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July 28, 2008 

The Honorable Thomas D. Jones 
Sheriff, Charlotte County 
222 Law Lane 
Charlotte County Courthouse, Virginia  23923 

Dear Sheriff Jones: 

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issues Presented 

You inquire concerning § 15.2-1726, which governs consolidation of police departments.  
Specifically, you ask whether a municipality that has a police charter and police force may enter into an 
agreement with another municipality that has no police charter1 or police force.  Further, you ask whether 
pursuant to such an agreement, an officer from one jurisdiction may enforce laws in the other jurisdiction.  
Finally, you ask whether fines for a summons issued in the second jurisdiction may be transferred back to 
the first jurisdiction to pay for the officer’s salary in the second jurisdiction. 

Response 

It is my opinion that § 15.2-1726 does not authorize a municipality that has a police charter and 
police force to enter into an agreement with another municipality that does not have such a charter or 
force.  Absent such an agreement, authority for an officer to operate outside his jurisdiction is limited by 
§ 19.2-250.  Finally, it is my opinion that in the situation you present, fines assessed in one jurisdiction 
are not transferrable to another. 

Applicable Law and Discussion 

Section 15.2-1726 authorizes localities to enter into reciprocal agreements concerning 
consolidation of police departments or for cooperation in furnishing police services.  In relevant part, 
§ 15.2-1726 provides that: 

Any locality may, in its discretion, enter into a reciprocal agreement with any other 
locality, any agency of the federal government exercising police powers, police of any 
state-supported institution of higher learning appointed pursuant to § 23-233, Division of 
Capitol Police, or with any combination of the foregoing, for such periods and under such 
conditions as the contracting parties deem advisable, for cooperation in the furnishing of 

 
1For purposes of this opinion, a municipality with “no police charter” means a municipality that has not enacted 

an ordinance authorizing a police force pursuant to § 15.2-1701 or one that does not have a charter providing for the 
establishment of a police force. 
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police services.  Such localities also may enter into an agreement for the cooperation in 
the furnishing of police services with the Department of State Police.  The governing 
body of any locality also may, in its discretion, enter into a reciprocal agreement with any 
other locality, or combination thereof, for the consolidation of police departments or 
divisions or departments thereof.  Subject to the conditions of the agreement, all police 
officers, officers, agents and other employees of such consolidated or cooperating police 
departments shall have the same powers, rights, benefits, privileges and immunities in 
every jurisdiction subscribing to such agreement, including the authority to make arrests 
in every such jurisdiction subscribing to the agreement; however, no police officer of any 
locality shall have authority to enforce federal laws unless specifically empowered to do 
so by statute, and no federal law-enforcement officer shall have authority to enforce the 
laws of the Commonwealth unless specifically empowered to do so by statute.  
[Emphasis added.] 

The term “reciprocal agreement” is not defined by statute.  Absent a statutory definition, words 
are given their ordinary meaning.2  Consequently, unless a contrary legislative intent is manifest, words 
used in an act must be given their common, ordinary, and accepted meanings in use at the time of the 
statute.3  “Reciprocal” means “[d]irected by each toward the other or others; MUTUAL.”4  It also means 
“BILATERAL.”5  “Reciprocity” means “[m]utual or bilateral action” or “[t]he mutual concession of 
advantages or privileges for purposes of commercial or diplomatic relations.”6 

The proposed agreement you describe is deficient because it does not contemplate a “reciprocal 
agreement.”  There is no mutual or bilateral action.  The second municipality does not have a police force 
with which to cooperate or consolidate, and it has no authority to establish a police force.  Thus, the 
second municipality fails to contribute to, or reciprocate in, the proposed agreement. 

A 1986 opinion of the Attorney General (“1986 Opinion”) concluded that § 15.1-131.3, the 
predecessor statute to § 15.2-1726, did not authorize two towns to contract with a county to have the 
county sheriff serve as chief of police for the towns and to provide law-enforcement services for the three 
localities.7  A crucial detail was the fact that the county did not have a police force at the time of the 
proposed contract.8  “[C]learly, [§ 15.1-131.3] does not authorize the arrangement requested because 
Grayson County has no police department, and this portion of the statute[9] is uniquely applicable to the 
consolidation of police departments.”10  The fact pattern discussed in the 1986 Opinion is consistent with 
your question. 

                                                 
21987-1988 Op. Va. Att’y Gen. 513, 514. 
3See Commonwealth v. Orange-Madison Coop. Farm Serv., 220 Va. 655, 658, 261 S.E.2d 532, 533-34 (1980) 

(noting that in absence of statutory definition, statutory term is given its ordinary meaning, given context in which it 
is used); 1987-1988 Op. Va. Att’y Gen., supra note 2, at 514. 

