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September 5, 2007 

The Honorable Ross A. Mugler 
Commissioner of the Revenue for the City of Hampton 
P.O. Box 636 
Hampton, Virginia  23669 

Dear Mr. Mugler: 

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issues Presented 

You ask whether the income of a person residing in the residential property with, and who is 
unrelated1 to, the property owner (an “unrelated resident”) must be included when calculating whether 
such owner’s property qualifies for an exemption or deferral from taxes.  You further ask whether the 
income exception applicable to an owner’s relatives2 pursuant to § 58.1-3211(1)(b) is applicable to an 
unrelated resident. 

Response 

It is my opinion that the income of an unrelated resident should not be included in calculations to 
determine whether an owner’s residential real estate qualifies for an elderly or disabled tax exemption or 
deferral.  It further is my opinion that the income exemption in § 58.1-3211(1)(b) is not applicable to an 
unrelated resident. 

 
1For purposes of this opinion, I use the term “unrelated” to mean a person who is not related to another person by 

blood or marriage.  Similarly, an “unrelated resident” is a person who resides with, but is not related by blood or 
marriage to, the elderly or disabled owner of residential real estate. 

2The statutes providing tax relief to the elderly or disabled do not define the term “relative.”  See VA. CODE ANN. 
tit. 58.1, ch. 32, art. 2, §§ 58.1-3210 to 58.1-3218 (2004 & Supp. 2007).  One of the evident purposes of the General 
Assembly in providing legislation for tax relief to the elderly and handicapped was to assist those persons living on 
small incomes with no other substantial resources.  See 1984-1985 Op. Va. Att’y Gen. Va. 335, 335; 1981-1982 Op. 
Va. Att’y Gen. 354, 355.  Exemptions provided pursuant to § 58.1-3210 must be strictly construed.  See 1984-1985 
Op. Va. Att’y Gen., supra, at 335; 1982-1983 Op. Va. Att’y Gen. 579, 580 (interpreting § 58.1-760.1, predecessor to 
§ 58.1-3210).  The term “relative” must be construed broadly to include those related by blood or marriage so that 
only applicants with a very limited household income are eligible for tax relief.  See 1984-1985 Op. Va. Att’y Gen., 
supra, at 335 (concluding that niece was relative for purposes of § 58.1-3211). 
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Applicable Law and Discussion 

Article 2, Chapter 32 of Title 58.1, §§ 58.1-3210 through 58.1-3218, governs exemptions from 
real property tax for the elderly and disabled.  Subject to certain limitations, Article 2 authorizes a county, 
city, or town to exempt or defer real estate taxes relating to dwellings owned or jointly owned by an 
individual or individuals who are at least 65 years old or who are permanently and totally disabled.  
Specifically, § 58.1-3210(A) provides, in part, that: 

The governing body of any county, city or town may, by ordinance, provide for the 
exemption from, deferral of, or a combination program of exemptions from and deferrals 
of taxation of real estate and manufactured homes as defined in § 36-85.3, or any portion 
thereof, and upon such conditions and in such amount as the ordinance may prescribe.  
Such real estate shall be owned by, and be occupied as the sole dwelling of anyone at 
least 65 years of age or if provided in the ordinance, anyone found to be permanently and 
totally disabled as defined in § 58.1-3217. 

Section 58.1-3211 provides that: 

Any exemption or deferral program enacted by a county, city or town pursuant to 
§ 58.1-3210 shall be subject to the following restrictions and conditions: 

1.  a.  Subject to subdivision 1 b of this section, the total combined income received 
from all sources during the preceding calendar year by (i) owners of the dwelling who 
use it as their principal residence and (ii) owners’ relatives who live in the dwelling, shall 
not exceed the greater of $50,000, or the income limits based upon family size for the 
respective metropolitan statistical area, annually published by the Department of Housing 
and Urban Development for qualifying for federal housing assistance pursuant to § 235 
of the National Housing Act (12 U.S.C. § 1715z).  As an alternative option, a county, city, 
or town may provide that the total combined income received from all sources during the 
preceding calendar year by (a) owners of the dwelling who use it as their principal 
residence and (b) owners’ relatives who live in the dwelling shall not exceed the county’s 
or city’s median adjusted gross income of its married residents. 

