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INSURANCE: ACCIDENT AND SICKNESS INSURANCE – MANDATED BENEFITS. 

Federal Women’s Health and Cancer Rights Act and state law require 
coverage for reconstructive breast surgery in course of treatment of cancer 
where all or part of breast is surgically removed and coverage for surgery 
to reestablish symmetry between breasts. Any benefit covered under Act 
that is not mandated by state law is required by Act. Issue of preemption 
does not arise where state law requires at least same coverage for 
reconstructive breast surgery as Act requires. 

The Honorable William C. Mims 
Member, Senate of Virginia 

The Honorable Joe T. May 
Member, House of Delegates 

December 7, 2001 

You inquire regarding § 38.2-3418.4 of the Code of Virginia, which requires 
health insurance coverage for reconstructive breast surgery.1 

You relate that on October 21, 1998, Congress enacted the Federal Women’s 
Health and Cancer Rights Act of 1998 ("Cancer Rights Act").2 The Cancer Rights 
Act provides that "medical and surgical benefits with respect to a mastectomy 
shall [be] provide[d], in a case of a participant or beneficiary who is receiving 
benefits in connection with a mastectomy and who elects breast reconstruction in 
connection with such mastectomy."3 You state that you do not believe that the 
Cancer Rights Act preempts state law that provided at least the same coverage 
for reconstructive breast surgery on the effective date of the Act. Finally, you 
relate that the Cancer Rights Act applies to most, if not all, health insurance, 
including managed care programs, self-insured programs, and programs subject 
to state-mandated benefits. 

You first ask whether § 38.2-3418.4 provides "at least the coverage of 
reconstructive breast surgery otherwise required under [the Cancer Rights Act],"4 
and if not, you inquire regarding amendments to § 38.2-3418.4 that may be 
necessary to conform state law with the coverage required under the Act. 

The Supremacy Clause of the Constitution of the United States provides that 
federal laws and treaties "shall be the supreme law of the land."5 As you note in 
your request, by virtue of this clause, federal law supersedes any conflicting state 
law.6 The preemption of state law by federal law may occur by express statutory 
language or other clear indication that Congress intended to legislate exclusively 
in the area.7 Even if Congress does not intend the enactment of a federal 
statutory scheme completely to preempt state law in the area, congressional 
enactments in the same field override state laws with which they conflict.8 

The Cancer Rights Act requires that "medical and surgical benefits with respect 
to a mastectomy shall provide, in a case of a participant or beneficiary who is 
receiving benefits in connection with a mastectomy …, coverage for … 



reconstruction of the breast."9 Section 38.2-3418.4(A) provides that "accident and 
sickness insurance policies … shall provide coverage for reconstructive breast 
surgery under such policy." The use of the word "shall" in a statute generally 
implies that its terms are intended to be mandatory, rather than permissive or 
directive.10 Both laws consistently require coverage for reconstructive breast 
surgery in the course of treatment of cancer where all or part of a breast is 
surgically removed. Both expressly require coverage for surgery to reestablish 
symmetry between the two breasts.11 

The Cancer Rights Act specifically requires coverage for "prostheses and 
physical complications of mastectomy, including lymphedemas."12 Section 38.2-
3418.4 does not contain such explicit references to either prostheses or physical 
complications. 

The Cancer Rights Act clearly requires coverage for such procedures unless the 
same coverage is required by state law.13 Therefore, any benefit covered under 
the Cancer Rights Act that is not mandated by state law is required by the Act. 
Thus, amending § 38.2-3418.4 so as to have it mirror the Cancer Rights Act 
would not actually change the amount of coverage insurance providers must now 
provide in Virginia. 

Accordingly, it is my opinion that § 38.2-3418.4 requires "at least the coverage of 
reconstructive breast surgery otherwise required under [the Cancer Rights 
Act],"14 and thus, the issue of preemption does not arise. 

1"A. Notwithstanding the provisions of § 38.2-3419, each insurer proposing to 
issue individual or group accident and sickness insurance policies providing 
hospital, medical and surgical, or major medical coverage on an expense-
incurred basis; each corporation providing individual or group accident and 
sickness subscription contracts; and each health maintenance organization 
providing a health care plan for health care services shall provide coverage for 
reconstructive breast surgery under such policy, contract or plan delivered, 
issued for delivery or renewed in this Commonwealth on or after July 1, 1998. 

"B. The reimbursement for reconstructive breast surgery shall be determined 
according to the same formula by which charges are developed for other medical 
and surgical procedures. Such coverage shall have durational limits, dollar limits, 
deductibles and coinsurance factors that are no less favorable than for physical 
illness generally. 

"C. For purposes of this section, ‘mastectomy’ means the surgical removal of all 
or part of the breast as a result of breast cancer and ‘reconstructive breast 
surgery’ means surgery performed on or after July 1, 1998, (i) coincident with a 
mastectomy performed for breast cancer or (ii) following a mastectomy 
performed on or after July 1, 1998, for breast cancer to reestablish symmetry 
between the two breasts. 

"D. The provisions of this section shall not apply to short-term travel, accident 
only, limited or specified disease policies (except policies issued for cancer), 
policies or contracts designed for issuance to persons eligible for coverage under 
Title XVIII of the Social Security Act, known as Medicare, or any other similar 
coverage under state or federal governmental plans or to short-term 
nonrenewable policies of not more than six months’ duration." 
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