
  

TAXATION: REVIEW OF LOCAL TAXES - CORRECTION OF ASSESSMENTS, REMEDIES 
AND REFUNDS — LOCAL OFFICERS - COMMISSIONERS OF THE REVENUE — REAL 
PROPERTY TAX — TANGIBLE PERSONAL PROPERTY, ETC. 

Commissioner of revenue may correct erroneous assessment of fair market value of real 
property resulting either from clerical error or calculation or from error made by 
commissioner. If commissioner is satisfied that assessment is erroneous, he has 
mandatory duty to file application with court for relief of affected taxpayer(s) within 
statutory time frame provided for taxpayer(s) to petition court for relief. 

The Honorable Calvin C. Massie 

Commissioner of the Revenue for Campbell County 

October 2, 1998 

You inquire regarding the use of the procedures contained in §§ 58.1-39811 and 58.1-3984(B)2 of 
the Code of Virginia by a commissioner of the revenue for correcting an erroneous or improper 
real estate tax assessment. 

Your questions relate primarily to instances in which a commissioner of the revenue discovers 
that an assessment of the fair market value of real estate was based on a factual error. You 
provide the following examples of factual errors: (1) the assessor used the wrong number of 
square feet in developing the assessment; (2) land believed to perk will, in fact, not perk 
according to certification by the Department of Health; (3) a mobile home hookup believed to exist 
on a lot does not exist; (4) the actual number of apartment units per building is less than what the 
assessor used in developing the assessment; (5) the assessor believes that a basement is 
completely finished when it actually is completely unfinished; and (6) an abandoned building 
believed to have running water and sewage actually has no running water or sewage. You ask 
whether the commissioner may correct the assessment in such instances and, if so, whether 
correction would be appropriate under § 58.1-3981 or under § 58.1-3984. 

The term "assessment" is used in the tax statutes to mean both the determination of the fair 
market value of property by the appraiser and the levying of taxes by the commissioner of the 
revenue on the basis of that valuation.3 The commissioner of the revenue determines the fair 
market value of personal property.4 Subject to certain statutory exceptions, the assessment of the 
fair market value of real estate ordinarily is performed by the local board of assessors or a local 
real estate appraiser5 rather than by the commissioner of the revenue.6

Section 58.1-3980 authorizes persons assessed by a commissioner of the revenue with local 
taxes on tangible personal property, machinery and tools, and merchants’ capital, or a local 
license tax, to apply to the commissioner for correction of the tax. Section 58.1-3981 authorizes 
the commissioner to correct an erroneous assessment made by the commissioner of the revenue 
and to exonerate unpaid amounts. Other than erroneous assessments resulting from "a mere 
clerical error or calculation,"7 §§ 58.1-3980 and 58.1-3981 do not authorize a commissioner to 
correct an erroneous assessment of real estate taxes unless "the error sought to be corrected in 
any case was made by the commissioner of the revenue."8 Accordingly, in most instances a 
commissioner of the revenue may not correct an erroneous assessment of the fair market value 
of real property through the procedure provided in §§ 58.1-3980 and 58.1-3981.9



Section 58.1-3984 applies generally to applications to the court for the correction of erroneous 
local tax assessments, with subsection A authorizing taxpayers to apply for correction and 
subsection B authorizing commissioners of the revenue to apply for correction. The Supreme 
Court of Virginia has held that the remedy provided landowners in § 58.1-3984 encompasses an 
assessment in whichever of its two meanings the word is used, whether as an assessment of the 
value of the real estate or as an assessment of annual taxes based on the valuation.10 In addition, 
§ 58.1-3989 expressly provides: 

Sections 58.1-3984 through 58.1-3988, insofar as they apply to 
real estate, shall be construed to include assessments made at a 
general reassessment, and the remedy therein provided shall be 
available to any person assessed at such general reassessment 
although no taxes may have been extended on the basis of such 
assessment at the time the application is filed. 

Prior opinions of the Attorney General recognize that, just as § 58.1-3984(A) enables a taxpayer 
to challenge the appraisal of the fair market value of real estate, § 58.1-3984(B) enables a 
commissioner who discovers that an appraisal of the fair market value of real estate is improper 
or based on obvious error to apply to the court for relief on behalf of the taxpayer.11 The examples 
you provide appear to involve mistakes of fact that, if relied on by the official or officials 
responsible for real estate appraisals, could result in an erroneous assessment of the fair market 
value of the property.12 Thus, § 58.1-3984(B) would authorize a commissioner of the revenue to 
institute proceedings for a court to correct any such assessment.13

