
  

MOTOR VEHICLES: MOTOR VEHICLE AND EQUIPMENT SAFETY - CHILD RESTRAINTS. 

Voluntary rescue squad vehicles are not exempt from child restraint device requirement, 
unless interior design of vehicles makes such device impractical. Rescue squads in 
Amherst County are required to provide child restraint devices where there is small seat in 
rear area of rescue vehicles. 

The Honorable W. Edward Meeks III 

Commonwealth’s Attorney for Amherst County 

October 13, 1998 

You inquire regarding the child safety restraint requirements of Article 13, Chapter 10 of Title 46.2 
of the Code of Virginia.1 You relate that a local volunteer rescue squad questions whether it is 
required to provide a child restraint device in the service area of emergency rescue vehicles. You 
advise that this inquiry does not pertain to the transportation of children receiving rescue services 
in the service area of the vehicle, but involves small children who may be accompanying injured 
or ill parents to the hospital. In your written opinion,2 you assert that the language of § 46.2-1095 
requires child restraints for children under the age of four3 and exempts only taxicabs, school 
buses, executive sedans, limousines or the rear cargo area of pickup trucks or other vehicles.4 
You also advise that § 46.2-1099 further exempts vehicles the interior design of which makes the 
use of child restraint devices impractical. Finally, you advise that it is not impractical for the local 
rescue squad to provide such a device where there is a small seat in the rear area of the rescue 
vehicle. 

Section 46.2-1095(A) provides that any person driving any motor vehicle on the highways of the 
Commonwealth "shall ensure that any child under the age of four whom he transports therein is 
provided with and properly secured in [an approved] child restraint device." The use of the word 
"shall" in a statute ordinarily implies that its provisions are mandatory.5

There are several principles of statutory construction applicable to your request. One such 
principle requires that statutes be read in accordance with their plain meaning and intent.6 
Another dictates that statutes may be construed only where there is ambiguity.7 Otherwise, the 
clear and unambiguous words of the statute must be accorded their plain meaning.8

Section 46.2-1095(A) clearly and unambiguously requires, without limitation, that anyone 
transporting a child on the highways of the Commonwealth, in any vehicle, must ensure that such 
child is secured in an approved child restraint device when the child is under the age of four. The 
primary object in interpreting an act of the General Assembly is to ascertain and give effect to the 
legislative intent underlying the act. "The ascertainment of legislative intention involves appraisal 
of the subject matter, purpose, objects and effects of the [act], in addition to its express terms."9

Article 13 does not exempt voluntary rescue squad vehicles from the child restraint device 
requirement. When there is no ambiguity in a statute, the clear and unambiguous words must be 
accorded their plain meaning.10 A person transporting a child under the age of four is exempt 
from the child restraint device requirement in the following instances: 

1. When traveling in "taxicabs, school buses, executive sedans, limousines, or the rear cargo 
area of pickup trucks or other vehicles";11



2. When a licensed medical doctor determines that use of a child restraint system is impractical 
because of a child’s weight, physical unfitness, or other medical reason;12

3. When transporting a child in a vehicle which has an interior design that makes such a device 
impractical;13 or 

4. When traveling by "public transportation, bus, school bus, or farm vehicle."14

Clearly, if the internal design of any rescue squad vehicles makes "such device impractical,"15 
then the exemption would apply. You advise, however, that the interior design of the voluntary 
rescue squad vehicles in your locality does not make a child restraint device impractical where 
there is a small seat in the rear area of the rescue vehicle. Therefore, I must conclude that Article 
13 requires the rescue squads in your locality to provide child restraint devices in the service 
areas of the rescue vehicles. 
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