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You inquire as to the correct procedure for filling a vacancy in the office of an appointed 
school board member whose resignation from the board is effective before expiration of 
the appointed board term, after the qualified voters of Lancaster County have approved 
changing to an elected school board and such board members initially have been elected.  

You relate that Lancaster County has a five-member school board. In November 1992, the 
qualified voters of the county approved a referendum to change from a school board 
appointed by a school board selection commission to a school board elected by the 
voters. Three members of the school board were elected in November 1995. The terms of 
the two remaining appointed members are to continue until the November 1997 election. 
One of the two appointed members has resigned from office.  

You relate that a question arises whether the replacement to the appointed school board 
vacancy is to be made pursuant to § 22.157.3(D) of the Code of Virginia,1 or whether such 
vacancy shall be filled for the unexpired term either by appointment by the county 
governing body pursuant to § 22.1442 or by the school board selection commission 
pursuant to § 22.139.3 You interpret § 22.144 to apply if a referendum is held and it is 
determined that the county governing body shall appoint the members of the county 
school board.4 You relate that Lancaster County has held a referendum and that the 
qualified voters of the county determined that the members of the county school board 
shall be elected. Therefore, you conclude that § 22.157.3(C) applies to the situation you 
present, and that, pursuant to your advice, the school board selection commission has 
been abolished by ordinance in your county.5 You have provided a copy of the applicable 
county ordinance providing that "[t]he school board selection commission is abolished on 
December 31, 1995."6  

You ask whether this vacancy on the school board is to be filled by appointment by the 
circuit court, the board of supervisors or the school board selection commission.  

In Chapter 5 of Title 22.1, the General Assembly has provided for school boards to be 
appointed either by a local school board selection commission7 or a local governing 
body,8 or to be elected by the registered voters.9 Section 22.139 provides that a school 
board selection commission is to fill a vacancy occurring in a school board appointed by 
the commission, and § 22.144 provides that a governing body is to fill a vacancy occurring 
in a school board appointed by the county governing body.  



When an entire school board is elected, any vacancy in the office of a member of the 
board is to be filled in accordance with § 22.157.3(D) by a special election and an interim 
judicial appointment pursuant to §§ 24.2226 and 24.2227.  

The second sentence of § 22.157.3(C) requires that, "[o]n December 31 following the first 
election of county school board members, the terms of office of the members of the 
school board in office through appointment shall expire and the school board selection 
commission, if there is one, shall be abolished." This sentence, therefore, clearly is 
directed to an election by the qualified voters of the county of an entire county school 
board. The third sentence of § 22.157.3(C), however, indicates a legislative intent that 
where the entire school board is not elected, and appointed members remain on the board, 
the terms of the appointed members shall continue during any transition period and shall 
be extended, if necessary, until the election of replacements: 

If the entire school board is not elected at the first election of school board members, only 
the terms of the appointed members being replaced shall so expire and the terms of the 
appointed members being replaced at a subsequent election shall continue or be extended 
to expire on December 31 of the year of the election of the school board members 
replacing them. 

Unlike the provision directed to elected school boards in the second sentence of § 22.1-
57.3(C), the General Assembly has not altered the role of the school board selection 
commission in the third sentence of that section where appointed members remain on the 
board. In addition, the General Assembly has not repealed § 22.139 since the enactment of 
§ 22.157.3 at its 1992 Session10 and subsequent amendments in 1993 and 1994.11 The 
General Assembly is presumed to be aware of its own previous enactments.12 In addition, 
"[r]epeal of a statute by implication is not favored, and, indeed, there is a presumption 
against a legislative intent to repeal `where express terms are not used, or the later statute 
does not amend the former.'"13  

A principle of statutory construction requires that statutes not be interpreted in ways that 
produce irrational consequences.14 Instead, statutes must be harmonized with other 
existing statutes where possible to produce a consistent, logical result that gives effect to 
the legislative intent.15 To determine legislative intent, statutes dealing with the same 
subject matter should, to the extent possible, be read together.16 Finally, § 22.139 provides 
that "[v]acancies occurring in the membership of the county school board shall be filled 
for the unexpired term by the school board selection commission." This is mandatory 
language.17  

Accordingly, I am of the opinion that the school board selection commission must make 
the appointment to fill the office vacated by the appointed member of the county school 
board.18 

1Section 22.157.3(D) provides that "[a] vacancy in the office of school board member shall 
be filled pursuant to §§ 24.2226 and 24.2227."  

