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ELECTIONS: CAMPAIGN FINANCE DISCLOSURE ACT. 

Decision by State Board of Elections that candidate’s campaign 
committee may pay for expenses of campaign only with check drawn 
on campaign depository and paid directly to vendor providing service 
is entitled to great weight. No authority for staff member of 
candidate’s campaign committee to pay for office supplies with 
personal credit card and to be reimbursed by check drawn on 
campaign depository for amount of purchase. 

The Honorable S. Chris Jones 
Member, House of Delegates 
November 28, 2001 

You request interpretation of § 24.2-905 of the Code of Virginia, a portion 
of the Campaign Finance Disclosure Act,1 relating to the payment of 
campaign expenses. 

As chairman of the Joint Legislative Study on Campaign Finance Reform, 
you state that you are seeking a clear, impartial interpretation of a portion 
of § 24.2-905, which provides: 

No candidate, campaign treasurer, or other 
individual shall pay any expense on behalf 
of a candidate, directly or indirectly, except 
by a check drawn on such designated 
depository identifying the name of the 
campaign committee and candidate. 

You state that the State Board of Elections has interpreted this provision to 
mean that a candidate’s campaign committee may pay for expenses of the 
campaign only with a check drawn on the campaign depository and paid 
directly to the vendor providing a service. You suggest that this 
interpretation prohibits the practice by a candidate’s campaign committee 
of reimbursing staff directly for out-of-pocket expenses. You provide an 
example whereby a campaign staff member uses a personal credit card to 
pay for office supplies to be used by the campaign committee and then is 
reimbursed by the campaign committee with a check drawn on the 
campaign depository in the exact amount of the purchase. You advise that 
a review of campaign finance reports reflects that nearly all candidates use 
such common reimbursement practices. 



You state that the members of the Joint Legislative Study of Campaign 
Finance Reform believe this interpretation of the statutory provision to be 
contrary to the intent of the General Assembly. You relate that you believe 
that the actual intent is to ensure that all monies spent by a campaign 
committee flow in and out of the official campaign depository account. 
You believe that expense reimbursements written on a depository account 
and duly reported on campaign finance reports clearly come within the 
allowable intent of the provision. 

Therefore, you ask whether the terms "directly or indirectly," as used in 
§ 24.2-905, may be interpreted to permit a candidate’s campaign 
committee to reimburse a candidate, campaign treasurer or other 
individual campaign committee staff member for campaign-related 
expenses. 

It is my opinion that the language in § 24.2-905 does not mandate a 
conclusion permitting a staff member of a candidate’s campaign 
committee to pay for office supplies with a personal credit card, without 
regard to the purchase amount, and to be reimbursed by check drawn on 
the campaign depository in the amount of the purchase. The State Board 
of Elections may view such a conclusion as inconsistent with the 
directions also contained in § 24.2-905 for establishing "a petty cash fund 
to be utilized for the purpose of … reimbursing verified credit card 
expenditures of less than one hundred dollars if complete records of such 
expenditures are maintained as required by [the Campaign Finance 
Disclosure Act]." 

The Campaign Finance Disclosure Act constitutes "the exclusive and 
entire campaign finance disclosure law of the Commonwealth."2 Section 
24.2-905, a portion of the Act, must be read as a whole rather than in 
isolated parts.3 The reading of a statute as a whole influences the proper 
construction of ambiguous individual provisions.4 When read as a whole, I 
am of the view that the provisions of § 24.2-905 cannot reasonably be read 
to support a conclusion that the General Assembly intended to permit such 
reimbursements of verified credit card expenditures in excess of $100. The 
Supreme Court of Virginia mandates that "‘[t]he manifest intention of the 
legislature, clearly disclosed by its language, must be applied.’"5 In 
addition, a statute specifying the method by which something shall be 
done evinces a legislative intent that it not be done otherwise.6 Had the 
General Assembly intended to permit reimbursement of credit card 
purchases in excess of $100, it would not have clearly specified 
permission in § 24.2-905 for a treasurer to "establish a petty cash fund to 
be utilized for the purpose of … reimbursing verified credit card 
expenditures of less than one hundred dollars." 



The language of § 24.2-903, also a portion of the Campaign Finance 
Disclosure Act, reaffirms the general statutory duty of the State Board of 
Elections to "provide … instructions for persons filing reports pursuant to 
[the Act] to assist them in completing the reports," so as "to obtain 
uniformity … and legality and purity in all elections."7 In making its 
decision, the State Board, of course, had access to all of the relevant 
information regarding the reimbursement practices of candidates’ 
campaign committees, as related in your opinion request, and considered 
the detailed procedure in Article 4 of the Act for reporting campaign 
contributions and expenditures.8 As in other instances, the decision of the 
State Board in performing its statutory duty in this instance is entitled to 
great weight.9 I conclude that the decision in this instance is not 
inconsistent with the express language of § 24.2-905, and represents a 
proper exercise of the authority the General Assembly places in the State 
Board. 

1Va. Code Ann. §§ 24.2-900 to 24.2-930 (Michie Repl. Vol. 2000 & Supp. 2001). 

2Section 24.2-900 (Michie Repl. Vol. 2000). 

3See Gallagher v. Commonwealth, 205 Va. 666, 669, 139 S.E.2d 37, 39 (1964) ("‘every 
provision in or part of a statute shall be given effect if possible’" (quoting Tilton v. 
Commonwealth, 196 Va. 774, 784, 85 S.E.2d 368, 374 (1955))); Op. Va. Att’y Gen.: 
1996 at 26, 27; 1994 at 93, 95; 1985-1986 at 177, 178. 

4See Vollin v. Arlington Co. Electoral Bd., 216 Va. 674, 222 S.E.2d 793 (1976); 1994 
Op. Va. Att’y Gen. 109, 112. 

5Barr v. Town & County Properties, 240 Va. 292, 295, 396 S.E.2d 672, 674 (1990) 
(quoting Anderson v. Commonwealth, 182 Va. 560, 566, 29 S.E.2d 838, 841 (1944)). 

6See Grigg v. Commonwealth, 224 Va. 356, 364, 297 S.E.2d 799, 803 (1982); 1991 Op. 
Va. Att’y Gen. 202, 203. 

7Va. Code Ann. § 24.2-103 (Michie Repl. Vol. 2000). 

8Sections 24.2-914 to 24.2-928 (Michie Repl. Vol. 2000 & Supp. 2001). 

9See Forst v. Rockingham, 222 Va. 270, 276, 279 S.E.2d 400, 403 (1981); Dept. 
Taxation v. Prog. Com. Club, 215 Va. 732, 739, 213 S.E.2d 759, 763 (1975); 1993 Op. 
Va. Att’y Gen. 226, 227. This rule of statutory construction is particularly persuasive in 
construing individual statutes that constitute parts of a complex statutory scheme, such as 
the voting system established in Title 24.2. In such an instance, deference to a decision of 
the agency charged by the General Assembly with the statewide administration of such a 
system is appropriate unless the decision clearly is wrong. 1996 Op. Va. Att’y Gen. 124, 
127 n.7. I, therefore, issue no opinion on whether the language of § 24.2-905 could 
support a different conclusion by the State Board. 
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