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CRIMES AND OFFENSES GENERALLY: CRIMES INVOLVING 
MORALS AND DECENCY – CHARITABLE GAMING. 

Qualified organization authorized to remove proceeds from pull tabs 
sales from its gross receipts is exempt from permit requirement, 
provided annual gross receipts resulting from charitable gaming do 
not exceed $25,000. Charitable Gaming Commission must enforce 
audit, inspection and enforcement requirements of charitable gaming 
statutes that are not predicated on organization’s gross receipts. 
Charitable gaming statutes do not restrict organization’s use of 
proceeds from pull tabs games. 

The Honorable Donald L. Moseley 
Secretary of Administration 
August 30, 2001 

You inquire regarding the enactment of § 18.2-340.26:1 of the Code of 
Virginia by the 2001 Session of the General Assembly,1 a portion of the 
statutes in Article 1.1:1, Chapter 8 of Title 18.2, relating to charitable 
gaming. You first ask whether qualified gaming organizations that sell 
pull tabs in private social quarters are required to maintain a valid permit 
issued by the Charitable Gaming Commission2 as a prerequisite to selling 
pull tabs. 

Section 18.2-340.26:1 provides: 

A. Pull tabs … used as part of a raffle as 
defined in § 18.2-340.16 may be sold only 
upon the premises owned or exclusively 
leased by the organization and at such times 
as the portion of the premises in which the 
pull tabs … are sold is open only to 
members and their guests. 

B. The proceeds from pull tabs … used as a 
part of a raffle shall not be included in 
determining the gross receipts for a qualified 
organization provided the gaming (i) is 
limited exclusively to members of the 
organization and their guests, (ii) is not open 
to the general public, and (iii) there is no 
public solicitation or advertisement made 
regarding such gaming. 



Except as provided in § 18.2-340.23, organizations are required to obtain a 
permit from the Charitable Gaming Commission before conducting any 
charitable game.3 "Charitable games" are "those raffles and games of 
chance explicitly authorized by [Article 1.1:1]."4 Pull tabs sold pursuant to 
§ 18.2-340.26:1 are forms of "raffles." Consequently, unless exempted by 
§ 18.2-340.23, organizations that conduct pull tab games pursuant to 
§ 18.2-340.26:1 must obtain a permit from the Commission before 
conducting such games. 

Section 18.2-340.23(A) provides that "[n]o organization that reasonably 
expects … to realize gross receipts of $25,000 or less in any twelve-month 
period shall … notify the Commission of its intention to conduct 
charitable gaming … or … comply with Commission regulations." "Gross 
receipts," as used in Article 1.1:1, means "the total amount of money 
received by an organization from charitable gaming before the deduction 
of expenses, including prizes."5 I am advised that the majority, if not all, 
of the games offered by organizations that sell pull tabs gross more than 
$25,000 per year.6

I can find no basis upon which to conclude that § 18.2-340.26:1 permits 
the proceeds of these games to be included in the organization’s gross 
receipts for some purposes, but not for other purposes. Accordingly, I 
must conclude that, by removing the proceeds from pull tabs in 
determining the gross receipts from charitable gaming conducted under 
the conditions specified in § 18.2-340.26:1, an organization is exempt 
from the permit requirement of § 18.2-340.25, provided the gross receipts’ 
annual results still do not exceed $25,000. 

You next ask whether qualified gaming organizations that sell pull tabs in 
private social quarters are required to meet the recordkeeping 
requirements of the Charitable Gaming Commission and are subject to 
audit, inspection and enforcement by the Commission. 

An organization that conducts charitable games under the conditions 
specified in § 18.2-340.26:1(B) will not be exempt from all the charitable 
gaming statutes, even though the organization is exempt from the permit 
requirements of § 18.2-340.25. Section 18.2-340.23(A) provides that any 
organization that reasonably expects to realize gross receipts’ annual 
results of $25,000 or less is not required to "(i) notify the Commission of 
its intention to conduct charitable gaming, (ii) file a resolution of its board 
of directors as required by subsection B, or (iii) comply with Commission 
regulations." Section 18.2-340.23(C) provides that nothing in the statute 
prevents the Commission from conducting any investigation or audit it 
deems appropriate to ensure an organization’s compliance with Article 
1.1:1 and any applicable Commission regulations. 



