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Dear Mr. Simons:

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of
the Code of Virginia.

Issue Presented

You ask whether, under Article II, § 5 of the Virginia Constitution, the town of Glasgow can enact
an ordinance preventing spouses from concurrently holding interrelated elected public offices.

Response

It is my opinion that the General Assembly has not authorized localities to enact an ordinance
preventing spouses from concurrently holding interrelated public offices and, therefore, such an ordinance
would be impermissible under Article II, § S of the Virginia Constitution.

Applicable Law and Discussion

In determining the validity of a local government’s exercise of legislative authority, Virginia
follows the Dillon Rule of strict construction that “provides that municipal corporations have only those
powers that are expressly granted, those necessarily or fairly implied from expressly granted powers, and
those that are essential and indispensable.”’ “When a local ordinance exceeds the scope of this authority,
the ordinance is invalid.”> You indicate that the Town Charter does not contain a section that would
authorize such an ordinance. Therefore, the Town could not derive any authority to enact such an
ordinance from its Charter.

Moreover, Article I, § 5 of the Constitution of Virginia provides that

[t]he only qualification to hold any office of the Commonwealth or of its governmental
units, elective by the people, shall be that a person must have been a resident of the

! Marble Techs., Inc., v. City of Hampton, 279 Va. 409, 417, 690 S.E.2d 84, 88 (2010) (citation omitted).
% City of Chesapeake v. Gardner Enters., Inc., 253 Va. 243, 246, 482 S.E.2d 812, 814 (1997).
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Commonwealth for one year next preceding his election and be qualified to vote for that
office, except as otherwise provided in this Constitution.

Section 5 contains three exceptions that authorize the General Assembly to impose some
restrictions on the general qualification requirement.’ None of these exceptions nor any other provision in
the Constitution authorizes a locality to restrict eligibility. for the office of a local governing body based
on his or her status as a spouse of a current member of the governing body. As prior opinions of the
Attorney General and other authority have concluded, neither the General Assembly nor a governing body
may impose requirements on candidates for election to the governing body beyond those specified in the
Virginia Constitution.*

Conclusion

Accordingly, it is my opinion that the General Assembly has not authorized localities to enact an
ordinance preventing spouses from concurrently holding interrelated public offices and, therefore, such an
ordinance would be impermissible under Article II, § 5 of the Virginia Constitution.

With kindest regards, I am

Very truly yours,

\

Kenneth T. Cuccinelli, IT
Attorney General

1:485; 1:941/10-059

3 The three exceptions to the qualifications to hold elective office in Article II, § 5 are: (a) the General Assembly
may impose more restrictive geographical residence requirements for election of its members, and may permit other
governing bodies to impose more restrictive geographical residence requirements for election to such govemning
bodies; (b) the General Assembly may provide that residence in a local governmental unit is not required for election
to designated local offices, other than the governing body; and (c) the section does not limit the power of the
General Assembly to prohibit certain conflicts of interest, dual officeholding or other incompatible activities by
elective or appointive officials.

* See 1993 Op. Va. Att’y Gen. 44, 45-46 (Article II, § 5 prohibits General Assembly from amending city’s charter
to provide that, in popular election of mayor, only elected members of city council or candidates for election to city
council are eligible to be candidates for separate election as mayor). The Supreme Court of Virginia has long held
that when the Virginia Constitution specifies qualifications for an office, that specification is an implied prohibition
against legislative interference to change those qualifications. Black v. Trower, 79 Va. 123, 125-26 (1884). See also
1997 Op. Va. Att’y Gen. 36, 36-37 (a condition imposed by board of supervisors, when appointing a replacement
member to the board, prohibiting the appointed replacement from later seeking election to the board is
unconstitutional and void); 1991 Op. Va. Att’y Gen. 53, 54-55 (statute imposing a limit of two terms on members of
local governing body imposes an additional qualification in violation of Virginia Constitution). See also 1 A.E.
DICK HOWARD, COMMENTARIES ON THE CONSTITUTION OF VIRGINIA 394-95 (1974) (qualifications for
elective office prescribed in Virginia Constitution can neither be added to nor subtracted from except as expressly
provided in Virginia Constitution).



