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Written consent is not required from patients to transfer medical records maintained by 
selling corporation upon sale of its assets to purchasing corporation. 
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You inquire regarding the "Patient Health Records Privacy" law, § 32.1-127.1:03 of the Code of 
Virginia. 

You present a hypothetical situation in which a health care corporation employs licensed physical 
therapists that provide physical therapy services to patients. The corporation is negotiating to sell 
and transfer its assets to another health care corporation. The asset-acquiring corporation will 
continue to employ the selling corporation’s physical therapists. You ask whether written consent 
is required to transfer patient medical records maintained by the selling corporation upon the sale 
of the corporation’s assets to the other corporation. 

Section 32.1-127.1:03(A) recognizes a patient’s right of privacy in the content of the patient’s 
medical record, and, except when permitted by the section or by another provision of state or 
federal law, prohibits the disclosure of such record by any person working in the health care 
setting. In addition, no patient record shall be removed from the premises where such records are 
held without the approval of the provider maintaining them, "except in accordance with a court 
order or subpoena consistent with § 8.01-413 C or with this section."1 The provisions of § 32.1-
127.1:03, however, shall not apply "[u]pon the sale of a medical practice as provided in § 54.1-
2405."2

Section 54.1-2405 provides: 

No person licensed, registered, or certified by one of the health 
regulatory boards under the Department [of Professional and 
Occupational Regulation] shall transfer records pertaining to a 
current patient in conjunction with the sale of a professional 
practice until such person has first attempted to notify the patient 
of the pending transfer, by mail, at the patient’s last known 
address, and by publishing prior notice in a newspaper of 
general circulation within the provider’s practice area. The notice 
shall specify that, at the written request of the patient or an 
authorized representative, within a reasonable time period, the 
records or copies will be sent to any other like-regulated provider 
of the patient’s choice or destroyed. 

Several principles of statutory construction are applicable to this matter. "If the language of a 
statute is plain and unambiguous, and its meaning perfectly clear and definite, effect must be 
given to it."3 It is unnecessary to resort to any rules of statutory construction when the language of 
a statute is unambiguous.4 In such situations, the statute’s plain meaning and intent govern. In 
addition, when a statute creates a specific grant of authority, the authority exists only to the extent 
specifically granted in the statute.5



Section 32.1-127.1:03 plainly exempts from the prohibitions of the Patient Health Records Privacy 
law the facts of the hypothetical situation you present. I am, therefore, of the opinion that written 
consent is not required from the patients in your hypothetical situation to transfer their medical 
records maintained by the selling corporation upon the sale of the corporation’s assets to another 
corporation. 

  

1Section 32.1-127.1:03(A). 

2Section 32.1-127.1:03(D)(18). 

3Temple v. City of Petersburg, 182 Va. 418, 423, 29 S.E.2d 357, 358 (1944); see also 1993 Op. 
Va. Att’y Gen. 256, 257. 

4See Ambrogi v. Koontz, 224 Va. 381, 297 S.E.2d 660 (1982); 1993 Op. VA. Att’y Gen. 99, 100. 

5See 2A Norman J. Singer, Sutherland Statutory Construction § 47.23 (5th ed. 1992 & Supp. 
1998); 1992 Op. Va. Att’y Gen. 145, 146, and opinions cited therein.  