Although, in this instance, the Commission’s regulations will not be 
applicable, those portions of Article 1.1:1 with which compliance is not 
predicated on the organization’s gross receipts will apply, and the 
Commission is not divested of its authority to enforce those provisions. 
Section 18.2-340.30(A) requires each qualified organization to keep a 
record of its receipts from charitable gaming and its disbursements related 
to such operation. The organization must file annual reports with the 
Commission and may be required, by regulation of the Commission, to 
file more frequent reports.7 Section 18.2-340.23(B) exempts volunteer fire 
departments and rescue squads and their auxiliaries from the required 
financial reporting requirements and from the payment of audit fees; 
however, it requires them to obtain an "exempt status" certification from 
the Commission prior to conducting charitable gaming and to file a 
resolution of their board of directors, at such time as may be required by 
the Commission, stating that the organization has complied with Article 
1.1:1. Organizations exempt under § 18.2-340.23(A) are not required to 
file the resolution and are exempt from the Commission’s regulations. 
Should any such organization’s actual gross receipts’ annual results 
exceed $25,000, however, the Commission may require it to file the report 
specified in § 18.2-340.30. As the Supreme Court of Virginia has noted, a 
basic rule of statutory construction is that, in considering the object and 
purpose of a statute, a reasonable construction should be given to promote 
the end for which it was enacted.8 That which is necessarily implied in a 
statute must be included to effect the purpose of that statute.9

Furthermore, except as provided in § 18.2-340.23, all reports filed 
pursuant to § 18.2-340.30 are subject to audit by the Commission, and the 
Commission may prescribe an annual audit fee based on a percentage of 
the organization’s gross receipts from charitable gaming.10 Because the 
proceeds from pull tabs are not included in determining the organization’s 
gross receipts from charitable gaming, they would not be included in 
calculating the audit fee due from those organizations. If the organizations 
conducted no other charitable games, no audit fee could be prescribed, 
though the Commission would retain the authority to conduct an audit. 
There is no corresponding exemption from the requirements regarding the 
records that must be kept.11

Although the organizations conducting the gaming limited by § 18.2-
340.26:1 would be exempt from Commission regulations, the powers and 
duties of the Commission specified in § 18.2-340.18 continue to apply to 
such organizations. "The Commission is vested with jurisdiction and 
supervision over all charitable gaming authorized under [Article 1.1:1]."12 
Its powers include "free access to the offices, facilities or any other place 
of business of any organization, including any premises devoted in whole 
or in part to the conduct of charitable gaming," and they "may enter such 
places or premises for the purpose of carrying out any duty imposed by 



[Article 1.1:1], securing records required to be maintained by an 
organization, investigating complaints, or conducting audits."13 
Furthermore, "[t]he Commission may compel the production of any books, 
documents, records, or memoranda of any organizations or supplier for the 
purpose of satisfying itself that [Article 1.1:1] and its regulations are 
strictly complied with."14 The Commission continues to possess the 
authority to "issue subpoenas for the attendance of witnesses before it, 
administer oaths, and compel production of records or other documents 
and testimony of such witnesses whenever, in the judgment of the 
Commission, it is necessary to do so for the effectual discharge of its 
duties,"15 although it may compel only a person "holding a permit to file 
with the Commission such documents, information or data as shall appear 
to the Commission to be necessary for the performance of its duties."16 In 
addition, "[t]he Commission may enter into arrangements with any 
governmental agency of this or any other state or any locality in the 
Commonwealth for the purposes of exchanging information or performing 
any other act to better ensure the proper conduct of charitable gaming."17 
There appears to be no limitation on the power of the Commission to 
conduct such audits, in addition to those required by § 18.2-340.31, as it 
deems necessary and desirable, and the Commission may, of course, 
continue to report any alleged criminal violation of Article 1.1:1 for 
appropriate action by the local Commonwealth’s attorney. 

Your final inquiry is whether qualified gaming organizations are permitted 
to use the proceeds from the sale of pull tabs in private social quarters for 
purposes other than those permitted in Article 1.1:1. 

Section 18.2-340.26:1(B) expressly provides that the proceeds from the 
games that satisfy its conditions "shall not be included in determining the 
gross receipts for a qualified organization." Gross receipts from charitable 
gaming may be used only as prescribed by statute.18 In addition, a portion 
of the organization’s gross receipts must be used for certain purposes.19

Because the proceeds of the games described in § 18.2-340.26:1 are not 
used in determining the organization’s charitable gaming gross receipts, 
such are not intended to be governed by § 18.2-340.19(1) or § 18.2-
340.33(1) and (15).20 Moreover, if the organization is exempt from the 
permit requirement pursuant to § 18.2-340.23(A), it need not comply with 
the Commission’s regulations, including those prescribed pursuant to 
§ 18.2-340.19(1).21 For all of these reasons, I am of the opinion that the 
charitable gaming statutes impose no restriction on the uses to which the 
proceeds of the games described in § 18.2-340.26:1 may be put, or any 
requirement that such proceeds be used for any particular purpose, 
including charitable purposes. 