You ask also whether a commissioner is obligated to petition a court for correction or whether 
pursuit of the matter is left to his discretion once he becomes aware of the error or improper 
assessment. Section 58.1-3984(B) provides that, once a commissioner becomes aware that an 
assessment is erroneous or based on obvious error and that it should be corrected to serve "the 
ends of justice," the commissioner "shall" apply to the court for relief of the taxpayer. The word 
"shall" is primarily mandatory in its effect.14 It is my opinion that, unless the commissioner is 
uncertain as to whether an assessment is erroneous or unless other facts indicate that the "ends 
of justice" would not be served by filing the application, § 58.1-3984(B) imposes a mandatory duty 
on a commissioner to file an application for relief of the affected taxpayer or taxpayers.15

Your next question is regarding the time frame in which an application for correction of an 
assessment must be filed under § 58.1-3984(B). Section 58.1-3984(A) provides that an 
application by a taxpayer must be made within the later of (i) three years from the last day of the 
tax year for which the assessment is made, (ii) one year from the date of the assessment, (iii) one 
year from the date of a final decision in the appeal of a local license tax assessment under 
§ 58.1-3703.1(A)(5), or (iv) one year from a final decision under § 58.1-3981. Section 58.1-
3984(B) provides that an application by a commissioner is to be made "in the manner herein 
provided for relief of the taxpayer." Accordingly, an application by a commissioner under § 58.1-
3984(B) must be brought within the time frame provided for an application by a taxpayer under 
subsection A. 

Your final question seeks clarification of the term "clerical error" as used in § 58.1-3981. Section 
58.1-3981 permits a commissioner of the revenue to correct an assessment that is erroneous 
"because of a mere clerical error or calculation" without a petition from the taxpayer. Such 
authority extends to clerical errors or calculations made in work performed by others in 
connection with conducting general assessments. While the exclusion for "clerical error" must be 
applied on a case-by-case basis, it is my opinion that the term contemplates errors in the 
recordkeeping or other clerical functions of the assessment process as opposed to errors relating 
to the actual assessment of the value of the property or the assessment of the tax on the 
property.16 It is my further opinion that the examples you provide of mistakes of fact that could 
result in erroneous assessments of the fair market value of the property are not encompassed 



within the exclusion for "mere clerical error," and § 58.1-3981 does not authorize a commissioner 
to summarily reduce such assessments. 

  

1Section 58.1-3981 provides: 

"If the commissioner of the revenue, or other official performing the duties imposed on 
commissioners of the revenue under [Title 58.1], is satisfied that he has erroneously assessed 
such applicant with any such tax, he shall correct such assessment. If the assessment exceeds 
the proper amount, he shall exonerate the applicant from the payment of so much as is 
erroneously charged if not paid into the treasury of the county or city. If the assessment has been 
paid, the governing body of the county or city shall, upon the certificate of the commissioner with 
consent of the town, city or county attorney, or if none, the attorney for the Commonwealth, that 
such assessment was erroneous, direct the treasurer of the county, city or town to refund the 
excess to the taxpayer, with interest if authorized pursuant to § 58.1-3991. However, the 
governing body of the county, city or town may authorize the treasurer to approve and issue any 
refund up to $2,500 as a result of an erroneous assessment. 

"If the assessment is less than the proper amount, the commissioner shall assess such applicant 
with the proper amount. If any assessment is erroneous because of a mere clerical error or 
calculation, the same may be corrected as herein provided and with or without petition from the 
taxpayer. If such error or calculation was made in work performed by others in connection with 
conducting general assessments, such mistake may be corrected by the commissioner of the 
revenue. An error in the valuation of property subject to the rollback tax imposed under § 58.1-
3237 for those years to which such tax is applicable may be corrected within three years of the 
assessment of the rollback tax. 

"A copy of any correction made under this section shall be certified by the commissioner or such 
other official to the treasurer of his county, city or town. When an unpaid erroneous assessment 
of real estate is corrected under this section and such real estate has been sold at a delinquent 
land sale, the commissioner or such other official making such correction shall certify a copy of 
such correction to the clerk of the circuit court of his county or city; and such clerk shall note such 
correction in the delinquent land book opposite the entry of the tract or lot for the year or years for 
which such correction is made. 

"In any action on application for correction under § 58.1-3980, if so requested by the applicant, 
the commissioner or other such official shall state in writing the facts and law supporting the 
action on such application and mail a copy of such writing to the applicant at his last known 
address." 

