
LIBRARIES: LOCAL AND REGIONAL LIBRARIES.  

CONSTITUTION OF VIRGINIA: LEGISLATURE - LOCAL GOVERNMENT.  

Constitutional provisions containing required qualifications for General Assembly 
members and prohibition against multiple officeholding at local level do not prohibit 
member of House of Delegates from serving simultaneously as member of Loudoun 
County Library Board.  

The Honorable Richard H. Black  

Member, House of Delegates  

February 16, 1998  

You ask whether you may continue to serve as a member of the Loudoun County Library 
Board while you serve as a member of the House of Delegates.  

You advise that you were appointed by the Loudoun County Board of Supervisors to a 
four-year term on the Loudoun County Library Board. You recently were elected to the 
House of Delegates. You state that you desire to continue to serve on the county's Library 
Board while serving as a delegate from the 32nd House District.  

The qualifications to hold state office are set out in Article II, § 5 of the Constitution of 
Virginia (1971), which provides  

The only qualification to hold any office of the Commonwealth or of its governmental 
units, elective by the people, shall be that a person must have been a resident of the 
Commonwealth for one year next preceding his election and be qualified to vote for that 
office, except as otherwise provided in this Constitution, and except that:  

* * *  

(c) nothing in this Constitution shall limit the power of the General Assembly to prevent 
conflict of interests, dual officeholding, or other incompatible activities by elective or 
appointive officials of the Commonwealth or of any political subdivision.  

Specific constitutional provisions contain the required qualifications for General 
Assembly members1 and the prohibition against multiple officeholding at the local 
level.2 I am not aware of any statute that specifically prohibits a member of the 
General Assembly from serving as a member of a library board.  

A prior opinion of the Attorney General, however, concludes that the position of 
member of a library board is a public office.3 Because the position is a public 
office, it is necessary to consider whether the doctrine of incompatible offices is 
applicable. Article IV, § 4 prohibits any person "holding a salaried office under the 
government of the Commonwealth" from serving as a member of the General 



Assembly. Section 42.135 of the Code of Virginia, however, specifically provides 
that a member of a library board "shall not receive a salary or other 
compensation for services as a member." The use of the word "shall" in § 42.135 
indicates that the General Assembly intended its terms to be mandatory.4  

It is, therefore, my opinion that there is no legal prohibition against your serving 
as a member of the Loudoun County Library Board while serving as a member of 
the House of Delegates. 

1See Art. IV, § 4.  

2See Art. VII, § 6.  

31993 Op. Va. Att'y Gen. 27, 30 (public position is "office" if (1) position is created 
by Constitution or by statute and is for fixed term; (2) position is filled by election 
or appointment; and (3) position has designation or title, and law imposes public 
duties on person holding position).  

4See Op. Va. Att'y Gen.: 1994 at 64, 68; id. at 71, 72; 19861987 at 300, 300, and 
opinions cited therein.  

 