4BLACK’S LAW DICTIONARY 1297 (8th ed. 2004). 
5Id. 
6Id. at 1298. 
71986-1987 Op. Va. Att’y Gen. 130. 
8Id. at 132 n.1. 
9See id. (interpreting portion of § 15.1-131.3 providing for “consolidation of police departments”). 
10Id. (emphasis in original). 
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“[A] fundamental rule of statutory construction requires that courts view the entire body of 
legislation and the statutory scheme to determine the ‘true intention of each part.’”11  “In construing 
statutes, courts should give the fullest possible effect to the legislative intent embodied in the entire 
statutory enactment.”12  A reading of § 15.2-1730.1 in conjunction with § 15.2-1726 further bolsters my 
opinion that the situation that you present is not statutorily permitted.  Section 15.2-1730.1 provides that: 

In counties where no police department has been established and the sheriff is the chief 
law-enforcement officer, the sheriff may enter into agreements with any other 
governmental entity providing law-enforcement services in the Commonwealth, and may 
furnish and receive interjurisdictional law-enforcement assistance for all law-enforcement 
purposes, including those described in this chapter, and for purposes of Chapter 3.2 
(§ 44-146.13 et. seq.) of Title 44. 

Under accepted rules of statutory construction, the mention of one thing in a statute implies the 
exclusion of another.13  Moreover, when a statute creates a specific grant of authority, the authority exists 
only to the extent specifically granted in the statute.14  By enacting § 15.2-1730.1, the General Assembly 
clearly has authorized sheriffs to enter into agreements with counties to provide law-enforcement services 
in certain situations.  Section 15.2-1730.1 does not authorize any other individual or entity to contract 
with counties for the provision of law-enforcement services. 

Because § 15.2-1726 does not authorize agreements between municipalities when both do not 
have operational police departments, or at least the authority to establish a police force, it is my opinion 
that there is no authority for a police officer to operate outside the jurisdictional confines of § 19.2-250.  
Section 19.2-250(A) limits the jurisdiction of corporate authorities in adjoining jurisdictions.  Further, 
§ 19.2-250(A) provides that “the jurisdiction of the corporate authorities of each town or city, in criminal 
cases involving offenses against the Commonwealth, shall extend within the Commonwealth one mile 
beyond the corporate limits of such town or city.”15  Section 19.2-250 does not confer law-enforcement 
authority to local police departments outside of the corporate limits of the localities that they serve. 
                                                 

11Va. Real Estate Bd. v. Clay, 9 Va. App. 152, 157, 384 S.E.2d 622, 625 (1989) (citation omitted). 
12Id. 
13See Grigg v. Commonwealth, 224 Va. 356, 364, 297 S.E.2d 799, 803 (1982) (explaining maxim “expressio 

unius est exclusio alterius”). 
14 See 2A NORMAN J. SINGER & J.D. SHAMBIE SINGER, SUTHERLAND STATUTORY CONSTRUCTION § 47.23 (7th ed. 

2007); Op. Va. Att’y Gen.:  1992 at 145, 146; 1989 at 252, 253; 1980-1981 at 209, 209-10. 
15Notwithstanding § 19.2-250, §§ 19.2-77 and 15.2-1724 provide law-enforcement officers with expanded law-

enforcement powers in limited situations.  Section 19.2-77 provides that, “[w]henever a person in the custody of an 
officer shall escape or whenever a person shall flee from an officer attempting to arrest him, such officer … may 
pursue such person anywhere in the Commonwealth and, when actually in close pursuit, may arrest him wherever he 
is found.”  Section 15.2-1724 authorizes police officers to “lawfully go or be sent beyond the territorial limits of 
such locality … to assist in meeting such emergency or need” in four limited situations:  (1) enforcement of laws 
related to use or sale of controlled drugs; (2) law-enforcement emergencies involved threats to life or public safety; 
(3) execution of orders related to temporary detention or emergency custody regarding mental health evaluations; 
and (4) emergencies related to state of war or public disasters.  I note that none of these situations appear to be 
applicable to the questions you present. 
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Additionally, in the situation you present, you ask whether fines collected for a summons issued 
in one jurisdiction may be transferred to a second jurisdiction to pay for an officer’s salary in the second 
jurisdiction.  I find no authorization for such a transfer of funds between municipalities.  Virginia adheres 
to the Dillon Rule of strict construction regarding powers of local governing bodies.16  Further, I find no 
authority for municipalities to agree to transfer fees collected in one jurisdiction to another jurisdiction 
absent a valid reciprocal agreement.17 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that § 15.2-1726 does not authorize a municipality that has a police 
charter and police force to enter into an agreement with another municipality that does not have such a 
charter or force.  Absent such an agreement, authority for an officer to operate outside his jurisdiction is 
limited by § 19.2-250.  Finally, it is my opinion that in the situation you present, fines assessed in one 
jurisdiction are not transferrable to another. 

Thank you for letting me be of service to you. 

Sincerely, 

 
Robert F. McDonnell 

3:1351; 1:875/1:941/08-028 

                                                 
16Commonwealth v. County Bd., 217 Va. 558, 573, 232 S.E.2d 30, 40 (1977). 
17I do not opine regarding a financial arrangement in connection with a valid reciprocal agreement as that issue is 

not presented. 


