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PRISONS AND OTHER METHODS OF CORRECTION: LOCAL 
CORRECTIONAL FACILTIES – FUNDING LOCAL CORRECTIONAL 
FACILITIES AND PROGRAMS. 

Use of state funds appropriated for local correctional facility limited to 
payment of expenses incurred for persons confined in facility. Surplus 
funds may be returned to local treasury to be used for such operating 
expenses; excess funds not so used must be returned to state treasury. 

The Honorable J. T. "Tommy" Whitt 
Sheriff for Montgomery County 
October 19, 2004 

Issue Presented 

You inquire regarding the proper interpretation of § 53.1-86, as it relates to the 
disposition of excess state funds appropriated for the operation of the local jail, at 
the end of the apportionment year. Specifically, you ask if your locality may revert 
such funds to its local treasury and appropriate the funds to pay the operational 
expenses of the local jail, and failing that, whether it must return such funds to 
the Commonwealth’s treasury. 

Response 

It is my opinion that § 53.1-86 limits the use of state funds appropriated for a 
local correctional facility to the payment of expenses incurred for persons 
confined in the correctional facility. It is further my opinion that surplus funds, if 
any, may be returned to the local treasury to be used for such operating 
expenses. Finally, it is my opinion that any excess funds not so used must be 
returned to the state treasury. 

Applicable Law and Discussion 

Article 3, Chapter 3 of Title 53.1, §§ 53.1-80 through 53.1-90, governs the 
funding of local correctional facilities and programs. On a quarterly basis, the 
Compensation Board allocates to the locality funds that the General Assembly 
has appropriated in the general appropriations act.1 The allocation for each 
locality is based upon the number of prisoner days at the jail during the quarter 
which precedes payment.2 Thus, this allocation is a reimbursement, quarterly in 
arrears, of expenses already incurred in the housing and care of inmates.3 These 
statutes also prescribe the manner of funding salaries and benefits for medical 
and treatment personnel in local jails.4 

By contrast, Articles 3 and 6.1, Chapter 16 of Title 15.2 control the funding of 
salaries for all other employees of local jails, including sheriffs and deputy 
sheriffs. Chapter 16 also regulates the funding of the expenses of each local 
sheriff’s office, but does not include jail operating costs, which are governed by 
§§ 53.1-83.1 and 53.1-85.5 



With respect to the disposition of funds for jail operating costs received pursuant 
to § 53.1-85, § 53.1-86 provides in pertinent part: 

No locality receiving state funds under § 53.1-85 shall use such 
funds for any purpose other than for paying expenses incurred 
as the result of the confinement of persons in local correctional 
facilities. The Department [of Corrections] shall require a locality 
to return any portion of state funds expended in violation of this 
provision to the state treasury. Should an unexpended balance 
of state funds exist at the end of the apportionment year, the 
unencumbered funds in such balance may be reverted to the 
local treasury and subsequently shall be expended for operating 
expenses of local correctional facilities. [Emphasis added.] 

The language of § 53.1-86 is plain and unambiguous.6 In a prior opinion, this 
Office summarized its meaning: 

Section 53.1-86 forbids the use of funds allocated pursuant to 
§ 53.1-85 for any purpose other than jail operating costs. If a 
surplus of state funds exists at the end of any apportionment 
year, these funds revert to the local treasury "and subsequently 
shall be expended for operating expenses of local correctional 
facilities."[7] 

This language forbids the use of these state funds for any purpose other than 
reimbursement of jail operating expenses and requires that any funds not so 
used be returned to the state treasury. Thus, the practical operation of this 
language requires that surplus funds, if any, be returned to the local treasury. 
Subsequently, the funds are either used for the expenses of the local jail or 
returned to the state treasury. In practice, however, this is a reimbursement of 
sums already expended for jail operating costs and not a prospective grant. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that § 53.1-86 limits the use of state funds 
appropriated for a local correctional facility to the payment of expenses incurred 
for persons confined in the correctional facility. It is further my opinion that 
surplus funds, if any, may be returned to the local treasury to be used for such 
operating expenses. Finally, it is my opinion that any excess funds not so used 
must be returned to the state treasury. 
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