
CRIMES AND OFFENSES GENERALLY: CRIMES INVOLVING HEALTH AND SAFETY - 
OTHER ILLEGAL WEAPONS. 

Retired law-enforcement officer is exempt from prohibition against carrying concealed 
handgun if he meets service-related disability, or years of service, requirement and carries 
retired officer identification card containing affirmation by retiree’s agency chief of need to 
carry concealed weapon. Retired officer who satisfies such statutory requirements is not 
prohibited from carrying concealed handgun into ABC-licensed club or restaurant. 

The Honorable Gary W. Waters 
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September 21, 1998 

You inquire regarding § 18.2-308 of the Code of Virginia, which regulates the carrying of 
concealed weapons in the Commonwealth. 

You ask first whether a valid retired identification card issued and signed by the head of a retired 
officer’s law-enforcement agency meets the requirements of § 18.2-308(B)(8). 

Section 18.2-308(A) generally makes the carrying of a concealed weapon a Class 1 
misdemeanor.1 Section 18.2-308(B) excludes from the prohibition those persons or situations 
fitting within one of eight enumerated categories. Section 18.2-308(B)(8) covers "[a]ny State 
Police officer retired from the Department of State Police, [and] any local law-enforcement officer 
retired from a police department or sheriff’s office within the Commonwealth" if such officer meets 
the specified requirements.2 The first requirement is that the officer must have retired "(i) with a 
service-related disability or (ii) following at least fifteen years of service."3 The second 
requirement is that the officer must carry with him "written proof of consultation with and favorable 
review of the need to carry a concealed handgun issued by the chief law-enforcement officer of 
the last such agency from which the officer retired."4 

A rule of statutory construction requires that, where there is no ambiguity in a statute, the statute 
is not to be construed but is to be given effect in accordance with its plain meaning and intent.5 
Section 18.2-308(B)(8) clearly and unambiguously provides the requirements that must be 
satisfied for a retired law-enforcement officer to be exempt from the prohibitions contained in 
§ 18.2-308. In addition to a service requirement, the officer must carry "written proof of 
consultation with and favorable review of the need to carry a concealed handgun issued by the 
chief law-enforcement officer of the last such agency from which the officer retired."6 It is my 
opinion that if a retired officer identification card contains this information, the card satisfies the 
written proof requirement of § 18.2-308(B)(8). If the card identifies the holder as a retired law-
enforcement officer but does not contain the additional required information, it does not satisfy the 
requirement. 

You also ask whether persons who satisfy the requirements in § 18.2-308(B)(8) also are excluded 
from the prohibition in § 18.2-308(J3) against carrying a concealed handgun into a club or 
restaurant licensed by the Virginia Alcoholic Beverage Control Board "to sell and serve alcoholic 
beverages for on-premises consumption."7 Section 18.2-308(B) provides that "[t]his section shall 
not apply to" the listed classes. (Emphasis added.) The "section" to which § 18.2-308(B) refers is 
clearly § 18.2-308, the statute within which subsection B is contained. Consequently, the 
language "[t]his section" clearly indicates a legislative intent to exclude from all of § 18.2-308 the 
persons who are within the classes enumerated in § 18.2-308(B). Accordingly, it is my opinion 
that a retired law-enforcement officer who meets the criteria outlined in § 18.2-308(B)(8) is not 



prohibited from carrying a concealed handgun into a club or restaurant licensed to sell and serve 
alcoholic beverages. 

  

1A second violation of § 18.2-308 constitutes a Class 6 felony, and a third violation constitutes a 
Class 5 felony. 

2 Section 18.2-308(B)(8) provides that § 18.2-308 shall not apply to: 

"Any State Police officer retired from the Department of State Police, any local law-enforcement 
officer retired from a police department or sheriff’s office within the Commonwealth and any 
special agent retired from the Alcoholic Beverage Control Board (i) with a service-related 
disability or (ii) following at least fifteen years of service with any such law-enforcement agency, 
board or any combination thereof, other than a person terminated for cause, provided such officer 
carries with him written proof of consultation with and favorable review of the need to carry a 
concealed handgun issued by the chief law-enforcement officer of the last such agency from 
which the officer retired or, in the case of special agents, issued by the Alcoholic Beverage 
Control Board. A copy of the proof of consultation and favorable review shall be forwarded by the 
chief or the Board to the Department of State Police for entry into the Virginia Criminal 
Information Network. 

"For purposes of applying the reciprocity provisions of subsection P, any person granted the 
privilege to carry a concealed handgun pursuant to this subdivision, while carrying the proof of 
consultation and favorable review required, shall be deemed to have been issued a concealed 
handgun permit." 

3Section 18.2-308(B)(8). The officer also must not have been terminated from service for cause. 
Id. 

4Id. The Alcoholic Beverage Control Board issues the proof of consultation and favorable service 
for special agents retired from the Board. Id. 

5See Ambrogi v. Koontz, 224 Va. 381, 386, 297 S.E.2d 660, 662 (1982); 1996 Op. Va. Att’y 
Gen.152, 153. 

6Section 18.2-308(B)(8). 

7Section 18.2-308(J3) provides: "No person shall carry a concealed handgun onto the premises 
of any restaurant or club as defined in § 4.1-100 for which a license to sell and serve alcoholic 
beverages for on-premises consumption has been granted by the Virginia Alcoholic Beverage 
Control Board under Title 4.1 of the Code of Virginia; however, nothing herein shall prohibit any 
sworn law-enforcement officer from carrying a concealed handgun on the premises of such 
restaurant or club or any owner or event sponsor or his employees from carrying a concealed 
handgun while on duty at such restaurant or club if such person has a concealed handgun 
permit."  