…. 
Any amount up to $10,000 of income of each relative who is not the spouse of an 

owner living in the dwelling and who does not qualify for the exemption provided by 
subdivision 1 b hereof may be excluded in determining total combined income.  The local 
government may exclude up to $5,000 of any permanent or temporary disability benefit, 
from whatever source, received by an owner.  The local government may also exclude up 
to $10,000 of income for an owner who is permanently disabled. 

b.  Notwithstanding subdivision 1 a of this section, if a person qualifies for an 
exemption or deferral under [Article 2], and if the person can prove by clear and 
convincing evidence that the person’s physical or mental health has deteriorated to the 
point that the only alternative to permanently residing in a hospital, nursing home, 
convalescent home or other facility for physical or mental care is to have a relative move 
in and provide care for the person, and if a relative does then move in for that purpose, 
then none of the income of the relative or of the relative’s spouse shall be counted 
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towards the income limit, provided the owner of the residence has not transferred assets 
in excess of $10,000 without adequate consideration within a three-year period prior to or 
after the relative moves into such residence.  [Emphasis added.] 

Section 58.1-3210(A) authorizes a locality to exempt or defer local real estate taxes on residential 
real property owned by the elderly or disabled.  However, § 58.1-3211(1)(a) places net combined 
financial worth limitations on the owner(s) of the residential real property as well as any of the owners’ 
relatives living with the owner(s) to be eligible for an exemption or deferral.  Additionally, 
§ 58.1-3211.1(A) authorizes a prorated exemption or deferral from taxes where all the owners do not 
qualify as elderly or disabled owners.  Section 58.1-3211.1(A) applies the net worth limitations to all 
owners of the residential real property at issue, not just those related to the elderly or disabled owners 
residing in the dwelling: 

A.  The governing body of the county, city, or town may, by ordinance, also provide for 
an exemption from or deferral of (or combination program thereof) real estate taxes for 
dwellings jointly held by two or more individuals not all of whom are at least age 65 or 
(if provided in the ordinance) permanently and totally disabled, provided that (i) the 
dwelling is occupied as the sole dwelling by all such joint owners, and (ii) the net 
combined financial worth of all such joint owners, including the present value of all 
equitable interests and computed without any exclusion for the dwelling or for any other 
asset notwithstanding the provisions of § 58.1-3211, as of December 31 of the 
immediately preceding calendar year, does not exceed [certain enumerated amounts.] 

Section 58.1-3211.1(A) does not mention relatives.  By comparison, § 58.1-3212 expressly mentions 
relatives and provides that: 

Notwithstanding the provisions of subdivisions 1 and 2 of § 58.1-3211, the governing 
body of a county, city or town may by ordinance specify lower (i) income and financial 
worth figures, (ii) disability compensation reduction figures, if applicable, and 
(iii) reductions for income of relatives living in the dwelling, other than those set forth in 
§ 58.1-3211.  [Emphasis added.] 

“When the General Assembly uses two different terms in the same act, it is presumed to mean 
two different things.”3  Sections 58.1-3211 and 58.1-3212 include the word “relatives,” while 
§ 58.1-3211.1 includes the phrase “joint owners” without any reference to relatives or other persons living 
in such residence.  Based on the distinct differences in the language of the statutes in Article 2, it is clear 
that if the General Assembly had intended the limitations and conditions in §§ 58.1-3211.1(A) and 
58.1-3212 to apply to unrelated residents, it would not have specified “owners’ relatives” or phrases 
relating to “relatives.”4 

                                                 
3Forst v. Rockingham Poultry Mktg. Coop., Inc., 222 Va. 270, 278, 279 S.E.2d 400, 404 (1981), quoted in 

Simon v. Forer, 265 Va. 483, 490, 578 S.E.2d 792, 796 (2003); Greenberg v. Commonwealth, 255 Va. 594, 601, 
499 S.E.2d 266, 270 (1998). 

4Instead, the General Assembly could have applied the limitations on income to all persons residing with an 
elderly or disabled owner.  When the General Assembly intends to enact a mandatory requirement, it knows how to 
express its intention.  See Op. Va. Att’y Gen.:  2003 at 147, 149; id. at 60, 61 
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Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that the income of an unrelated resident should not be included in 
calculations to determine whether an owner’s residential real estate qualifies for an elderly or disabled tax 
exemption or deferral.  It further is my opinion that the income exemption in § 58.1-3211(1)(b) is not 
applicable to an unrelated resident. 

Thank you for letting me be of service to you. 

Sincerely, 

 
Robert F. McDonnell 

1:1180; 1:941/07-060 


