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I am responding to your request for an official advisory Opinion in accordance with § 2.2-505 of 
the Code of Virginia. 

Issue Presented 

You inquire whether § 15.2-2306 of the Code of Virginia grants localities the authority to require 
a property owner to procure an archaeological survey to determine the existence of historic or 
archaeological resources on his property.' 

Response 

It is my opinion that § 15.2-2306 allows a locality to require - as a condition of developing 
property in an area of known historical or architectural significance- documentation, reasonable under the 
circumstances, that the development will preserve or accommodate historical or archaeological resources. 
Whether an archaeological survey is necessary to meet the reasonable documentation requirement is a 
question of fact about which this Office can express no opinion. 

Applicable Law and Discussion 

Historic areas and sites have long been recognized in Virginia as important resources worthy of 
protection. Indeed, the Constitution of Virginia states, "it shall be the policy of the Commonwealth to 
conserve, develop, and utilize ... its historical sites and buildings."2 The ability of localities to create 
historic districts as provided by§ 15.2-2306(A)(l) has been recognized repeatedly by the Supreme Court 
ofVirginia.3 

Consistent with this policy, the General Assembly has granted localities wide powers to ensure 
historic and archaeological preservation. For instance, § 15.2-2306 authorizes localities to create historic 

1 From the question presented, this inquiry entails only the scope of a locality's authority involving land within a 
designated historic district. Consequently, no opinion is expressed or implied herein about a locality's authority to 
preserve and protect historic, architectural, or archaeological resources that are not located in a historic district. 

2 VA. CONST. art. XI, § 1. 
3 See, e.g., Bd. ofSpvrs. v. Rowe, 216 Va. 128,216 S.E.2d 199 (1975); Bell v. City Council, 224 Va. 490,297 

S.E.2d 810 (1982); Covel v. Town of Vienna, 280 Va. 151,694 S.E.2d 609 (2010). 
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districts and to control development in such areas in order to preserve historical, architectural, 
archaeological, or cultural resources: 

A. 1. Any locality may adopt an ordinance setting forth . . . buildings or structures within 
the locality having an important historical, architectural, archaeological, or cultural 
interest, any historic areas within the locality as defined by § 15.2-2201 and areas of 
unique architectural value located within designated conservation, rehabilitation or 
redevelopment districts, amending the existing zoning ordinance and delineating one or 
more historic districts . . . . A governing body may provide in the ordinance that the 
applicant must submit documentation that any development in an area of the locality of 
known historical or archaeological significance will preserve or accommodate the 
historical or archaeological resources. 

The term "historic area" is defined as "an area containing one or more buildings or places in 
which historic events occurred or having special public value because of notable architectural, 
archaeological, or other features relating to the cultural or artistic heritage of the community, of such 
significance to warrant conservation and preservation." Thus, it encompasses archaeological matters as 
well as architectural and historical matters! 

Section 15.2-2306(A)(l), quoted above, explicitly allows localities to require "documentation that 
any development in an area . . . of known historical or archaeological significance will preserve or 
accommodate the historical or archaeological resources." The remaining questions, then, are whether an 
archaeological survey report is the type of documentation that reasonably may be required, and the 
circumstances under which it may be required. 

Applying the standard of review set forth by statute/ the Supreme Court of Virginia has held that 
"our review of the decision of a local governing body relating to a historic district is limited by statute to 
'whether that decision is arbitrary and capricious and constitutes an abuse of discretion' or is 'contrary to 
law'. . . . The decision of the governing body is presumed to be correct .... The party challenging the 
decision has the burden of proving 'it is clearly unreasonable, arbitrary or capricious, and that it bears no 
reasonable or substantial relation to the public health, safety, morals, or general welfare.'"' Nonetheless, 
the Court has overturned a local historic preservation restriction when the locality failed to meet its 
burden of showing the restriction to be reasonable.' 

Thus, the validity of any particular requirement imposed by a locality in connection with historic 
preservation is a question of reasonableness, and therefore one of fact, to be measured by the legal 
standards articulated by statute and the cases cited here. While some documentation may be required to 
demonstrate that the development will preserve resources of historical or archaeological significance, the 
requirement may not be unreasonable or arbitrary or capricious, and it must bear a substantial relation to 
the historic, archaeological, or historical interest in question. A party who is aggrieved by a local decision 
related to historic preservation, be it the requirement of an archaeological survey or any other decision or 
requirement, has a right of appeal to Circuit Court.8 

4 VA. CODE ANN.§ 15.2-2201 (Supp. 2014). 
5 Section 15.2-2306(A)(3) (2012). 
6 Covel, 280 Va. at 157, 694 S.E.2d at 613. 
7 Norton v. City of Danville, 268 Va. 402,602 S.E.2d 126 (2004). 
8 Section 15.2-2306(A)(3). 
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Conclusion 

Accordingly, it is my opinion that§ 15.2-2306 allows a locality to require certain documentation 
as a condition of developing property that is in a designated area of known historical or archaeological 
significance. Any documentation that may be required is subject to a standard of reasonableness. 
Whether an archaeological survey is a reasonable requirement for this type of documentation is a question 
of fact depending on the particular circumstances at hand, on which I can express no general opinion. 

With kindest regards, I am 

Very truly yours, 

McWlt CR. t-~ 
Mark R. Herring jf 
Attorney General U 


