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Dear Mr. Hallman:
I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of

the Code of Virginia.
Issues Presented

You inquire whether the Mayor of the City of Chesapeake is counted as an elected member of the
Chesapeake City Council for purposes of calculating the three-fourths majority vote required to sell
public land. If so, you inquire regarding circumstances when the mayor abstains from voting or is absent
during the vote.

Response

It is my opinion that the Mayor of the City of Chesapeake is an elected member of the
Chesapeake City Council for purposes of calculating the three-fourths majority vote required to sell
public land, including when he abstains from voting or is absent during such vote.

Background

You relate that the City Council (“Council”) for the city of Chesapeake (“City™) is comprised of
eight members and the Mayor, all of whom are elected at large. You state that the Council has considered
a resolution to sell fee simple property owned by the City as well as certain riparian rights to the Elizabeth
River. You note that the sale of the fee simple property and the riparian rights will be handled separately.
You state that the Council has conducted a public hearing on the proposed property sales, and eight
members of the Council voted on the proposed sale. Further, you note that that the Mayor did not attend
the public hearing, did not cast a vote, and previously had declined to participate in the proposed sale due
to a perceived conflict of interest. Based upon a six-to-two vote in favor of the sale, you believe the
motion failed to receive the required three-fourths majority vote.'

‘A request by a city attorney for an opinion from the Attorney General “shall itself be in the form of an opinion
embodying a precise statement of all facts together with such attorney’s legal conclusions.” VA. CODE ANN,
§ 2.2-505(B) (2003).
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Applicable Law and Discussion
Article V11, § 9 of the Constitution of Virginia mandates that:

No rights of a city or town in and to its waterfront, wharf property, public landings,
wharves, docks, streets, avenues, parks, bridges, or other public places, or its gas, water,
or electric works shall be sold except by an ordinance or resolution passed by a recorded
affirmative vote of three fourths of all members elected to the governing body.
[Emphasis added.]

Section 15.2-2100(A), which implements Article V11, § 9, provides, in part, that:

No rights of a city or town in and to its waterfront, wharf property, public landings,
wharves, docks, streets, avenues, parks, bridges, or other public places, or its gas, water,
or electric works shall be sold except by an ordinance passed by a recorded affirmative
vote of three-fourths of all the members efected to the council, notwithstanding any
contrary provision of law, general or special, and under such other restrictions as may be
imposed by law. [Emphasis added.}

A prior opinion of the Attorney General has noted that § 9 seeks to safeguard public property and ensure
that it not be appropriated by private self-interests to the detriment of the public without due consideration
by council members. * To proteet the interest of the public from what has been percewed as “unscrupulous
municipal councils, " § 9 requires “the recorded vote of an extraordinary majority” * of council members
when selling public property. The language of both Article VII, § 9 and § 15.2-2100 clearly and
unambiguously places the extraordinary majority necessary to sell public land at three-fourths of a// the
members elected to a city council. “Where the language of a statute is clear and unambiguousf,] rules of
statutory construction are not required. »?

The answer to your inguiry depends on whether the Mayor of Chesapeake is a member of the
Council.’” Under the City’s revised charter, the Mayor is considered part of the Council.” The Mayor is
elected at large and has the same voting privileges as other council members Therefore, the Mayor is a
member of the Council for purposes of a three-fourths majority vote.”

“See 2000 Op. Va. Att’y Gen. 44, 45; see also 1990 Op. Va. Att’y Gen. 43, 44 (noting that intent of § 9 is to
prevent clandestine moves by council members).

*2 AE. DICK HOWARD, COMMENTARIES ON THE CONSTITUTION OF VIRGINIA 854 (1974).
'1d at 853,

*Ambrogi v. Koontz, 224 Va. 381, 386, 297 S.E.8d 660, 662 (1982).

®See 1984-1985 Op. Va. Alt’y Gen. 36, 36

"1087 Va. Acts ch. 76, at 103, 103 (amending § 3.01 to provide that council consists of mayor and eight
members).

*1d. at 104 (amending § 3.08 and granting mayor same rights and duties as other council members).

*See 1980-1981 Op. Va. Att’y Gen. 40, 41; see also 1984-1985 Op. Va. Att’y Gen., supra note 6, at 36-37

(conctuding that where charter did not include mayor as part of council, he did not factor in three-fourths vote
required by Article VII, § 9 and § 15.1-307, predecessor to § 15.2-2100).
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Conclusion

Accordingly, it is my opinion that the Mayor of the City of Chesapeake is an elected member of
the Chesapeake City Council for purposes of calculating the three-fourths majority vote required to seil
public land, including when he abstains from voting or is absent during such vote.

Thank you for letting me be of service to you.

Sincerely,

SHIE VUL

Robert F. McDonnell

1:1357; 1:941/07-036



