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You ask whether the amended version of § 15.2-1500 of the Code of Virginia, which prohibits the 
ability of any entity, including a local governmental unit, to provide intrastate telecommunications 
services, violates or is preempted by § 253(a) of the Telecommunications Act of 1996 
("Telecommunications Act"). 

The 1998 Session of the General Assembly amended § 15.2-1500 as follows: 

Notwithstanding any other provision of law, general or special, 
no locality shall establish any department, office, board, 
commission, agency or other governmental division or entity 
which has authority to offer telecommunications equipment, 
infrastructure, other than pole or tower attachments including 
antennas or conduit occupancy, or services, other than 
intragovernmental radio dispatch or paging systems shared by 
adjoining localities, for sale or lease to any person or entity other 
than (i) such locality’s departments, offices, boards, 
commissions, agencies or other governmental divisions or 
entities or (ii) an adjoining locality’s departments, offices, boards, 
commissions, agencies or other governmental divisions or 
entities, so long as any charges for such telecommunications 
equipment, infrastructure and services do not exceed the cost to 
the providing locality of providing such equipment, infrastructure 
or services. However, any town which is located adjacent to Exit 
17 on Interstate 81 and which offered telecommunications 
services to the public on January 1, 1998, is hereby authorized 
to continue to offer such telecommunications services, but shall 
not acquire by eminent domain the facilities or other property of 
any telephone company or cable operator. Any locality may sell 
any telecommunications infrastructure, including related 
equipment, which such locality had constructed prior to 
September 1, 1998, and such locality may receive from the 
purchaser or purchasers, as full or partial consideration for the 
sale of such infrastructure, communications services to be used 
solely for internal use of the locality. Any locality which sells such 
infrastructure, including related equipment, may, at its option, 
exclude the incumbent local exchange carrier from the bid or 
other sale process.[1]

  

Section 253(a) of the Telecommunications Act provides: 



No State or local statute or regulation, or other State or local 
legal requirement, may prohibit or have the effect of prohibiting 
the ability of any entity to provide any interstate or intrastate 
telecommunications service.[2]

  

Section 253(d) provides: 

If, after notice and an opportunity for public comment, the 
[Federal Communications] Commission determines that a State 
or local government has permitted or imposed any statute, 
regulation, or legal requirement that violates subsection (a) or (b) 
of this section, the Commission shall preempt the enforcement of 
such statute, regulation, or legal requirement to the extent 
necessary to correct such violation or inconsistency.[3]

  

The Federal Communications Commission (the "F.C.C."), therefore, is responsible for 
determining whether any state statute violates § 253(a) or (b). A prior opinion of the Attorney 
General concludes that, in rendering official opinions pursuant to § 2.1-118, the Attorney General 
has declined to render such opinions when the request (1) does not involve a question of law, 
(2) requires the interpretation of a matter reserved to another entity, (3) involves a matter 
currently in litigation, and (4) involves a matter of purely local concern or procedure.4 Prior 
opinions also conclude that a request for an official opinion made pursuant to § 2.1-118 
concerning the propriety of the actions of another entity interpreting matters reserved solely to it is 
not subject to review by the Attorney General and must be treated as the binding determination 
with regard to the matter.5 The Congress mandates that the F.C.C. resolve all preemption 
questions regarding whether state law violates § 253(a). Consequently, I must respectfully 
decline to interpret the matter raised by your question. I am of the opinion that the F.C.C. is the 
appropriate agency to make such determinations.6

  

1These provisions became effective July 1, 1998, and will expire July 1, 2000. 1998 Va. Acts 
ch. 906, cl. 2, at 2540. 

247 U.S.C.A. § 253(a) (West Supp. 1998). 

3Id. § 253(d) (West Supp. 1998). 

41987-1988 Op. Va. Att’y Gen. 69, 72, and opinions cited therein. 

5Op. Va. Att’y Gen.: 1997 at 10 , 12; id. at 133, 134; 1987-1988 140, 141; id. at 352, 352. 

6The F.C.C., in its September 26, 1997, Memorandum Opinion and Order, addressed whether 
certain provisions of the Texas Public Utility Regulatory Act of 1995 are contrary to §§ 253, 251 
and 252 of the Telecommunications Act. See In the Matter of the Public Utility Commission of 
Texas, 13 F.C.C.R. 3460 (1998). The F.C.C. did not preempt the enforcement of § 3.251(d) of the 
Texas Act prohibiting municipalities from providing telecommunications services. Id. at 3544. 
Furthermore, the F.C.C. comments that Texas municipalities are not entities separate and apart 
from the State for the purpose of applying § 253(a) of the Telecommunications Act. Id. Finally, the 



F.C.C. concludes that preempting the enforcement of the prohibition would insert the F.C.C. into 
a relationship between Texas and its political subdivisions that was not intended by § 253. Id. 

  

   


