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RELIGIOUS AND CHARITABLE MATTERS; CEMETERIES: - SOLICITATION OF 
CONTRIBUTIONS. 

"Charitable," as used in tax exemption statutes, should be given reasonable interpretation, 
meaning intended for charity. Its use in admissions tax classification statute may similarly 
be interpreted. Whether gross receipts received from admission charged to attend event 
are going to charitable purpose(s) is determination of fact to be made in light of definitions 
of "charitable," "charitable purpose" and "charity." Gross receipts include total amount of 
admissions charged to attend event, regardless of any expenses incurred in conducting 
event. Any deductions from gross receipts must be provided by law. Gross receipts from 
admission charged for attendance at event may not be used to pay for services of for-
profit entity conducting event for charitable organization. 
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You request an interpretation of the meaning of the terms "charitable purpose" and "gross 
receipts" as used in § 58.1-3817(1) of the Code of Virginia, and you question the applicability of 
§ 58.1-3817 to certain events. 

Article 5, Chapter 38 of Title 58.1, §§ 58.1-3817 and 58.1-3818, authorizes certain counties to 
charge an admissions tax for attendance at events classified in § 58.1-3817. Section 58.1-3817 
provides that "events to which admission is charged shall be divided into [six] classes for the 
purposes of taxation." The statute is a classification statute that permits the taxing authority to 
treat certain classes of admissions separately.1 Your inquiry concerns the first classification for 
"[a]dmissions charged for attendance at any event, the gross receipts of which go wholly to 
charitable purpose or purposes."2 You ask what constitutes "charitable purpose or purposes" and 
whether the term "gross receipts" includes the expenses of the event, such as professional 
entertainment or facilities rental. 

Section 57-48 defines "charitable purpose" to mean "any charitable, benevolent, humane, 
philanthropic, patriotic, or eleemosynary purpose." "Charitable" is defined as "‘[l]iberal in 
benefactions to the poor; beneficent,’"3 and a "charity" is "substantially any scheme or effort to 
better the condition of society or any considerable portion thereof."4 Generally, the word 
"charitable," as used in the tax exemption statutes, "‘should be given a fair and reasonable 
interpretation, and means intended for charity.’"5 Its use in the admissions tax classification 
statute may similarly be interpreted to mean that the purposes for which the gross receipts for 
admission to an event are intended should incorporate these characteristics. Whether gross 
receipts received from the admission charged to attend an event are indeed going to "charitable 
purpose or purposes" is a determination of fact to be made in light of these definitions. 

With respect to the meaning of the term "gross receipts," such term generally refers to the total 
amount of money or other consideration received from selling property or from performing 
services.6 This term contemplates the "whole, entire, total receipts,"7 and any deductions 
therefrom must be provided by law.8 Thus, it is my opinion that the use of the term "gross 
receipts" in § 58.1-3817(1) is intended to include the total amount of admissions charged to 
attend the event, regardless of any expenses incurred in conducting the event. 



Your inquiry also involves a situation wherein a charitable organization enters into an agreement 
with a for-profit entity to conduct an event for which admission is charged. This entity pays the 
expenses of the event and receives a fee for its services. Any proceeds remaining after these 
expenses are remitted to the charity. You ask whether the admission charged for the event falls 
within the § 58.1-3817(1) classification and is thus entitled to separate tax treatment. 

Section 58.1-3817(1) specifies that the gross receipts from admissions charged for attendance at 
any event "go wholly to charitable purpose or purposes." (Emphasis added.) It is well-settled that 
when the language of a statute is plain and unambiguous, and its meaning perfectly clear and 
definite, effect must be given to it.9 Furthermore, a word that is not defined by statute must be 
given its usual and ordinary meaning.10 The word "wholly" is generally defined to mean "[i]n a 
whole or complete manner; entirely; completely."11 Thus, the gross receipts referenced in § 58.1-
3817(1) are designated as entirely and completely going to charitable purposes. In the 
circumstances you present, this proviso is not fulfilled when the receipts are used to pay, among 
other things, for the services of a for-profit entity. Accordingly, it is my opinion that the admission 
charged under this scenario does not fall within the purview of the classification set forth in 
§ 58.1-3817(1). 
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