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CONSTITUTION OF VIRGINIA: LEGISLATURE (QUALIFICATIONS OF 
SENATORS AND DELEGATES — FRANCHISE AND OFFICERS 
(APPORTIONMENT) (QUALIFICATIONS TO HOLD ELECTIVE OFFICE. 

ELECTIONS: ELECTION DISTRICTS, PRECINCTS, AND POLLING PLACES - 
EFFECTIVE DATE OF REDISTRICTING MEASURES. 

State senator may move his residence from City of Harrisonburg to Shenandoah 
County, which is included in reapportioned 26th Senatorial District precleared by U. 
S. Department of Justice, and complete his term of office through year 2003. 

The Honorable Kevin G. Miller 
Member, Senate of Virginia 
July 17, 2001 

You ask whether you may move your residence within the newly apportioned 26th 
Senatorial District from the City of Harrisonburg to Shenandoah County and complete 
your term of office in the Senate of Virginia in the year 2003. 

You note that you have represented the 26th Senatorial District in the General Assembly 
of Virginia since 1984. You note further that the redistricting plan for the Senate of 
Virginia, signed by the Governor on April 21, 2001,1 now includes Shenandoah County.2 

Section 5 of the Voting Rights Act of 1965, as amended,3 which is applicable to the 
Commonwealth, requires that any change in state or local election laws or voting 
practices or procedures be submitted to the United States Department of Justice for 
review and evaluation of its potential impact on minority voters, before such change may 
be implemented. This review is commonly referred to as "§ 5 preclearance."4 Under 
accepted rules of statutory construction, interpretations by the agency charged with 
administering a statute are entitled to great weight.5 A statute requiring § 5 preclearance 
cannot be implemented until preclearance is obtained.6 The redistricting plan for the 
senatorial districts of the General Assembly was precleared under § 5 by the United 
States Department of Justice on July 9, 2001. 

Article IV, § 4 of the Constitution of Virginia sets forth the qualifications for election to 
the Senate of Virginia: 

Any person may be elected to the Senate who, at the time of the 
election, is twenty-one years of age, is a resident of the senatorial 
district which he is seeking to represent, and is qualified to vote for 
members of the General Assembly.… A senator or delegate who moves 
his residence from the district for which he is elected shall thereby 
vacate his office. 

A prior opinion of the Attorney General concludes that Article IV, § 4 must be read in 
conjunction with Article II, § 5,7 which sets forth the qualifications to hold elective 
office: 



The only qualification to hold any office of the Commonwealth or of its 
governmental units, elective by the people, shall be that a person must 
have been a resident of the Commonwealth for one year next preceding 
his election and be qualified to vote for that office, except as otherwise 
provided in this Constitution …. 

Consequently, only those persons entitled to vote for an office elective by the people are 
entitled to hold that office. In addition, members of the Senate of Virginia must maintain 
their residence in the district for which they are elected. 

The plain language of Article IV, § 4 specifies only that each senator or delegate must 
maintain his residence in the district "for which he is elected." The district for which you 
are elected is, of course, the 26th Senatorial District. Since the decennial redistricting 
legislation setting forth Virginia’s senatorial districts was precleared by the Department 
of Justice on July 9, 2001,8 the 26th Senatorial District now includes Shenandoah County. 

Therefore, I am of the opinion that, since the Department of Justice has now precleared 
the redistricting plan for the Virginia Senate, which includes Shenandoah County within 
the 26th Senatorial District, you may move your residence from the City of Harrisonburg 
to Shenandoah County and still complete your term of office through the year 2003. 

1"The General Assembly shall reapportion the Commonwealth into electoral districts … 
in the year 1971 and every ten years thereafter." Va. Const. art. II, § 6. Legislation 
enacted by the General Assembly to accomplish decennial redistricting " shall take effect 
immediately," and legislators "in office on the effective date of the decennial redistricting 
legislation shall complete their terms of office." Va. Code Ann. § 24.2-311(A) (Michie 
Repl. Vol. 2000). 

2Va. Code Ann. § 24.2-303.1(D)(26) (Michie Supp. 2001). 

342 U.S.C. § 1973c (1994). 

4See 28 C.F.R. § 51.13(e) (1991) (listing examples of changes affecting voting which 
must meet § 5 preclearance requirement, including "[a]ny change in the constituency of 
an official or the boundaries of a voting unit (e.g., through redistricting, … 
reapportionment …)"). 

5United States v. Sheffield Board of Comm’rs, 435 U.S. 110, 131-35 (1978) (noting that 
Congress has adopted United States Attorney General’s long-standing administrative 
interpretation of § 5, by which Supreme Court is bound). 

61992 Op. Va. Att’y Gen. 34, 37. 

71970-1971 Op. Va. Att’y Gen. 130, 131. 

8See supra note 1. 
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