
  

COUNTIES, CITIES AND TOWNS: BUILDINGS, MONUMENTS AND LANDS 
GENERALLY - PURCHASE, SALE, ETC., OF REAL PROPERTY. 

No requirement for governing body to approve or disapprove proposed 
sale of property at public hearing. If board of supervisors elects not to 
proceed with proposed sale presented at public hearing, board should hold 
additional public hearing before proceeding with sale that differs materially 
from original proposal. Whether additional public hearing should be held 
for sale that is essentially same as that proposed at first hearing is 
determination to be made by governing body. If time lapse since original 
public hearing was held is significant, additional hearing may be required. 
No prohibition against holding another public hearing, even should board 
determine such hearing is not mandated. 

The Honorable Charles R. Hawkins 

Member, Senate of Virginia 

June 1, 1998 

You ask whether, when a board of supervisors holds a public hearing after adopting a motion to 
sell a school building and later rescinds the motion, it must hold an additional public hearing if it 
again votes to sell the building. 

Section 15.2-1800(B) of the Code of Virginia, which authorizes a locality to sell, exchange, lease 
or otherwise dispose of its real property, provides that no real property "shall be disposed of until 
the governing body has held a public hearing concerning such disposal." While a public hearing 
must be held "concerning such disposal" before the locality disposes of the property, § 15.2-1800 
does not require that the governing body approve or disapprove the proposed sale at the time of 
the public hearing.1 If, however, the board elects not to proceed with the proposed sale presented 
at the public hearing, it is my opinion that the board should hold another public hearing before 
proceeding with a sale that differs in any material respect from the original proposal.2

Whether an additional public hearing should be held if the sale is essentially the same as 
proposed at the first hearing is a matter for determination by the governing body, considering 
such factors as the period of time that has elapsed since the original hearing, any change in 
circumstances within the locality that might alter the public’s response to the proposed sale, and 
any other relevant factors within the board’s knowledge. If a significant period of time has elapsed 
since the original public hearing, it is my view that the statute would require an additional hearing 
in most instances.3 There is, of course, no prohibition against the holding of another hearing, 
even if the board determines that it is not mandated. 

  

1See 1996 Op. Va. Att'y Gen. 59, 60 (no requirement that board of supervisors adopt zoning 
ordinance at public hearing). 



2See 1968-1969 Op. Va. Att'y Gen. 183, 183 (statute authorizes governing body to make 
changes in zoning ordinance after public hearing without holding additional hearing if change 
does not constitute zoning additional land to different classification). 

3See 1996 Op. Va. Att'y Gen. 62, 63 (six-month time lapse is excessive to support argument that 
second hearing constitutes continuance of first hearing). You indicate that, in one instance, six 
years has elapsed since the public hearing at which the sale was proposed.  


