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The Honorable G. Manoli Loupassi 
Member, House of Delegates 
6002-A West Broad Street, Suite 200 
Richmond, Virginia  23230 

Dear Delegate Loupassi: 

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You ask concerning advocates working in domestic violence shelters or sexual assault crisis 
centers, who are subject to § 63.2-104.1, and whether § 63.2-1509 mandates such persons to report child 
abuse and neglect. 

Response 

It is my opinion that advocates in domestic violence shelters and sexual assault crisis centers 
generally are not statutorily mandated to report child abuse and neglect.  However, when such an 
advocate performs activities that would place him under any of the categories in § 63.2-1509(A), he 
would be required to report suspected child abuse or neglect. 

Background 

You relate three specific hypothetical situations1 concerning the application of § 63.2-1509.  In 
each of these hypothetical fact scenarios, the shelter or center does not assume the care, custody, or 
control of the child.  Also, you report that the advocate is not a mental health professional or other person 
enumerated in § 63.2-1509(A)(1)-(9) or a person who has received the training described in 
§ 63.2-1509(A)(13).  The distinguishing facts in each hypothetical you present are related to the type of 
contact the child has with the center or shelter and the nature of the service provided to the parent or 
child. 

 
1For purposes of this opinion, I base my conclusions solely on the hypothetical facts that you present.  Should 

any of the facts change, the conclusion of the opinion also may change. 
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Applicable Law and Discussion 

Section 63.2-1509(A) requires that 

persons, who in their professional or official capacity, have reason to suspect that a child 
is an abused or neglected child, shall report the matter immediately to the local 
department of the county or city wherein the child resides or wherein the abuse or neglect 
is believed to have occurred or to the [State Department of Social Services’] toll-free 
child abuse and neglect hotline[.] 

Further, § 63.2-1509(A) lists the persons who are mandated to report such abuse and neglect: 

1.  Any person licensed to practice medicine or any of the healing arts; 
2.  Any hospital resident or intern, and any person employed in the nursing 

profession; 
3.  Any person employed as a social worker; 
4.  Any probation officer; 
5.  Any teacher or other person employed in a public or private school, kindergarten 

or nursery school; 
6.  Any person providing full-time or part-time child care for pay on a regularly 

planned basis; 
7.  Any mental health professional; 
8.  Any law-enforcement officer or animal control officer; 
9.  Any mediator eligible to receive court referrals pursuant to § 8.01-576.8; 
10.  Any professional staff person, not previously enumerated, employed by a private 

or state-operated hospital, institution or facility to which children have been committed or 
where children have been placed for care and treatment; 

11.  Any person associated with or employed by any private organization responsible 
for the care, custody or control of children; 

12.  Any person who is designated a court-appointed special advocate pursuant to 
Article 5 (§ 9.1-151 et seq.) of Chapter 1 of Title 9.1; 

13.  Any person, over the age of 18 years, who has received training approved by the 
Department of Social Services for the purposes of recognizing and reporting child abuse 
and neglect; 

14.  Any person employed by a local department as defined in § 63.2-100 who 
determines eligibility for public assistance; and 

15.  Any emergency medical services personnel certified by the Board of Health 
pursuant to § 32.1-111.5, unless such personnel immediately reports the matter directly to 
the attending physician at the hospital to which the child is transported, who shall make 
such report forthwith. 
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Only the persons enumerated in § 63.2-1509(A) have an affirmative statutory duty to report 
suspected child abuse and neglect.  I note that in addition to the affirmative duty placed on some persons 
to report suspected child abuse or neglect, “[a]ny person who suspects that a child is an abused or 
neglected child may make a complaint concerning such child.”2 

Therefore, based upon the facts in the hypothetical scenarios you present, advocates in domestic 
violence shelters or sexual assault crisis centers generally are not statutorily mandated to reporter child 
abuse and neglect.  However, should the duties of an advocate in a domestic violence shelter or sexual 
assault crisis center place the advocate into one of the categories enumerated in § 63.2-1509, then such 
advocate would have an affirmative duty to report any suspected child abuse or neglect. 

Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that advocates in domestic violence shelters and sexual assault 
crisis centers generally are not statutorily mandated to report child abuse and neglect.  However, when 
such an advocate performs activities that would place him under any of the categories in § 63.2-1509(A), 
he would be required to report suspected child abuse or neglect. 

Thank you for letting me be of service to you. 

Sincerely, 

 
William C. Mims 

6:834; 1:941/09-097 

                                                 
2VA. CODE ANN. § 63.2-1510 (2007). 


