
  

CONSTITUTION OF VIRGINIA: EDUCATION. 

Students attending for-profit, nonsectarian postsecondary private schools and institutions 
of learning are eligible to participate in state-funded financial aid programs established 
under Constitution. Postsecondary schools and institutions of learning that offer 
certificates for completion of their curriculum, rather than approved two- or four-year 
degree, do not qualify as offering "collegiate" education. 

The Honorable Warren E. Barry 

Member, Senate of Virginia 

October 2, 1998 

You ask whether students attending for-profit, nonsectarian postsecondary private schools and 
institutions of learning are eligible to participate in state-funded financial aid programs established 
under Article VIII, § 10 of the Constitution of Virginia (1971).1 You also ask whether 
postsecondary schools and institutions of learning that offer certificates of completion of a specific 
curriculum, rather than a two- or four-year degree, qualify as offering "collegiate" education under 
Article VIII, § 10. If so, you ask whether such institutions qualify as offering "collegiate" education 
under § 10 if they are accredited by a national or regional accrediting agency recognized by the 
United States Secretary of Education, and are licensed or certified to operate in the 
Commonwealth by the State Council of Higher Education, the State Department of Education, or 
some other state agency. 

You relate that approximately 22,000 students in the Commonwealth attend nonsectarian private 
career schools that offer postsecondary education in a wide variety of occupational specialties, 
such as computer technology;2 court reporting; and legal secretarial, executive administrative 
secretarial, and accounting technician, education. Some of these institutions offer degrees 
approved by either the State Council of Higher Education for Virginia (the "Council") or the 
Department of Education (the "Department"), and some offer certificates for completion of their 
curriculum rather than approved degrees. All of the particular institutions about which you inquire 
are accredited by an accrediting agency recognized by the United States Secretary of Education, 
and are licensed, certified or approved by the Council, the Department, or some other state 
agency. Finally, you represent that the majority of such institutions are for-profit. 

A 1983 opinion of the Attorney General considers the question of whether students enrolled in 
proprietary institutions3 are eligible under Article VIII, § 10 to participate in the Virginia Work-
Study Program4 should the Council elect, by regulation, to permit such students to be included 
within that pro-gram. The opinion construes Article VIII, § 10 and notes that "[n]o restriction is 
made as to whether the school is ‘for profit,’ but the legislature is empowered to establish 
appropriate limitations."5 Accordingly, the opinion concludes that "it is constitutionally permissible 
for the General Assembly to provide for proprietary (private for profit) schools to be eligible for the 
Program, provided that the expenditure is in furtherance of ‘collegiate or graduate education of 
Virginia students ….’"6 Having carefully considered the 1983 opinion, it is also my opinion that 
students attending for-profit, nonsectarian postsecondary private schools and institutions of 
learning are eligible to participate in state-funded financial aid programs established under Article 
VIII, § 10. 

You next ask whether postsecondary schools and institutions of learning that offer certificates for 
completion of their curriculum, rather than an approved two- or four-year degree, qualify as 
offering "collegiate" education under Article VIII, § 10. If so, you also ask whether such 



postsecondary schools and institutions qualify as offering "collegiate" education under Article VIII, 
§ 10 if they are accredited by a national or regional accrediting agency recognized by the United 
States Secretary of Education, and are licensed or certified to operate in the Commonwealth by 
the Council, the Department, or some other state agency. 

Article VIII, § 10 provides that appropriations for financial aid programs "may be expended in 
furtherance of elementary, secondary, collegiate or graduate education of Virginia students in 
public and nonsectarian private schools and institutions of learning." The term "collegiate," 
however, is not defined in the Virginia Constitution. Furthermore, there is no record of any 
discussion of the definition of that term during the General Assembly’s debates on the revision of 
the Constitution of Virginia at either the 1969 or 1970 Sessions of the General Assembly.7 In 
addition, in its 1969 report, the Commission on Constitutional Revision made no comments 
regarding the term.8 In the absence of any statutory or judicial definition, the term should be given 
its plain and ordinary meaning, given the context in which it is used.9 At the time of the adoption 
of the 1971 Constitution, the term "collegiate" was defined to mean "[o]f, pertaining to, or 
resembling a college,"10 and "of the nature of or constituted as a college."11 Furthermore, the term 
"college" is defined to mean 

