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Subject to exception for division of fees among members of organized 
partnerships of surgeons or physicians, licensed medical doctor is 
prohibited from receiving fee from another licensed medical doctor for 
referral of patient. Assuming absence of any fee splitting or other illegal fee 
arrangement, primary care physician who refers patient to licensed 
physician for surgery is not prohibited from receiving payment from third 
party for postoperative care. Board of Optometry is authorized to 
revoke/suspend license or reprimand optometrist who splits or divides fee 
with person other than legal partner or co-member of company practicing 
optometry. Act prohibits practitioner from referring patient for health 
services to another entity in which practitioner or immediate family 
member is investor, subject to certain exceptions granted by Board of 
Health Professions. 
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You ask several questions regarding the application of § 54.1-2962 of the Code of Virginia to a 
medical doctor’s referral of a patient to another medical doctor. First, you ask whether § 54.1-
2962 prohibits a licensed medical doctor who refers a patient to another licensed medical doctor 
from receiving a fee from the doctor for the referral. 

Section 54.1-2962 provides, in part: 

No surgeon or physician shall directly or indirectly share any fee 
charged for a surgical operation or medical services with a 
physician who brings, sends or recommends a patient to such 
surgeon for operation, or such physician for such medical 
services; and no physician who brings, sends, or recommends 
any patient to a surgeon for a surgical operation or medical 
services shall accept from such surgeon or physician any portion 
of a fee charged for such operation or medical services. [Chapter 
29 of Title 54.1][1] shall not be construed as prohibiting the 
members of any regularly organized partnership of such 
surgeons or physicians from making any division of their total 
fees among themselves as they may determine or a group of 
duly licensed practitioners of any branch or branches of the 
healing arts from using their joint fees to defray their joint 
operating costs. Any person violating the provisions of this 
section shall be guilty of a Class 1 misdemeanor. [Emphasis 
added.] 

Section 54.1-2962 clearly prohibits the division of fees when a physician refers a patient to a 
surgeon for a surgical operation or medical services,2 excludes from the prohibition the division of 



fees among the members of an organized partnership of surgeons or physicians, and charges 
violators with a misdemeanor offense. 

An accepted rule of statutory construction is that the provisions of a statute are to be construed 
as a whole, with effect given to each word.3 To conclude that the statute applies only when a 
physician refers a patient to a surgeon and not when a physician refers a patient to another 
physician for medical services would be contrary to this rule. To give effect to the language in the 
first sentence of § 54.1-2962 quoted above, the statute must be construed to encompass both 
referrals to surgeons and to other physicians. This interpretation is supported by the language in 
the next sentence of § 54.1-2962, providing that the chapter does not prohibit partnerships of 
surgeons or physicians from dividing their total fees among themselves. The use of the 
disjunctive word "or" rather than "and" indicates that partnerships consisting of physicians may 
make referrals within the partnership.4 This exclusion would be unnecessary if the prohibition did 
not apply to referrals among physicians. 

Statutes that impose criminal sanctions must be narrowly construed to encompass only the 
conduct clearly proscribed.5 A careful reading of § 54.1-2962 resolves any ambiguity as to the 
conduct proscribed by that statute. Accordingly, it is my opinion that, subject to the exception for 
the division of fees among the members of organized partnerships of surgeons or physicians, 
§ 54.1-2962 prohibits a licensed medical doctor who refers a patient to another licensed medical 
doctor from receiving a fee from the doctor for the referral.6

You next ask whether it is lawful for a primary care medical doctor to receive payment for 
postoperative care from a third party after having referred the patient to another licensed 
physician for surgery. Assuming the absence of any fee splitting or other illegal fee arrangement, 
it is my opinion that neither § 54.1-2962 nor any other provision of Title 54.1 would prohibit a 
primary care physician from receiving payment from a third party for providing such care. 

