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I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of
the Code ofVirginia.

Issue Presented

You ask a whether a married person, applying for a real property tax exemption authorized by §
58.1-3210, must include his or her spouse's net worth when calculating net combined fmancial worth to
satisfy the condition set forth in § 58.1-3211(2) if the spouse's name does not appear on the deed to
property and such spouse either has separated from or abandoned the applicant.

Response

It is my opinion that a married person applying for a real property tax exemption authorized by §
58.1-3210 must report both the applicant's net worth and his or her spouse's net worth to determine net
combined financial worth as required by § 58.1-3211(2) irrespective of whether such spouse has
separated from or abandoned the applicant or whether the spouse's name appears on the deed.

Background

You state that a number of your constituents apply for real property tax exemptions under a tax
relief program offered by Loudoun County pursuant to § 58.1-3210. You further state that some
applicants object to the inclusion of their spouse's fmancial information in determining net worth when a
spouse either has separated from or abandoned the applicant. In some cases of separation or
abandonment, the applicants are unable to account for the whereabouts or fmancial information of their
spouses. You further state that some of the parties have separation agreements granting ownership of the
property at issue to the spouse applying for the tax exemption. In other cases, the non-applying spouse
never was listed on the deed to the property.

Applicable Law and Discussion

Article X, § 6(b) of the Constitution of Virginia authorizes the General Assembly to enact laws
permitting local governing bodies to provide an exemption for
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local property taxation, or a portion thereof, within such restrictions and upon such
conditions as may be prescribed, of real estate and personal property designed for
continuous habitation owned by, and occupied as the sole dwelling of, persons not less
than sixty-five years of age or persons permanently and totally disabled as established by
general law who are deemed by the General Assembly to be bearing an extraordinary tax
burden on said property in relation to their income and fmancial worth.[1]

Pursuant to this authority, the General Assembly enacted § 58.1-3210, which authorizes localities
to implement tax-relief programs for those persons who are at least sixty-five years of age or who are
permanently and totally disabled.2 Such exemptions, however, are not without limitation. Section 58.1­
3211 imposes certain restrictions, providing, in pertinent part, that "[t]he net combined financial worth,
including the present value of all equitable interests...of the owners, and of the spouse of any
owner. .. shall not exceed $200,000.,,3 Thus, persons seeking an exemption must submit an affidavit or
other written statement accounting for the total combined net worth, including that ofhis or her spouse.4

Where, as here, the language of a statute is unambiguous, its plain meaning is to be applied.s An
ambiguity exists "when the language is difficult to comprehend, is of doubtful import, or lacks clearness
and defmiteness.',6 Additionally, real estate tax exemptions must be strictly construed against the
applicant seeking the exemption.7

Section 58 1-3211(2) clearly indicates that an applicant's "net combined fmancial worth"
includes the "value of all equitable interests ... of the owners, and of the spouse of any owner." The
statute does not require that the spouse of an owner also be an owner or be named on the deed or that the
spouses live togetLer. Unlike the income restrictions of § 58.1-3211(1), which considers the income of
those persons residing in the dwelling, § 58.1-3211(2) makes no mention ofliving arrangements. Rather,

I VA. CONST. art. X, § 6(b). I note that Virginia voters will consider a ballot question on November 2, 2010,
regarding whether this constitutional provision should be amended. If adopted, this amendment would strike the
current limitation for this tax exemption to qualifying persons who bear "an extraordinary tax burden" and authorize
the General Assembly to permit local governing bodies to determine their own income and/or financial worth
limitations for such tax exemptions.

2 VA. CODE ANN. § 58.1-3210(A) (2009).

3 Section 58.1-3111(2) (2009). It should also be noted that Loudoun County is permitted to raise the net
combined [mancial worth limit to a maximum of $540,000. Section 58.1-3211(4) (2009).

4 Section 58.1-3213(A) (2009).

S See Commonwealth v. Gregory, 193 Va. 721, 726, 71 S.E.2d 80,83 (1952) ("where a statute is simple and plain
and no ambiguity exists courts are bound to follow the law as written.").

6 Brown v. Lukhard, 229 Va. 316, 321, 330 S.E.2d 84,87 (198S) (citing Ayres v. Harleysville Mut. Cas. Co., 172
Va. 383, 393, 2 S.E.2d 303,307 (1939)).

7 VA. CONST. artX, § 6(f). See DKM Richmond Assoc., L.P. v. City ofRichmond, 249 Va. 401,407,457 S.E.2d
76, 80 (1995) (''the general policy is to tax all property ... the taxpayer has the burden to establish that it comes
within the terms of the exemption"); Westminster-Canterbury ofHampton Roads, Inc. v. City ofVirginia Beach, 238
Va. 493, 501, 385 S.E.2d 561,565 (1989) ("'exemption from taxation is the exception, and where there is any doubt,
the doubt is resolved against the one claiming exemption"'). See also 2007 Op. Va. Att'y Gen. 129, 131; 1994 Op.
Va. Att'y Gen. 117, 119; 1998 Op. Va. Att'y Gen. 127, 127 (exemptions under § 58.1-3210 must be strictly
construed).
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applicants are required to report the net combined financial worth "of the owners, and of the spouse of
any owner.,,8

Therefore, when a married person seeks to qualify for a tax exemption authorized by § 58.1-3210,
so long as the couple remains legally married and notwithstanding legal title to the home and/or a
separation of the spouses, the spousal relationship remains, and the fmances of the applicant's spouse
must be included in the calculation to determine net combined fmancial worth under the statute.

Conclusion

Accordingly, it is my opinion that a married person applying for a real property tax exemption
authorized by § 58.1-3210 must report both the applicant's net worth and his or her spouse's net worth to
determine net combined fmancial worth as required by § 58.1-3211(2) irrespective of whether such
spouse has separated from or abandoned the applicant or whether the spouse's name appears on the deed.

With warmest regards, I am

Vyyours,

L&:cellOI:;n
Attorney General

8 Section 58.1-3211(2) (italics added).


