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You ask whether a public university foundation is an 
"agency or institution of the Commonwealth" for the 
purposes of § 2.1116.23(E) of the Code of Virginia, a 
portion of the Workforce Transition Act of 1995  (the 
"Act").  If so, you next ask whether an individual 
receiving transitional severance benefits would lose 
those benefits should he or she become employed by 
such a foundation. Finally, you ask what penalties 
and/or remedies would apply to an individual who 
takes early retirement under the Act and is 
immediately employed by a state university 
foundation.
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You relate that a state employee who took the early 
retirement plan offered by the State seeks employment 
by a state university foundation.  You advise that 
the Act precludes such retiree's reemployment by any 
agency or institution of the Commonwealth while he is 
receiving transitional severance benefits.
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A 1985 opinion of the Attorney General recognizes 
that separate, nonprofit foundations organized for 
the benefit of state universities "need only comply 
with the laws that govern such corporations."  Other 
prior opinions of the Attorney General recognize that 
tax-exempt foundations organized for the purposes of 
administering endowments and providing other 
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financial management arrangements for state 
universities are not a part of the universities.5  

Private foundations established to support the 
educational activities of state institutions of 
higher education are not subject to a governor's 
executive order directing investments by agencies and 
institutions of the state.  A 1982 opinion of the 
Attorney General concludes that boards of visitors of 
various state colleges and universities may hold and 
invest funds independently of the State Treasurer.
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Finally, a 1986 opinion of the Attorney General 
concludes that "[t]here exists no legislation in 
Virginia authorizing the State to audit private funds 
administered by independent foundations supporting 
the public institutions of higher education in the 
Commonwealth. Likewise, there exists no such 
authority for the State to supervise foundation 
decision-making."  That opinion notes that such 
foundations "are customarily established, with some 
exceptions, as independent corporations under the 
Virginia Nonstock Corporation Act," and, as such, are 
governed by that Act and "by their individual 
articles of incorporation and bylaws."
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Accordingly, I conclude that a separate, nonprofit 
foundation established for the benefit of a state 
university is not an "agency or institution of the 
Commonwealth" for the purposes of § 2.1116.23(E).10 

1Sections 2.1116.20 to 2.1116.26.  

2Section 2.1116.23(A) provides for transitional 
severance benefit payments from the date of 
involuntary separation based on the number of years 
of state service. Section 2.1116.23(B) requires the 
terminating agency's payroll department to compute 
transitional severance benefits. Section 2.1116.23(E) 
provides for the cessation of "[t]ransitional 
severance benefit payments if a terminated employee 
is reemployed or hired in an individual capacity as 



an independent contractor or consultant by any agency 
or institution of the Commonwealth during the time he 
is receiving such payments."  

3You do not specify which state university foundation 
will employ the retiree. Furthermore, you do not 
identify the purpose(s) for which the foundation was 
formed. Therefore, I shall assume that the state 
university foundation is not an agency of the 
institution, but is a separate, nonprofit corporation 
chartered under the laws of the Commonwealth and 
organized solely for charitable, scientific and 
educational purposes to benefit the university. I 
shall assume also that such foundation is permitted 
to engage in all lawful activities incidental to its 
stated purpose(s).  

41984-1985 Op. Va. Att'y Gen. 46, 47.  

5See Op. Va. Att'y Gen.: 1984-1985 at 45 (income from 
proposed gift to private tax-exempt foundation's 
Eminent Scholars Fund at University of Virginia is 
eligible for state matching funds, to be applied to 
salary of eminent scholar); 1977-1978 at 26, 26 
(endowment which, when donated to institution or its 
foundation, was created for purpose other than to 
attract and retain eminent scholars, or was 
unrestricted, does not qualify for matching 
appropriation, even though institution may use funds 
to attract and retain such scholars); 1974-1975 at 
14, 14 ("while one institution may want its own tax 
exempt foundation to administer its endowment, 
another may choose to rely on one or more other types 
of financial management arrangements for such 
purpose").  

6See 1990 Op. Va. Att'y Gen. 1, 5 n.2.  

The state policy toward such independent endowments 
is set forth in § 239.2. "[I]n measuring the extent 
to which the Commonwealth shall finance higher 
education in Virginia, the availability of the 



endowment funds and unrestricted gifts from private 
sources of institutions of higher education received 
by such institutions shall not be taken into 
consideration in, nor used to reduce, state 
appropriations or payments, but such funds shall be 
used in accordance with the wishes of the donors 
thereof to strengthen the services rendered by these 
institutions to the people of the Commonwealth." 
Section 239.2(2).  

71982-1983 Op. Va. Att'y Gen. 89.  

81986-1987 Op. Va. Att'y Gen. 54, 55.  

9Id. at 54.  

10Since I answer your first inquiry in the negative, 
it is unnecessary to address your last two inquiries. 
 
 
 
 


