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TAXATION: REAL PROPERTY TAX. 

WILLS AND DECEDENTS’ ESTATES: WILLS. 

Commissioner of revenue has no authority to effect change in real 
property ownership on land books based on recorded deed of gift, 
with attached holographic will that has not been recorded or 
probated. 

The Honorable Susan P. Ford 
Commissioner of the Revenue for Powhatan County 
October 31, 2001 

You ask whether a commissioner of the revenue may make changes on the 
land book based on a recorded deed of gift, with an attached holographic 
will, which has not been recorded or probated. 

You relate that real property taxes attributable to certain real property are 
currently charged to a particular owner of record. You also relate that a 
recorded deed purporting to be a deed of gift conveys the real property 
from certain grantors who are not the owners of record. You further relate 
that attached to this deed is a document purporting to be a holographic 
will1 in which the owner of record conveys the property to one of the 
grantors in the deed of gift. You state that there is no reference to a will 
book where such will may be recorded nor has such will been probated. 
You inquire whether the documents submitted effect a transfer of 
ownership of the property so that the land books may be changed to reflect 
such transfer. 

Section 58.1-3281 of the Code of Virginia requires the commissioner of 
the revenue to ascertain "the person to whom [real property] is chargeable 
with taxes," and provides further that "the owner … shall be assessed for 
the taxes." Section 58.1-3312 provides that changes that occur in a city or 
county are to be entered when the commissioner of the revenue makes out 
his land book. Section 58.1-3313 provides that "land which has been 
correctly charged to one person shall not afterwards be charged to another 
without evidence of record that such charge is proper." 

The Attorney General previously has concluded that § 58.1-3313 requires 
evidence of recorded documents before the commissioner of the revenue 
may change the real estate records when land has been correctly charged.2 
Thus, a commissioner of the revenue has authority to change the name of 



the record owners accordingly upon his determination that the evidence of 
record is sufficient. 

A prior opinion of the Attorney General concludes that a change to the 
land books may be entered based on probate records.3 In the instant case, a 
recorded deed has been presented in which the grantors are not the owners 
of record and to which is attached a holographic will purporting to convey 
the property in issue. This will, however, has not been recorded or 
probated.4 It is, therefore, my opinion that there is not sufficient evidence 
of record to establish a transfer of ownership of the property. 

Accordingly, based on the limited facts presented, I am of the opinion that 
there is not sufficient evidence of record to effect a change in ownership 
of the property on the land books.5 

1"No will shall be valid unless it be in writing and signed by the testator, or by 
some other person in his presence and by his direction, in such manner as to 
make it manifest that the name is intended as a signature; and moreover, unless 
it be wholly in the handwriting of the testator, the signature shall be made or the 
will acknowledged by him in the presence of at least two competent witnesses, 
present at the same time; and such witnesses shall subscribe the will in the 
presence of the testator, but no form of attestation shall be necessary. If the will 
be wholly in the handwriting of the testator that fact shall be proved by at least 
two disinterested witnesses." Va. Code Ann. § 64.1-49 (Michie Repl. Vol. 1995). 

21985-1986 Op. Va. Att’y Gen. 298 (noting situations [not relevant here] in which 
commissioner of revenue may make changes to land records without prior 
recordation in clerk’s office). 

3See 1986-1987 Op. Va. Att’y Gen. 302, 303. But see 1985-1986 Op. Va. Att’y 
Gen., supra, at 298 (concluding that change may be made to name of surviving 
spouse regarding property held in tenancy by entirety without recording 
additional document, so long as there is presentation of adequate proof of death 
of nonsurviving spouse). 

4See 1982-1983 Op. Va. Att’y Gen. 766, 769 (noting that order of probate 
establishes fact that instrument is or is not testamentary in character). 

5Compare 1973-1974 Op. Va. Att’y Gen. 62, 63 (concluding that quitclaim deed 
executed and recorded by person other than record owner is not sufficient basis 
for commissioner of revenue to change name of record owner for purpose of 
assessing real estate taxes). 
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