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TAXATION: MISCELLANEOUS TAXES – ADMISSION TAX. 

EDUCATIONAL INSTITUTIONS: NORFOLK STATE 
UNIVERSITY. 

Commonwealth and its instrumentalities, including Norfolk State 
University, are not subject to duty of collecting local admissions tax 
charged for attendance at classified public and private events. 
Ordinance purporting to impose duty on Commonwealth or its 
instrumentalities to collect admissions tax is ultra vires. 

The Honorable Sharon M. McDonald 
Commissioner of the Revenue for the City of Norfolk 
November 20, 2001 

You ask whether Norfolk State University is required to collect and remit 
the admission tax imposed by ordinance of the City of Norfolk.1 You 
indicate that the question turns on whether the University, an institution of 
higher education, is within the ambit of § 58.1-3817(2) of the Code of 
Virginia. 

Section 58.1-3817 divides into six classes "events to which admission is 
charged … for the purposes of taxation." Section 58.1-3817(2) classifies 
for taxation "[a]dmissions charged for attendance at public and private 
elementary, secondary, and college school-sponsored events, including 
events sponsored by school-recognized student organizations."2

In a 1983 opinion, the Attorney General concludes that an ordinance is 
ultra vires3 to the extent it imposes the obligation to collect a meals tax on 
the Commonwealth and her instrumentalities, including institutions of 
higher education.4 Although you observe that the conclusion in the 1983 
opinion is not dispositive of your question, the legal principles governing 
the analysis in that opinion do, in fact, clearly apply to the question you 
pose. 

It has long been a rule of statutory construction that "the Commonwealth 
is not bound by a statute of general application, no matter how 
comprehensive the language, unless named expressly or included by 
necessary implication."5 The Supreme Court of Virginia has held that 
"[t]axes are not to be assessed against [the State] or its subdivisions unless 
the right to tax is made plain,"6 because "the functions of government shall 
not be unduly impeded."7 Thus, without express legislative authority, a 



locality may not impose a tax or the economic incidence of a tax on the 
Commonwealth or its agencies and instrumentalities.8 The 1983 opinion 
regarding application of the meals tax extends the rationale to the duty to 
collect and report a local tax.9

The City of Norfolk necessarily relies on the language of § 58.1-3817 to 
impose on Norfolk State University the duty to collect the admission tax. 
This statute does not expressly mention or necessarily implicate the 
Commonwealth and its instrumentalities within its terms. The purpose of 
§ 58.1-3817 is to classify the public and private events to which admission 
is charged for purposes of local taxation. The language of the statute 
clearly does not subject the Commonwealth to the duty of collecting the 
classified admissions taxes. 

Based on the above, I am of the opinion that the Commonwealth and its 
instrumentalities, including Norfolk State University, are not subject to the 
duty of collecting local admissions taxes. Given the bias against 
imposition of such duties on the Commonwealth inherent in the 
controlling principles of law summarized above, any doubt is to be 
resolved in favor of the Commonwealth. Accordingly, I am of the opinion 
that an ordinance purporting to impose a duty on the Commonwealth or its 
instrumentalities to collect an admission tax is ultra vires.10 

1See Norfolk, Va., Ordinance 40,393 (June 26, 2001) (reciting language in 1946 Va. Acts 
ch. 98, § 2-a, at 131); see also Norfolk, Va., Code § 24-288 (1999) (defining "admission 
charge," "place of amusement or entertainment"). 

2You also ask whether Norfolk State University is a "college" as this word is used in 
§ 58.1-3817(2). Norfolk State University is one of the state-supported institutions of 
higher education listed in § 23-9.5 defined as a "public college." Va. Code Ann. § 23-
9.10:3 (Michie Repl. Vol. 2000). An "institution of higher education" "[o]perates a 
facility as a college or university … which offers degrees or other indicia of a level of 
educational attainment beyond the secondary school level." Va. Code Ann. § 23-265(2) 
(Michie Repl. Vol. 2000). In addition, an "institution of higher education" "[u]ses the 
term ‘college’ or ‘university,’ or words of like meaning" interchangeably. Section 23-
265(3). The question of whether Norfolk State is a "college," however, is not a relevant 
or germane factor to the main question you have posed. 

3The term "ultra vires" means "[u]nauthorized; beyond the scope of power allowed or 
granted … by law." Black’s Law Dictionary 1525 (7th ed. 1999). 

4See 1983-1984 Op. Va. Att’y Gen. 381, 383 (concluding that town ordinance is ultra 
vires to extent it required Virginia Polytechnic Institute and State University to collect tax 
on meals). 

5Commonwealth v. Spotsylvania, 225 Va. 492, 494, 303 S.E.2d 887, 889 (1983); see also 
Deal v. Commonwealth, 224 Va. 618, 620, 299 S.E.2d 346, 347 (1983) (holding that 
Commonwealth is person or party within intent of statute only when named expressly or 
by necessary implication). 



6Norfolk v. Nansemond Supervisors, 168 Va. 606, 626, 192 S.E. 588, 596 (1937). 

7Pelouze v. Richmond, 183 Va. 805, 811, 33 S.E.2d 767, 769 (1945). 

81997 Op. Att’y Gen. 184, 185 (citing 1983-1984 Op. Va. Att’y Gen., supra note 4, at 
382-83). 

91983-1984, supra, at 383 (noting that prohibition against local taxes being imposed on 
Commonwealth, in absence of express statutory authority, extends to prohibit imposition 
on Commonwealth of duty to collect and make reports for any local tax). 

10See id. (concluding that, if town ordinance had sought to impose meals tax on 
University as seller of meals, ordinance would be ultra vires with respect to 
Commonwealth and her instrumentalities, including University). 
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