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CRIMINAL PROCEDURE: CONSERVATORS OF THE PEACE 
AND SPECIAL POLICEMEN. 

Definition of ‘private police officers.’ Private police officers, 
who constitute special conservators of peace and meet 
training standards established by Criminal Justice Services 
Board, are exempt from registration and bonding 
requirements. 

The Honorable Emmett W. Hanger Jr. 
Member, Senate of Virginia 
September 7, 2004 

Issues Presented 

You inquire as to the meaning and authority of a "private police 
officer." You also ask whether special conservators of the peace, 
who are part of a nongovernmental or private police force, are 
exempt from the registration process established under § 19.2-
13(B) and the bonding requirement described in § 19.2-13(C). 

Response 

It is my opinion that the term "private police officers" in § 19.2-13(D) 
refers to the category of officers appointed for the purposes 
described in § 19.2-13(A). It is, therefore, my opinion that private 
police officers, who constitute special conservators of the peace 
and meet the training standards established by the Criminal Justice 
Services Board, are exempt from the registration and bonding 
requirements imposed by § 19.2-13. 

Background 

You relate that the Department of Criminal Justice Services, the 
agency charged with the regulation of special conservators of the 
peace in the Commonwealth, has advised a nongovernmental or 
private police force whose members are appointed as conservators 
of the peace that they are exempt from the registration and bonding 
requirements contained in § 19.2-13(B) and (C). Specifically, the 
Department has informed a Virginia nonstock corporation that 
employs police officers appointed as special conservators of the 
peace that its officers have met the compulsory training standards 



established by the Criminal Justice Services Board. The 
Department of Criminal Justice Services considers these special 
conservators of the peace to be law-enforcement officers, and as 
such, they are not required to possess a registration or to be 
bonded, as required by § 19.2-13(B) and (C). 

Applicable Law and Discussion 

Section 19.2-13 authorizes the circuit court of any county or city to 
appoint special conservators of the peace1 upon application of the 
sheriff or chief of police of a locality "or any corporation authorized 
to do business in the Commonwealth … and the showing of a 
necessity for the security of property or the peace." Section 19.2-
13(B) provides that effective September 15, 2004, persons seeking 
appointment as special conservators of the peace must register 
with the Department of Criminal Justice Services prior to being 
appointed by the circuit court. Special conservators also must 
satisfy the bonding requirement contained in § 19.2-13(C). Among 
the individuals designated by § 19.2-13(D) as "exempt from the 
requirements in subsections A through C," are those "individuals 
employed as law-enforcement officers or private police officers as 
defined in § 9.1-101[2] who have met the minimum qualifications set 
forth in § 15.2-1705." 

A "law-enforcement officer," for purposes of § 19.2-13, is a full- or 
part-time employee of a local police department or sheriff’s office 
who is responsible for performing normal police functions, and 
includes certain state agencies with police powers.3 While not 
expressly defined by statute, private police officers long have been 
recognized in the Commonwealth by common law.4 Section 19.2-
13(A) recognizes that police may be appointed, by order and at the 
discretion of the circuit court, upon application of the sheriff or 
police chief of a locality, any corporation authorized to conduct 
business in the Commonwealth, or owner or proprietor of any place 
in the Commonwealth, for the security of property or the peace. In 
particular, those appointed upon application of any corporation, or 
owner or proprietor of any place, in the Commonwealth, are 
commonly referred to as private police officers. Thus, the term 
"private police officers" in § 19.2-13(D) refers to the description of 
such officers appointed for the purposes described in § 19.2-13(A). 

While such a factual determination is to be based on the manner 
and purpose of the particular appointment order at issue, the 
private police officers authorized to provide police services on the 
property of the Virginia nonstock corporation referenced in your 
inquiry appear to constitute special conservators of the peace as 



provided in § 19.2-13. Thus, it is my opinion that "private police 
officers" exempted pursuant to § 19.2-13(D) include those officers 
at issue. The determination whether such officers have met the 
training requirements imposed pursuant to § 15.2-1705, however is 
within the statutory purview of the Department of Criminal Justice 
Services. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that the term "private police officers" in 
§ 19.2-13(D) refers to the category of officers appointed for the 
purposes described in § 19.2-13(A). It is, therefore, my opinion that 
private police officers, who constitute special conservators of the 
peace and meet the training standards established by the Criminal 
Justice Services Board, are exempt from the registration and 
bonding requirements imposed by § 19.2-13. 

  

1Conservators of the police appointed or elected pursuant to 
§ 19.2-12 are not the subject of this inquiry. 

2Special conservators of the peace who are not exempt under 
§ 19.2-13(D) are governed by §§ 9.1-150.1 through 9.1-150.4. 

3Va. Code Ann. § 9.1-101 (LexisNexis Supp. 2004). 

4See McClannan v. Chaplain, 136 Va. 1, 12, 116 S.E. 495, 497-98 
(1923) ("The office of conservators of the peace is a very ancient 
one, and their common law authority … extends throughout the 
territory for which they are elected or appointed, … in private as 
well as in public places, and upon private as well as public property 
…."); see also Va. Code Ann. § 15.2-1737 (LexisNexis Repl. Vol. 
2003) (authorizing circuit courts to appoint special police officers). 
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