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TAXATION: LICENSE TAXES. 

Deduction for long distance telephone call charges from gross receipts 
of mobile telephone company for local business license tax purposes is 
not applicable to carrier costs incurred by company. 

The Honorable Ross A. Mugler 
Commissioner of the Revenue for the City of Hampton 
March 30, 2001 

You ask whether § 58.1-3731 of the Code of Virginia, which excludes 
charges for long distance telephone calls from the gross receipts of 
telephone companies for local business license tax purposes, is applicable 
to certain "costs" incurred by a mobile telephone service provider. 

You relate that a mobile telephone service provider offers free statewide 
calling. You further relate that such company allows a subscriber to the 
service to place a telephone call from anywhere in Virginia to anywhere 
else in Virginia without incurring any charges specifically for long 
distance telephone calls. You state that the company does, however, incur 
additional carrier costs once a call is placed to or from an area outside of 
its local access area. With respect to such calls, there are times when the 
company incurs long distance costs, but the subscriber incurs, and the 
company receives, no related long distance charges. You inquire whether 
these carrier costs are tantamount to long distance charges subject to the 
§ 58.1-3731 exclusion from the company’s gross receipts. 

Section 58.1-3731 authorizes localities to impose a license tax on 
telephone and telegraph companies at a certain percentage of the 
company’s gross receipts accruing from sales to consumers. "[I]n the case 
of telephone companies," however, § 58.1-3731 provides that "charges for 
long distance telephone calls shall not be included in gross receipts for 
purposes of license taxation." 

A primary goal of statutory construction is to interpret statutes in 
accordance with the legislature’s intent.1 Additionally, although tax 
statutes generally are strictly construed, with any reasonable doubt 
concerning a locality’s power to tax resolved against the taxation,2 
exemptions from taxation are construed strictly against the taxpayer.3 The 
term "gross receipts," for the purposes of license taxation, "means the 
whole, entire, total receipts, without deduction."4 Thus, there are no 
deductions or exclusions from taxation "except as provided by law."5 
Thus, expenses or costs incurred by a retailer generally are not deducted or 
excluded unless specifically authorized by statute.6 



Section 58.1-3731 unambiguously mandates that "charges for long 
distance telephone calls shall not be included in [the] gross receipts [of 
telephone calls] for purposes of license taxation." The Supreme Court of 
Virginia has stated that "‘[t]he manifest intention of the legislature, clearly 
disclosed by its language, must be applied.’"7 "‘"Take the words as 
written" … and give them their plain meaning.’"8 Implicit in the language 
"charges for long distance" in § 58.1-3731 is the premise that such charges 
are charged to and paid by the consumer.9 In the situation you present, 
there are no such charges to the consumer. Rather, the charges in issue are 
paid by the retailer and represent a cost to the retailer. I am unaware of any 
statute allowing the deduction of such charges by the retailer in computing 
its gross receipts for local business license tax purposes. 

Accordingly, it is my opinion that the § 58.1-3731 deduction for long 
distance telephone call charges from the gross receipts of a mobile 
telephone company is not applicable to the carrier costs incurred by such 
company. 

1See Turner v. Commonwealth, 226 Va. 456, 459, 309 S.E.2d 337, 338 (1983). 

2See Commonwealth v. General Electric Company, 236 Va. 54, 372 S.E.2d 599 
(1988); 1997 Op. Va. Att’y Gen. 186, 187, and opinions cited at 188 n.4. 

3See Commonwealth v. Wellmore Coal, 228 Va. 149, 320 S.E.2d 509 (1984). 

4Va. Code Ann. § 58.1-3700.1 (Michie Repl. Vol. 2000). 

5Dep’t Tax’n, Guidelines for Bus., Prof’l & Occupational License Tax § 1, at 5 
(1997) (defining "gross receipts"). 

6See 1990 Op. Va. Att’y Gen. 224, 225 (concluding that, except for exclusion 
from gross receipts of amount of trade-in allowance as is stipulated by statute, 
motor vehicle dealer may not deduct expenses for labor or materials used to 
recondition trade-in vehicle for resale when computing gross receipts). 

7Barr v. Town & Country Properties, 240 Va. 292, 295, 396 S.E.2d 672, 674 
(1990) (quoting Anderson v. Commonwealth, 182 Va. 560, 566, 29 S.E.2d 838, 
841 (1944)). 

8See Adkins v. Com., 27 Va. App. 166, 169, 497 S.E.2d 896, 897 (1998) (quoting 
Birdsong Peanut Co. v. Cowling, 8 Va. App. 274, 277, 381 S.E.2d 24, 26 (1989) 
(quoting Brown v. Lukhard, 229 Va. 316, 321, 330 S.E.2d 84, 87 (1985))). 

9Compare 1990 Op. Va. Att’y Gen. 229 (discussing fee charged to consumers to 
reimburse local telephone comp 
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