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PROPERTY AND CONVEYANCES: CONDOMINIUM ACT. 

Nonresident condominium unit owner whose unit leases for period less than 20 
years has not disposed of unit and is not disqualified from membership eligibility on 
unit owners’ association board of directors. 

The Honorable L. Karen Darner 
Member, House of Delegates 
July 30, 2001 

You ask whether § 55-79.78(A) of the Code of Virginia disqualifies nonresident 
condominium unit owners who lease their units to others from membership on the unit 
owners’ association board of directors in the same manner as it disqualifies unit owners 
who sell their units.1 

You advise that the Southampton condominium board of directors has relied on § 55-
79.78(A) as the basis for adopting a policy that nonresident unit owners who lease their 
units are ineligible to serve on the board. You advise further that the condominium 
bylaws require that board members be unit owners; however, the bylaws are silent as to 
whether directors must be residents in the condominiums. You relate that, prior to 
adoption of the new policy, there was no requirement for residency, and over the past 
twenty years, at least five nonresident unit owners have served on the board. 

Chapter 4.2 of Title 55, §§ 55-79.39 through 55-79.103, comprises the Condominium 
Act. The facility referred to and owned as a "condominium" is one in which owners have 
individual ownership and use of distinct units along with ownership in undivided 
common interests in the common elements of the facility.2 Section 55-79.40(A) provides 
that the Condominium Act "shall apply to all condominiums." Section 55-79.45 provides 
that "[n]o condominium shall come into existence except by the recordation of 
condominium instruments pursuant to the provisions of this chapter." Section 55-
79.73(A) provides for the self-government of a condominium by requiring that "[t]here 
shall be recorded simultaneously with the declaration[3] a set of bylaws providing for the 
self-government of the condominium by an association of all the unit owners." 

The Supreme Court of Virginia has noted that "[t]he power exercised by a [condominium 
unit owners’ association] is contractual in nature and is the creature of the condominium 
documents to which all unit owners subjected themselves in purchasing their units. It is a 
power exercised in accordance with the private consensus of the unit owners."4 Unit 
owners’ concerns about the application of the bylaws of an association to a specific 
factual situation, such as the subject board eligibility rule, are concerns that may be 
settled pursuant to §§ 55-79.78(A) and 55-79.41. 

Section 55-79.78(A) provides: 

If the condominium instruments provide that any officer or officers 
must be unit owners, then any such officer who disposes of all of his 
units in fee and/or for a term or terms of six months or more shall be 
deemed to have disqualified himself from continuing in office unless 
the condominium instruments otherwise provide, or unless he acquires 
or contracts to acquire another unit in the condominium under terms 



giving him a right of occupancy thereto effective on or before the 
termination of his right of occupancy under such disposition or 
dispositions. 

Section 55-79.41 contains definitions of terms used in the Condominium Act: 

‘Dispose’ … refers to any voluntary transfer of a legal or equitable 
interest in a condominium unit to a purchaser, but shall not include the 
transfer or release of security for a debt. 

…. 

‘Officer’ means any member of the executive organ or official of the 
unit owners’ association. 

…. 

‘Purchaser’ means any person or persons, other than a declarant, who 
acquire by means of a voluntary transfer a legal or equitable interest in 
a condominium unit, other than (i) a leasehold interest, including 
renewal options, of less than twenty years or (ii) as security for a debt. 

In construing statutes, the statutory definition must prevail over a common law 
definition.5 The Virginia Supreme Court has stated that "[a] primary rule of statutory 
construction is that courts must look first to the language of the statute. If a statute is clear 
and unambiguous, a court will give the statute its plain meaning."6 I am of the opinion 
that the mere leasing of a unit, for a period of less than twenty years, does not meet the 
definition of the term "dispose," and therefore, does not disqualify a unit owner who 
becomes a nonresident from membership eligibility on the association’s board of 
directors. The Condominium Act requires that a policy prohibiting nonresident owners 
from serving on the association’s board of directors must be reflected in the bylaws. 

1You provide with your request a copy of the Southampton condominium bylaws for 
review. This Office must decline to render an opinion regarding interpretation of any 
such condominium documents which, in reality, are private agreements among the 
several co-owners of the association. This Office traditionally has declined to render 
opinions in matters of a purely private nature and has limited responses to requests for 
opinions to matters which concern an interpretation of federal or state law, rule or 
regulation. 1986-1987 Op. Va. Att’y Gen. 347, 348. I trust you will understand the 
rationale for this long-standing practice. 

2See Va. Code Ann. § 55-79.41 (Michie Supp. 2001) (defining "common elements," 
"condominium," "condominium unit," "convertible space," "limited common element," 
"unit"). 

3See Va. Code Ann. § 55-79.54 (Michie Supp. 2001) (explaining contents of declaration 
as containing, e.g., name and location of condominium, metes and bounds description, 
delineation of common elements and unit boundaries, etc.). 

4Unit Owners Assoc. v. Gillman, 223 Va. 752, 766, 292 S.E.2d 378, 385 (1982). 

5See Life & Casualty Co. v. Unemployment Compensation Comm’n, 178 Va. 46, 57, 
16 S.E.2d 357, 361 (1941). 



6Loudoun Co. Dept. Soc. Serv. v. Etzold, 245 Va. 80, 85, 425 S.E.2d 800, 802 (1993). 
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