2Section 58.1-3984(B) provides: "In the event it comes or is brought to the attention of the 
commissioner of revenue of the locality that the assessment of any tax is improper or is based on 
obvious error and should be corrected in order that the ends of justice may be served, and he is 
not able to correct it under § 58.1-3981, the commissioner of the revenue shall apply to the 
appropriate court, in the manner herein provided for relief of the taxpayer. Such application may 
include a petition for relief for any of several taxpayers." 

3See Hoffman v. Augusta County, 206 Va. 799, 801-02, 146 S.E.2d 249, 250-51 (1966); 1977-
1978 Op. Va. Att’y Gen. 71, 71. 

4See §§ 58.1-3109(6), 58.1-3503(B). 



5Section 58.1-3271. 

6See §§ 58.1-3270, 58.1-3281, 58.1-3285, 58.1-3292, 58.1-3293; see also 1984-1985 Op. Va. 
Att’y Gen. 305, 305 (other than in instances provided in tax statutes for commissioner to reassess 
property on basis of changed circumstances, commissioner has no authority to reassess value of 
real property). For a discussion of the instances in which a commissioner has the statutory 
authority to change the valuation of land between general reassessments, see 1978-1979 Op. 
Va. Att’y Gen. 262, 263. A commissioner of the revenue may perform the assessment of the 
value of real estate upon authorization of the governing body and the commissioner’s consent to 
making the assessment. See § 58.1-3270. It is my understanding that you do not perform the real 
estate assessment function in your county. 

7Section 58.1-3981. 

8Section 58.1-3980(A). 

9If a commissioner discovers that the assessment of the value of the property was erroneous 
because it was based on an error in the amount of acreage, rather than the value of the acreage, 
the commissioner may correct the error pursuant to § 58.1-3981. See Op. Va. Att’y Gen.: 1996 at 
204, 205; 1975-1976 at 393, 394; 1974-1975 at 506, 507-08 (last two opinions construing former 
§ 58-1142, recodified as § 58.1-3981). 

10See Hoffman v. Augusta County, 206 Va. at 802, 146 S.E.2d at 251 (construing former § 58-
1145, recodified without substantive change as § 58.1-3984 in 1984 recodification of Title 58 as 
Title 58.1 (see 1984 Va. Acts ch. 675, 1178, 1460-61)). 

11See 1973-1974 Op. Va. Att’y Gen. 300, 300; id. at 392, 392; id. at 397, 398. These opinions 
also recognize that a commissioner may not correct an assessment under § 58.1-3981 unless the 
error was made by the commissioner. 

12See Op. Va. Att’y Gen.: 1978-1979, supra note 6, at 262 (when land is assessed as suitable for 
building but later is found not to percolate, remedy is petition to court); 1973-1974, supra note 11, 
at 392 (when, subsequent to appraisal of property as residential, owner discovers that he is 
unable to obtain septic tank permit, commissioner of revenue may petition court on taxpayer’s 
behalf if he feels that obvious error has been made). 

13In response to your inquiry as to whether, if the commissioner himself discovers the error, he 
may petition the court for permission to correct the error himself, § 58.1-3984(B) does not 
contemplate such a procedure. If a commissioner is unable to correct an erroneous assessment 
under § 58.1-3981 and thus files an application with the court under § 58.1-3984(B), the power to 
correct the assessment is placed in the court. Section 58.1-3984(B) also does not require that, in 
order for the commissioner to file an application, the taxpayer must have previously applied to the 
commissioner, board of assessors or board of equalization for correction of the assessment. See 
§§ 58.1-3350, 58.1-3983. 

14See Op. Va. Att’y Gen.: 1996 at 197, 198; 1986-1987 at 300, 300 (use of word "shall" in statute 
generally indicates that procedures are intended to be mandatory). 

15See Op. Va. Att’y Gen.: 1984-1985 at 316, 318 (commissioner has no duty to bring judicial 
action under § 58.1-3984(B) when statute of limitations set out in § 58.1-3984(A) has expired); 
1973-1974, supra note 11, at 300 (if commissioner is uncertain as to whether assessment is 
erroneous, commissioner should refrain from taking action and allow taxpayer to pursue his 
remedy independently). 



16An example of a clerical error would be incorrectly recording the assessed value of the property. 
See 1967-1968 Op. Va. Att’y Gen. 279 (recording assessed value at $4,170 rather than correct 
value of $417 constitutes clerical error). On the other hand, the determination of the ownership of 
property involves the exercise of discretion, and incorrectly listing property twice under two 
different names or other errors in ownership do not constitute mere clerical error. See Op. Va. 
Att’y Gen.: 1974-1975, supra note 9, at 507; 1973-1974, supra note 11, at 398 (incorrectly listing 
property to both grantee and grantor does not constitute mere clerical error).  