[a] school of higher learning that grants the bachelor’s degree in 
liberal arts or science or both[;] … [a]ny of the undergraduate 
divisions or schools of a university offering courses and granting 
degrees in a particular field, such as liberal arts or business 
administration[;] … [a] technical or professional school, often 
affiliated with a university, offering the bachelor’s or master’s 
degree[.][12]

  

"College" is also defined as "an institution of higher learning, esp. one providing a general or 
liberal arts education rather than technical or professional training[;] … a constituent unit of a 
university, furnishing courses of instruction in the liberal arts and sciences, usually leading to a 
bachelor’s degree."13

Postsecondary schools and institutions of learning that offer certificates for completion of a 
curriculum, rather than an approved two- or four-year degree, do not meet either definition of 
these terms recognized at the time of the adoption of the 1971 Constitution. Consequently, I must 
conclude that postsecondary schools and institutions of learning that offer certificates for 
completion of their curriculum, rather than an approved two- or four-year degree, do not qualify as 
offering "collegiate" education for the purposes of Article VIII, § 10.14

  

1Article VIII, § 10 provides: "No appropriation of public funds shall be made to any school or 
institution of learning not owned or exclusively controlled by the State or some political 
subdivision thereof; provided, first, that the General Assembly may, … subject to such limitations 
as may be imposed by the General Assembly, appropriate funds for educational purposes which 
may be expended in furtherance of … collegiate or graduate education of Virginia students in 
public and nonsectarian private schools and institutions of learning, in addition to those owned or 
exclusively controlled by the State …." 

2You state that the occupational specialty of computer technology includes within it the 
occupational fields of computer electronics technology, computerized business systems, medical 
computer administration, computer network administration, and computer programming. 



3The opinion interprets "proprietary" schools as including private schools and institutions that are 
generally operated for profit. 1982-1983 Op. Va. Att’y Gen. 97, 97. 

4See Va. Code Ann. tit. 23, ch. 4.7, §§ 23-38.70, 23-38.71 (codifying Virginia Work-Study 
Program and authorizing Council to adopt regulations necessary for administration of program). 

51982-1983 Op. Va. Att’y Gen., supra note 3, at 97-98. 

6Id. at 98 (quoting art. VIII, § 10). 

7See Proceedings and Debates of the house of Delegates of Virginia Pertaining to Amendment of 
the Constitution 235 passim (Ex. Sess. 1969, Reg. Sess. 1970); Proceedings and Debates of the 
Senate of Virginia Pertaining to Amendment of the Constitution 202 passim (Ex. Sess. 1969; 
Reg. Sess 1970); see also 2 A.E. Dick Howard, Commentaries on the Constitution of Virginia 
879-963 (1974). 

8See Report of the Commission on Constitutional Revision 20, 63-64, 269-74, 405-06 (1969). 

9Commonwealth v. Orange-Madison Coop., 220 Va. 655, 658, 261 S.E.2d 532, 533-34 (1980); 
Anderson v. Commonwealth, 182 Va. 560, 565, 29 S.E.2d 838, 840 (1944); 1995 Op. Va. Att’y 
Gen. 205, 207. 

10The American Heritage Dictionary of the English Language 261 (1969). 

11The Random House Dictionary of the English Language 290 (1966). 

12The American Heritage Dictionary of the English Language, supra note 10. 

13The Random House Dictionary of the English Language, supra note 11. 

14Because I answer this question in the negative, it is not necessary to consider whether such 
postsecondary schools and institutions qualify as offering "collegiate" education under Article VIII, 
§ 10 if they are accredited by a national or regional accrediting agency recognized by the United 
States Secretary of Education and are licensed or certified to operate in the Commonwealth by 
the Council, the Department or some other state agency.  