The first sentence of § 24.2226(A) requires that "[a] vacancy in any elected constitutional 
or local office, whether occurring when for any reason an officer-elect does not take office 
or occurring after an officer begins his term, shall be filled by special election except as 
provided for certain towns by § 24.2228 or unless provided otherwise by statute or 
charter."  

The first sentence of § 24.2227 states that "[w]hen a vacancy occurs in any constitutional 
or local elected office other than a local governing body, a majority of the judges of the 



judicial circuit for the county or city in which it occurs shall make an interim appointment 
to the office until the vacancy can be filled by special election."  

2The first sentence of § 22.144 provides: "If, in a referendum held as provided in § 22.142, 
it shall be determined that the members of the county school board shall be appointed by 
the governing body of the county, such governing body shall, by majority vote, thereafter 
appoint all members of the school board and the tie breaker, if any."  

Section 22.142 provides for a referendum to be held on the question of changing the 
method of selecting county school board members by the qualified voters of the county.  

3Section 22.139 provides that "[v]acancies occurring in the membership of the county 
school board shall be filled for the unexpired term by the school board selection 
commission."  

4Section 2.1118 requires that when an opinion is requested from the Attorney General by a 
Commonwealth's or county attorney, such request "shall itself be in the form of an opinion 
embodying a precise statement of all facts together with such attorney's legal 
conclusions."  

5Section 22.157.3(C) provides: "The terms of office for the school board members shall 
commence on January 1 following their election in the case of a county . On December 31 
following the first election of county school board members, the terms of office of the 
members of the school board in office through appointment shall expire and the school 
board selection commission, if there is one, shall be abolished. If the entire school board 
is not elected at the first election of school board members, only the terms of the 
appointed members being replaced shall so expire and the terms of the appointed 
members being replaced at a subsequent election shall continue or be extended to expire 
on December 31 of the year of the election of the school board members replacing them."  

6Lancaster County, Va., Ordinance § 526 (Oct. 27, 1994).  

7Sections 22.134 to 22.140.  

8Sections 22.141 to 22.146.  

9Sections 22.157.1 to 22.157.5.  

10See Ch. 594, 1992 Va. Acts Reg. Sess. 852, 85253.  

11See Ch. 878, 1993 Va. Acts Reg. Sess. 1330, 133032; Ch. 723, 1994 Va. Acts Reg. Sess. 
1047, 104849.  

12See School Board v. Patterson, 111 Va. 482, 48788, 69 S.E. 337, 339 (1910); Op. Va. Att'y 
Gen.: 1987-1988 at 1, 2; 1985-1986 at 65, 67; see also 17 M.J. Statutes § 46 (Repl. Vol. 1994 
& Supp. 1995).  

13Albemarle County v. Marshall, Clerk, 215 Va. 756, 761, 214 S.E.2d 146, 150 (1975) (quoting 
Newmarket, &c., Co. v. Keyser, 119 Va. 165, 170, 89 S.E. 251, 253 (1916)).  

14McFadden v. McNorton, 193 Va. 455, 461, 69 S.E.2d 445, 449 (1952).  



151993 Op. Va. Att'y Gen. 214, 216; see also 2A NORMAN J. SINGER, SUTHERLAND 
STATUTORY CONSTRUCTION § 46.06 (5th ed. 1992).  

16Vollin v. Arlington Co. Electoral Bd., 216 Va. 674, 679, 222 S.E.2d 793, 797 (1976) 
(ascertainment of legislative intention involves appraisal of subject matter, purposes, 
objects and effects of statute, in addition to its express terms).  

17See 1986-1987 Op. Va. Att'y Gen. 300, 300, and opinions cited therein (use of word "shall" 
in statute generally indicates its procedures are intended to be mandatory).  

18At its 1996 Session, the General Assembly amended § 22.157.3(D) to provide that, while 
subsection D applies to vacancies in the office of "any elected" school board member, 
school boards composed of both elected and appointed members are deemed to be 
"elected school boards." Ch. 873, 1996 Va. Acts Reg. Sess. The General Assembly also 
amended §§ 24.2226(A), 24.2227 and 24.2228(A) to provide that when a vacancy occurs on 
an elected school board, such vacancy shall be filled by an interim appointment by the 
remaining members of the school board until a special election is held to elect a 
replacement. Id. The General Assembly also added subsection C to § 24.2228, providing 
that school boards composed of both elected and appointed members "shall be deemed 
elected school boards." Id. 
 
 
 
 


