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January 22, 2008 

The Honorable Phillip P. Puckett 
Member, Senate of Virginia 
General Assembly Building 
Richmond, Virginia  23219 

Dear Senator Puckett: 

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You ask whether current law permits a telephone company to dispose of some, but less than all, of 
its assets without the prior approval of the State Corporation Commission under the Utility Transfers Act.1 

Response 

It is my opinion that the Utility Transfers Act requires prior approval of the State Corporation 
Commission only when (1) control or (2) all of the assets of a telephone company are being transferred. 

Applicable Law and Discussion 

Certain transfers of public utility assets require prior approval by the State Corporation 
Commission.  This is governed by the Utilities Transfers Act.  Section 56-88.1 of the Act provides that: 

No person, whether acting alone or in concert with others, shall, directly or indirectly, 
acquire or dispose of control of (i) a public utility within the meaning of [Chapter 5 of 
Title 56] or (ii) a telephone company, or all of the assets thereof, without the prior 
approval of the Commission. 

Additionally, § 56-89 of the Act provides, in part, that: 

It shall be unlawful for any public utility, directly or indirectly, to acquire or dispose of 
any utility assets situated within the Commonwealth or any utility securities of any other 

 
1See VA. CODE ANN. tit. 56, ch. 5, §§ 56-88 to 56-92 (2007). 
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company unless such acquisition or disposition shall have been authorized by the 
Commission. 

For purposes of the Utility Transfers Act, the term “public utility” does not include telephone 
companies.2  Consequently, the term “utility assets” would not include the assets of a telephone 
company.3  Therefore, only the requirements of the Act specifically applying to “a telephone company” 
are applicable to the determination of whether prior State Corporation Commission approval is required 
for a transfer of control or assets.  Section 56-88.1 specifically requires prior approval for transfer of 
control of a telephone company or for transfer of all its assets.  Thus, transfers of less than all of a 
telephone company’s assets that would not constitute control of the telephone company do not require 
prior approval from the Commission. 

                                                

The State Corporation Commission also recognizes this distinction.  For example, a 2002 case 
before the Commission considered transfers of assets as part of a pro forma corporate restructuring 
involving Adelphia Business Solution of Virginia, LLC (“Adelphia”), and others.4  Adelphia initially 
requested authority under the Utility Transfers Act to transfer all of its assets, but after amending the 
application to reflect a transfer of less than all of its assets, the Commission dismissed the application on 
the grounds that approval was no longer required under § 56-88.1.5 

Your request does not set forth specific facts or circumstances.  Depending on the particular facts 
of a transfer and related transactions, State Corporation Commission approval might be required under 
other Code provisions.6  However, the opinions expressed herein are limited to the issue you present 
regarding application of the Utility Transfers Act. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that the Utility Transfers Act requires prior approval of the State 
Corporation Commission only when (1) control or (2) all of the assets of a telephone company are being 
transferred. 

 
2“‘Public utility’ means any company which owns or operates facilities within the Commonwealth for the 

generation, transmission or distribution of electric energy for sale; for the production, transmission or distribution, 
otherwise than in enclosed portable containers, of natural or manufactured gas for sale for heat, light or power, but 
excluding any company described in subdivision (b)(8) of § 56-265.1 [related to landfill gas]; or for the furnishing 
of sewerage facilities or water.”  Section 56-88. 

3“‘Utility assets’ means the facilities in place of any public utility or municipality for the production, 
transmission or distribution of electric energy or natural or manufactured gas, or for the furnishing of sewerage 
facilities or water.”  Id. 

4See infra note 5. 
5See Adelphia Bus. Solutions of Va., LLC, State Corp. Comm’n Case No. PUA-2001-00080 (June 28, 2002) 

(dismissal order), available at http://docket.scc.state.va.us:8080/CyberDocs/Libraries/Default_Library/Common/ 
frameviewdsp.asp?doc=20982&lib=CASEWEBP%5FLIB&mimetype=application%2Fpdf&rendition=native. 

6See, e.g., tit. 56. ch. 4, §§ 56-76 to 56-87 (2007) (governing transactions between entities with affiliated 
interests); ch. 10.1, §§ 56-265.1 to 56-265.9 (2007) (setting forth Utility Facilities Act governing, inter alia, 
certificates to operate as telephone utilities). 

http://docket.scc.state.va.us:8080/CyberDocs/Libraries/Default_Library/Common/%20frameviewdsp.asp?doc=20982&lib=CASEWEBP%5FLIB&mimetype=application%2Fpdf&rendition=native
http://docket.scc.state.va.us:8080/CyberDocs/Libraries/Default_Library/Common/%20frameviewdsp.asp?doc=20982&lib=CASEWEBP%5FLIB&mimetype=application%2Fpdf&rendition=native
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Thank you for letting me be of service to you. 

Sincerely, 

 
Robert F. McDonnell 

2:1203; 1:941/07-112 