12001 Va. Acts ch. 833. 



2Section 18.2-340.17 establishes the Charitable Gaming Commission. The 
Commission "is vested with control of all charitable gaming in the 
Commonwealth, with plenary power to prescribe regulations," and is authorized 
to issue, deny, suspend or revoke the permits of organizations that are not in 
compliance with the charitable gaming laws. Va. Code Ann. § 18.2-340.15 
(Michie Repl. Vol. 1996); § 18.2-340.20 (Michie Supp. 2001); see also §§ 18.2-
340.18, 18.2-340.19 (Michie Supp. 2001) (enumerating powers and duties of 
Commission and authorizing Commission to adopt regulations). 

3See Va. Code Ann. § 18.2-340.25 (Michie Supp. 2001); see also Va. Code Ann. 
§ 18.2-340.16 (Michie Supp. 2001) (defining "qualified organization"). 

4Section 18.2-340.16 (emphasis added). 

5Id.  

6Section 18.2-340.23(B) grants permit exemptions for any volunteer fire 
department or rescue squad or an auxiliary of such fire department or squad "if, 
prior to conducting charitable gaming, it notifies the Commission … that it will 
conduct charitable gaming." I am not aware of any volunteer fire department or 
rescue squad that conducts any form of charitable gaming that (i) is limited 
exclusively to members of the organization and their guests, (ii) is not open to the 
general public, and (iii) has not publicly solicited or advertised such gaming. 
Accordingly, § 18.2-340.23(B) is probably not relevant to your inquiry. 

7See Va. Code Ann. § 18.2-340.30(A) (Michie Supp. 2001). 

8See Ambrogi v. Koontz, 224 Va. 381, 389, 297 S.E.2d 660, 664 (1982); Rich v. 
Commonwealth, 198 Va. 445, 449, 94 S.E.2d 549, 552 (1956); Pirkey Bros. v. 
Commonwealth, 134 Va. 713, 726, 114 S.E. 764, 768 (1922); 17 M.J. Statutes 
§ 38 (1994 & Supp. 2000). 

9See Norfolk So. Ry. Co. v. Lassiter, 193 Va. 360, 364, 68 S.E.2d 641, 643 
(1952) ("policy [in statute] that is clearly implied is as effective as that which is 
expressed"); Aetna Co. v. Earle-Lansdell Co., 142 Va. 435, 450, 129 S.E. 263, 
267 (1925) (noting that authority to contract necessarily implies power to specify 
or negotiate terms and conditions of contract that will best promote speedy 
construction, otherwise there would be no measure of obligation). 

10See Va. Code Ann. § 18.2-340.31(A)-(B) (Michie Supp. 2001). 

11See § 18.2-340.30. 

12Va. Code Ann. § 18.2-340.18(1) (Michie Supp. 2001). 

13Section 18.2-340.18(2). 

14Section 18.2-340.18(3). 

15Section 18.2-340.18(5). 

16Section 18.2-340.18(6). 



17Section 18.2-340.18(7). 

18"No part of the gross receipts derived by a qualified organization may be used 
for any purpose other than (i) reasonable and proper gaming expenses, 
(ii) reasonable and proper business expenses, (iii) those lawful religious, 
charitable, community or educational purposes for which the organization is 
specifically chartered or organized, and (iv) expenses relating to the acquisition, 
construction, maintenance, or repair of any interest in the real property involved 
in the operation of the organization and used for lawful religious, charitable, 
community or educational purposes." Va. Code Ann. § 18.2-340.33(1) (Michie 
Supp. 2001). "Unless otherwise permitted in [Article 1.1:1], no part of an 
organization’s charitable gaming gross receipts shall be used for an 
organization’s social or recreational activities." Section 18.2-340.33(15). 

19Section 18.2-340.19(1) requires the Commission to adopt regulations which 
"[r]equire, as a condition of receiving a permit, that the applicant use a 
predetermined percentage of its gross receipts for (i) those lawful religious, 
charitable, community or educational purposes for which the organization is 
specifically chartered or organized or (ii) those expenses relating to the 
acquisition, construction, maintenance or repair of any interest in real property 
involved in the operation of the organization and used for lawful religious, 
charitable, community or educational purposes. The regulation may provide for a 
graduated scale of percentages of gross receipts to be used in the foregoing 
manner based upon factors the Commission finds appropriate to and consistent 
with the purpose of charitable gaming." 

20See supra notes 18, 19. 

21See supra note 19. 
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