You ask also whether the answers to either of the above questions would be different if a licensed 
optometrist refers a patient to a licensed medical doctor. Section 54.1-2962 applies only to 
physicians licensed by the Board of Medicine. An optometrist is not a physician licensed by the 
Board, and, thus, is not encompassed within § 54.1-2962.7 An optometrist who obtains a fee for 
referring a patient to a licensed medical doctor could, however, be in violation of § 54.1-3215(8) 
or (14). Section 54.1-3215(8) prohibits the "[o]btaining of any fee by fraud or misrepresentation." 
Section 54.1-3215(14) prohibits "[s]plitting or dividing a fee with any person or persons other than 
with a licensed optometrist who is a legal partner or co-member of a professional limited liability 
company formed to engage in the practice of optometry." Section 54.1-3215 authorizes the Board 
of Optometry to "revoke or suspend a license or reprimand the licensee" for a violation of any of 
the provisions of the statute. 

You also question what effect the Practitioner Self-Referral Act8 might have on such referrals. 
The definition of "practitioner" in § 54.1-2410 of the Act encompasses both physicians and 
optometrists. Section 54.1-2411(A) of the Act prohibits a "practitioner" from referring a patient for 
health services only to another "entity" in which the practitioner or any member of his immediate 
family is an "investor";9 however, § 54.1-2411(B) permits the Board of Health Professions to grant 
exceptions to the prohibition under certain circumstances. Whether any referral would violate the 
prohibitions of the Act will depend on the particular facts. 

  

1Sections 54.1-2900 to 54.1-2993, entitled Medicine and Other Healing Arts. 



2See 1992 Op. Va. Att'y Gen. 147, 148. While neither § 54.1-2962 nor any other section in Title 
54.1 defines "surgeon," a logical interpretation for purposes of the statute is a physician who 
specializes in the practice of surgery. See Merriam Webster’s Collegiate Dictionary 1186 (10th ed. 
1996). 

3See Jones v. Conwell, 227 Va. 176, 314 S.E.2d 61 (1984); Gallagher v. Commonwealth, 
205 Va. 666, 669, 139 S.E.2d 37, 39 (1964); Op. Va. Att'y Gen.: 1996 at 26, 27; 1994 at 93, 95; 
1985-1986 at 177, 178. 

4See 1A Norman J. Singer, Sutherland Statutory Construction § 21.14, at 129 (5th ed. 1993) ("or" 
usually separates words in alternate relationship, indicating that either of separated words may be 
used without other); see also 1989 Op. Va. Att'y Gen. 228, 229. 

5See Graybeal v. Commonwealth, 228 Va. 736, 324 S.E.2d 698 (1985); Turner v. 
Commonwealth, 226 Va. 456, 459, 309 S.E.2d 337, 338 (1983); 1995 Op. Va. Att'y Gen. 170, 
175-76. 

6You ask also whether the conduct would violate § 54.1-2962.1. That section prohibits a 
practitioner’s receipt of remuneration in return for referring an individual to an institution, as 
defined in § 37.1-179, or a hospital, as defined in § 32.1-123, and is inapplicable to your specific 
inquiry. 

7Chapter 29 of Title 54.1, §§ 54.1-2900 to 54.1-2993, applies to the health care practitioners 
regulated by the Board of Medicine. Pursuant to Chapter 32 of Title 54.1, §§ 54.1-3200 to 54.1-
3224, optometrists are regulated by the Board of Optometry. 

8Sections 54.1-2410 to 54.1-2414. 

9Section 54.1-2400 defines "practitioner" as "any individual certified or licensed by any of the 
health regulatory boards within the Department of Health Professions, except individuals 
regulated by the Board of Funeral Directors and Embalmers or the Board of Veterinary Medicine"; 
"entity" as "any person, partnership, firm, corporation, or other business that delivers health 
services"; and "investor" as "an individual or entity directly or indirectly possessing a legal or 
beneficial ownership interest, including an investment interest."  


