwealth, whether or not 
it was a court of record, to perform marriages while an active judge or justice 
from the same foreign court was not so authorized.  

Furthermore, it was not until 1985 that a Virginia court had the power pursuant 
to § 2025 to authorize an individual to perform a marriage in the 
Commonwealth outside the boundary of the county or city in which the court 
was located.20 Accordingly, to avoid an inconsistent, irrational or absurd result, 
the statute should be construed to limit the applicability of the second 



paragraph in § 2025 to the judges and justices of the courts of record of this 
Commonwealth.  

Therefore, given the review of the legislative history and considering the role 
of the Commonwealth in the institution of marriage, it is my opinion that § 20-
25 does not authorize judges or justices of foreign courts or of federal courts 
within or without the Commonwealth, irrespective of whether the judge or 
justice is in active status or retired, to celebrate the rites of marriage in the 
Commonwealth. 
 

1The second paragraph of § 2025 provides: "Any judge or justice of a court of 
record, any judge of a district court of this Commonwealth or any retired judge 
or justice may celebrate the rites of marriage either within or without the 
county or city wherein his court is situated without the necessity of bond or 
order of authorization."  
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Vollin v. Arlington Co. Electoral Bd., 216 Va. 674, 222 S.E.2d 793 (1976); Bott v. 
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11Ch. 89, 1938 Va. Acts 152, 152 (amending § 5080, predecessor statute to § 2025).  

12Ch. 15, 1981 Va. Acts Spec. Sess. 43. The first paragraph of § 2025 was 
amended to provide for a bonding requirement in the amount of $500 for any 
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13Ch. 64, 1983 Va. Acts 75, 76.  

14Id.  

15See Ch. 544, 1973 Va. Acts 1220 (repealing §§ 17135 to 17144.1).  

16See 1984-1985 Op. Va. Att'y Gen. 153.  

17Ch. 149, 1987 Va. Acts Reg. Sess. 208. This amendment reflects the language 
that currently appears in § 2025. See supra note 1.  

18MacFadden v. McNorton, 193 Va. 455, 461, 69 S.E.2d 445, 449 (1952); 1991 Op. 
Va. Att'y Gen. 5, 7.  

19VEPCO v. Citizens, 222 Va. 866, 284 S.E.2d 613 (1981).  

20At its 1985 Session, the General Assembly amended the first sentence of § 20-
25 as follows: "The circuit courts of the Commonwealth, the clerks of which 
are authorized to issue marriage licenses, shall appoint one or more persons, 
resident in the county or city for which such court is held, to celebrate the rites 
of marriage within the same , and upon any person, so appointed, giving bond 
in the penalty of $500 with surety, shall make a like order as provided in § 2023 
authorizing him to celebrate the rites of marriage in such county or city, as the 
case may be the Commonwealth." Ch. 195, 1985 Va. Acts 235, 235. 
 
 
 
 


