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COUNTIES, CITIES AND TOWNS: JOINT ACTIONS BY 
LOCALITIES — TRANSITION OF CITY TO TOWN STATUS — 
CONSOLIDATION OF LOCALITIES. 

EDUCATION: SCHOOL DIVISIONS, JOINT SCHOOLS AND 
CONTRACTS BETWEEN SCHOOL DIVISIONS. 

State school funding continues to be distributed to localities operating 
school system resulting from consolidation of separate systems only 
when such funds have been distributed to each locality prior to 
consolidation of governmental program or function. Joint school 
system operated by county and city and two school boards pursuant 
to written agreement did not result from consolidation of two separate 
systems. Consolidation will occur upon transition of city to town 
status, and current state school funding distribution will continue, in 
accordance with statutory schedule. 

The Honorable Malfourd W. Trumbo 
Member, Senate of Virginia 
February 21, 2001 

You ask whether § 15.2-1302 of the Code of Virginia operates to protect 
school funding provided by the state with regard to certain localities. 

You relate that a county and a city are operating a joint school system 
pursuant to a written agreement. You also relate that members from each 
locality comprise the resulting joint school board. You note that the 
amount of state school funding for the system derives from computations 
separately calculated with reference to the county and city, respectively. 
You state that the authorized state funds for such joint system, as well as 
state directives regarding schools within the system, have been separately 
sent to the county and city accordingly. You further state that either 
locality may choose to opt out of the joint school system and return to 
operating separate county and city school systems. Lastly, you advise that 
the city seeks to change to town status. You inquire whether § 15.2-1302 
will allow the current state school funding distribution to remain in place 
upon such transition subject to the time limitations set forth in the statute. 

A county and city may operate a joint school system pursuant to the 
authority and terms set forth in §§ 22.1-26 and 15.2-1300. Section 22.1-26 
generally provides for two or more school boards to establish joint 
schools. Section 15.2-1300(A) generally provides for two or more political 



subdivisions to jointly exercise any power, privilege or authority otherwise 
capable of being exercised by each such political subdivision. Section 
15.2-1300(B) specifically authorizes political subdivisions to enter into 
agreements with one another for joint action. 

Section 15.2-1302 provides two instances for which distribution of funds 
by the state to a locality remain in effect for certain limited time periods, 
subsequent to the occurrence of certain events specified in the statute. 
First, § 15.2-1302 provides that "[a]ny state funds that were distributed to 
a locality, including a local school board, in support of a governmental 
program or function prior to a consolidation of such program or function 
… shall continue to be distributed to the entity or entities carrying out the 
program or function after consolidation" in accordance with the schedule 
articulated in the statute.1 Secondly, § 15.2-1302 provides that "state funds 
… distributed to a locality, including a local school board, in support of a 
governmental program or function prior to a consolidation of such 
program or function" shall continue to be so distributed after a 
"governmental consolidation of the entities providing such programs or 
functions" subject to the schedule set forth in the statute.2 

Importantly, § 15.2-1302 is premised on the fact that state funds have been 
distributed to each locality prior to any "consolidation" of a governmental 
program or function. Therefore, if the school system in question resulted 
from a "consolidation," § 15.2-1302 would not be applicable since this 
statute, by its plain language,3 operates only when the funds have been 
distributed to a locality prior to a consolidation. Conversely, if this joint 
school system was not effected by a consolidation, then the entities 
involved are entitled to the treatment of funds afforded in § 15.2-1302 
should they later become consolidated. 

In the instant case, each locality has entered into an agreement with the 
other to operate a joint school system. The Attorney General previously 
has recognized that the phrase "joint school system" is subject to 
interpretation based on a factual determination.4 Whether such system is 
tantamount to a consolidation likewise is dependent on the facts. 

The county and city and two school boards about which you inquire are 
linked by a written agreement which provides that each locality may opt 
out of the arrangement and revert to individual school systems. 
Additionally, the stream of state funds flows to each locality based on 
separate calculations for each locality. Indeed, the state has treated each 
locality separately in that the state funds for the system’s schools are 
computed and distributed separately. Therefore, the state has not 
recognized a consolidation of the two school systems. Accordingly, it is 
my opinion that a consolidation of the two school systems has not yet 
taken place.5 



Because I conclude that the joint school system in issue did not result from 
a consolidation of two separate systems, it is necessary to determine 
whether the transition of the city to town status will effectuate a 
consolidation as contemplated by § 15.2-1302. 

Section 15.2-1302 specifically provides that the state funds distributed to a 
locality in support of a governmental program or function prior to the 
"governmental consolidation of the entities providing such programs or 
functions, shall continue to be distributed to the entity or entities carrying 
out the program or function after consolidation" subject to the schedule set 
forth in the statute. The use of the word "shall" in a statute ordinarily 
implies that its provisions are mandatory.6 Generally, consolidations of 
localities are governed by Chapter 35 of Title 15.2, §§ 15.2-3500 through 
15.2-3550. Chapter 41 of Title 15.2, §§ 15.2-4100 through 15.2-4120, 
specifically addresses the transition of a city to town status. Significantly, 
§ 15.2-1302 provides that, for its purposes, "‘consolidation’ includes the 
transition of a city to town status." A statute that is not ambiguous needs 
no interpretation.7 In view of the unambiguous language of § 15.2-1302, it 
is clear that the transition of a city to town status activates the operative 
provisions of the statute. 

Accordingly, it is my opinion that § 15.2-1302 applies to the localities 
about which you inquire upon the transition of the city to town status.8 

1See Va. Code Ann. § 15.2-1302(1)-(3) (Michie Supp. 2000). 

2See id. 

3See 1999 Op. Va. Att’y Gen. 22, 22 (noting that plain language of statute must 
be given its clear and unambiguous meaning). 

4Compare 1981-1982 Op. Va. Att’y Gen. 399, 400 (noting that certain 
prerequisites are essential to form "joint school system" pursuant to § 22.1-26). 

5Compare Op. Va. Att’y Gen.: 1987-1988 at 323, 324; 1985-1986 at 4, 6 (noting 
that construction of statute by public officials charged with its administration is 
entitled to great weight and in doubtful cases will be regarded as decisive). 

6See Andrews v. Shepherd, 201 Va. 412, 414, 111 S.E.2d 279, 281 (1959) 
(noting that "shall" is word of command, used in connection with mandate); see 
also Schmidt v. City of Richmond, 206 Va. 211, 218, 142 S.E.2d 573, 578 (1965) 
(noting that "shall" generally indicates procedures are intended to be mandatory, 
imperative or limited); Op. Va. Att’y Gen.: 1997 at 16, 17; 1996 at 20, 21; 1991 at 
126, 126, and opinions cited therein; id. at 127, 129, and opinions cited therein. 

7See Temple v. City of Petersburg, 182 Va. 418, 29 S.E.2d 357 (1944) (noting 
that, when language of statute is plain and unambiguous and its meaning clear 
and definite, it must be given effect). 



8Compare op. to Hon. H. Morgan Griffith, H. Del. Mbr., at 2 & n.6 (Aug. 30, 2000) 
(concluding that, pursuant to §§ 15.2-1302 and 15.2-4116, city continues to 
receive separate state funding to operate independent library upon city’s 
transition to town status). 
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