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Dear Delegate Janis:

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of
the Code of Virginia.

Issue Presented

You inquire whether a locality is authorized to regulate or place restrictions on smoking that are
stricter than those imposed by the Virginia Clean Indoor Air Act. Specifically, you ask whether a locality
effectively may ban smoking in all restaurants by denying restaurants a zoning permit unless the
restaurants agree to be smoke-free.

Response

It is my opinion that a locality may not impose restrictions on smoking that are more stringent
than those authorized by the Virginia Clean Indoor Air Act. It further is my opinion that a locality may
not ban all smoking in restaurants.

Applicable Law and Discussion

Section 15.2-2803(B), a portion of the Virginia Indoor Clean Air Act' (“Act™), provides that
“[u]nless specifically permitted in [Chapter 28], ordinances adopted after January 1, 1990, shall not
contain provisions or standards which exceed those established in this chapter.”

Further, § 15.2-2801 of the Act, which is titled “[s]tatewide regulation of smoking,”2 provides
that:

"YA. CODE ANN. tit. 15.2, ch. 28, §§ 15.2-2800 to 15.2-2810 (2003).

"While the title or headline of a statute “is no part of the act itself, ... it does tell us what the legislature had in
mind.” Sauer v. Monroe, 171 Va. 421, 425, 199 S.E. 487, 488 (1938); accord Chambers v. Higgins, 169 Va. 345,
351, 193 S.E. 531, 533 (1937).
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C. Any restaurant having a seating capacity of fifty or more persons shall have a
designated no-smoking area sufficient to meet customer demand. In determining the
extent of the no-smoking area, the following shall not be included as seating capacity:
(i) seats in any bar or lounge area of a restaurant and (ii) seats in any separate room or
section of a restaurant which is used exclusively for private functions.

In § 15.2-2800 of the Act, the General Assembly defines “restaurant” as “any building, structure, or area,
excluding a bar or lounge area as defined in [Chapter 28], having a seating capacity of fifty or more
patrons, where food is available for eating on the premises, in consideration of payment.” Therefore, the
Act does not contemplate a total ban on all smoking in restaurants.

The basic issue you raise relates to the legal doctrine of preemption. An ordinance is inconsistent
with state law when state law preempts such local regulation either expressly by prohibiting local
regulation or by enacting state regulations so comprehensive that the state may be considered to occupy
the entire E‘leld.3 “[W]hen the General Assembly intends to preempt a field, it knows how to express its
intention.” In this instance, the General Assembly clearly has expressed its intention to preempt local
regulation of smoking. Section 15.2-2803(B) provides that ordinances adopted by localitics “shall not
contain provisions or standards which exceed those established” in the Act. Under current law, localities
may not impose smoking restrictions that exceed those imposed by the Act’

Conclusion

Accordingly, it is my opinion that a locality may not impose restrictions on smoking that are more
stringent than those authorized by the Virginia Clean Indoor Air Act. It further is my opinion that a
locality may not ban all smoking in restaurants.

Thank you for letting me be of service to you.
Sincerely,
Robert F. McDonnell

1:875; 1:941/07-065

3See Lynchburg v. Dominion Theatres, Inc., 175 Va. 35, 40, 7 3.E.2d 157, 159 (1940); Op. Va. Att’y Gen.. 2001
at 141, 142; 1983-1984 at 86, 87; ¢f Kingv. County of Arlington, 195 Va. 1084, 1037-88, 81 S,E.2d 587, 590
(1954) (noting that state did not occupy entire field; therefore, locality could govern by ordinance); see also
Hanbury v. Commonwealth, 203 Va. 182, 185, 122 S.E2d 911, 913 (1961) (noting that ordinance conflicting with
state law of general character and state-wide application is invalid).

*Res. Conservation Mgmt., Inc. v. Bd. of Supvrs., 238 Va. 15, 23, 380 S.E.2d 879, 884 (1989), guoted in 1993
Op. Va. Att’y Gen. 173, 176.

5However, § 15.2-2803(A) provides that ordinances “enacted by a locality prior to January 1, 1990,” may not “be
deemed invalid or unenforceable” because they are inconsistent with the Act.



